Ünnepi nemzetközi hegedűverseny

2023. 23. 01., 8:23pm
Flesch Károly születésének 150. évfordulója alkalmából

 

Ismét megrendezik a világhírű hegedűművészről elnevezett nívós versenyt. Nevezni február 1-ig lehet!

2023-ban ünnepeljük Flesch Károly, a világhírű hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulóját. Az ünnepi évadban ismét megrendezésre kerül a rangos XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny. A szervezők, a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány és Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata ötévente, idén 14. alkalommal hirdetnek meg a művész szülővárosában. A pályakezdőknek és zeneakadémiai hallgatóknak 2023. február 1-ig van lehetőségük jelentkezni a megmérettetésre.

Az egyedülálló versenyprogram mindenki számára nyitott, ingyenesen megtekinthető. A döntőt követően nagyszabású gálaműsor keretében zárják az ünnepi évfordulót.

2023. június 4-11. között, Flesch Károly előtt tisztelegve rendezik meg a XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt. Az ország egyik legnívósabb, öt évente megrendezésre kerülő hegedűversenye közös színtere a nemzetközi szcéna fiatal tehetségeinek. A jelentkezőknek 2023. február 1-ig van lehetőségük nevezni a versenyre.

A versenyen bármely európai ország fiatal művészei részt vehetnek, akik 1993. június 6. és 2003. június 5. között születtek. Indulhatnak a versenyen olyan nem európai fiatalok is, akik legalább 2 éves európai zenei tanulmányt igazolnak, illetve 20 évesnél fiatalabbak, de legalább egy nemzetközi hegedűversenyen döntőbe jutottak, vagy helyezést értek elvagy különdíjban részesültek.A verseny három fordulóból áll: elődöntő, középdöntő és döntő. A középdöntőbe várhatóan 12, a döntőbe pedig 6 versenyző jut be. Az első három helyezett díjazása: 5000, 3000, illetve 1500 euró, de a versenyzők ezen kívül értékes különdíjakban is részesülhetnek.Az egyedülálló versenyprogram mindenki számára nyitott, ingyenesen megtekinthető. A döntőt követően nagyszabású gálaműsor keretében zárják az ünnepi évfordulót.

További információ: http://fleschviolincompetition.com

A hegedűverseny nemzetközi zsűrijében világhírű zenészek szerepelnek.

A 2023-as esemény zsűrielnöke Ábrahám Márta hegedűművész, kamaraművész, tanár, Bach-kutató, az Ábrahám Consort régizene együttes koncertmestere és művészeti vezetője, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. A zsűriben részt vesz Szilvay Réka magyar származású, Finnországban élő hegedűművész is. 


Hagai Shaham izraeli hegedűművész szintén zsűritag. Szólistaként a világ legnevesebb zenekaraival dolgozott együtt. A Shaham-Erez-Wallfisch Trió tagjaként Európa, Észak-Amerika és Izrael legfontosabb koncerttermeiben is találkozhatott vele a közönség.


Kirill Troussov Németországból érkezik a zsűribe. Mára széles körben elismert, generációja egyik vezető hegedűművészévé vált. A világ legpatinásabb helyszínein találkozhatott vele a közönség. Rendszeresen zsűritagja olyan nemzetközi hegedűversenyeknek, mint a Schoenfeld International StringCompetition, vagy a YsaÿeInternational Music Competition.  Kirill Troussov Antonio Stradivari 1702-es „Brodszkij” hegedűjén játszik, melyen AdolphBrodsky hegedűművész játszott Csajkovszkij hegedűversenyének világpremierjén 1881. december 4-én.

A versenykiírás egyik fontos eleme, hogy kötelező modern darabot is játszani. Az idei versenyművet a zsűri egyik magyar tagja, Horváth Balázs komponálta. Horváth Balázs zeneszerző a Zeneakadémia adjunktusaként zeneszerzést, ellenpontot és zeneelméletet tanít. Több bemutatója hangzott el már Magyarországon és külföldön egyaránt.. A projekt keretében karmesterként is közreműködött. Horváth Balázs rendszeresen fellép különböző rendezvények, illetve kortárs kompozíciók karmestereként, előadójaként. 

2023-ban ünnepeljük Flesch Károly, a világhírű hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulóját. Flesch Károly, korának elismert hegedűművésze 1873-ban született Mosonban. Ötéves sem volt, amikor elkezdte iskoláit, és tizenhat évesen leérettségizett. Zenét előbb Bécsben, majd Párizsban tanult. Első önálló koncertjét 21 éves korában, Bécsben adta. Ezt követően fél évet töltött szülővárosában, Mosonban, végül Berlinben telepedett le. Pedagógiai munkásságát a román királyi udvarban kezdte. Bukarestről előbb Amszterdamba, majd Berlinbe költözött, ahol a közönség a szívébe zárta. Járt Amerikában és Oroszországban. Hangversenykörútjait mindenütt nagy siker övezte. Flesch Károly nagyszerű zenepedagógus is volt. A világ minden tájáról érkeztek hozzá  tehetséges tanítványok. A hegedűtanításról írt könyvei ma is a zenepedagógusok kimeríthetetlen ismerettára. Tanított a neves philadelhpiai Curtis Institute of Music-ban is. A fasizmus elől menekülve előbb Budapestre, majd véglegesen Svájcba költözött. Itt hunyt el 1944-ben.