Ünnepi kenyerünk augusztus 20-án

2020. 05. 08., 6:20pm
A hajdúsági házi kenyér az év legjobb búzakenyere. Eredményt hirdetett a Magyar Pékszövetség: az év legjobb búzakenyerének, 2020. Szent István napi kenyerének a Balmaz-Sütöde Kft. kenyerét választotta

A hajdúsági házi kenyér lett az év legjobb búzakenyere. Eredményt hirdetett a Magyar Pékszövetség: az idei év legjobb búzakenyerének, 2020. Szent István napi kenyerének a Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyerét választotta az ötfős szakmai zsűri. Az ítészek a kétfordulós verseny keretében az Év Innovatív kenyerét is kiválasztották, mely a Hel Pékség Kft. Rozmaringos burgonyás kenyere lett.

A Magyar Pékszövetség IX. Kenyérversenyének első helyezett kenyereit és gyártóit mutatták be a Parlamentben.

A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amire bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, tagja-e a Szövetségnek. A koronavírus járvány okozta nehézségek közt is félszáz kenyeret neveztek a pékek. Ez jól mutatja elkötelezettségüket, jövőbe vetett hitüket, bizalmukat és - nem utolsó sorban - szakmaiságukat, hogy a kiszámíthatatlan időszakban is energiát fektettek termékfejlesztésre.

Sokáig bizonytalan volt, meg tudja-e rendezni idei versenyét a Pékszövetség, de végül a veszélyhelyzet feloldásával erre lehetőség nyílt. Köszönet illeti a pékeket, hogy viszonylag rövid jelentkezési határidő ellenére is kiváló minőségű, igényes termékekkel neveztek.

A kétfordulós verseny döntőjében 15 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István napi és nyolcat az Innovatív kategóriában.

Hagyományos kategória, az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegre. A Szent István napi kenyér címet idén a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyere nyerte.  

A Balmaz-Sütöde Kft. lassan 30 éve szolgálja magas minőségű, kiváló alapanyagból készült péktermékeivel a hajdúságiakat. 9 településen találhatóak meg a családi vállalkozás szaküzletei. Mottójuk: tradíció – tapasztalat – minőség. Ez a hármasság jellemzi nyertes kenyerüket is. Megőrizve a régi hagyományokat és figyelembe véve az új trendeket alkották meg Szent István napi kenyerüket, a Hajdúsági házi kenyeret.

„Liszt, só, víz, kovásszal kelesztett, dagasztott és kemencében sütött évezredes hagyomány számunkra a kenyér! Szívvel, lélekkel készült kézműves kenyerünkkel próbáljuk azokat a régi dolgokat felidézni vásárlóinkban, amelyek visszarepítik őket a fiatalkori évek hagyományaiba, de mégis a 21. századi újdonságokkal fűszerezve teszi azt.” – mondta Fülep Zsolt, a Balmaz-Sütöde Kft. vezetője.

Az Innovatív kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íz-társítások, instagram barát megjelenés és, a legfontosabb, az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket.

Az Év Innovatív kenyere a solymári Hel Pékség Kft. Rozmaringos, burgonyás kenyere lett.

A rozmaringos burgonyás cipó 48 órás lépcsős kovásszal készült, főtt burgonyával és friss rozmaringgal. A cipónak a megszokottnál magasabb a víztartalma, aminek eredményeként a rozmaringnak is jobban tud érvényesülni az íze.

A Kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja először a nagyközönség. Mivel idén elmaradnak az augusztus 20-ai rendezvények, ez a lehetőség nem áll rendelkezésre.

A Magyar Pékszövetség ezért gyártói felhívást tett közzé, amiben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba 2020. Szent István napi kenyerét, illetve 2020. Innovatív Kenyerét.

Azokkal a pékségekkel, akik jelentkeznek erre, a Pékszövetség gyártási szerződést köt, amiben rögzítik a kenyér gyártására vonatkozó összes előírást (anyagösszetétel, technológia, forma), amit szigorúan be kell tartani. Emellett a gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség biztosítja a kenyérszalagokat és a plakátokat is, amik egyértelműen felismerhetővé teszik az ünnepi kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent az ország minden pontján, hogy ugyanazt a minőségű terméket kapja, aki az idei Szent István napi kenyeret vagy az Innovatív kenyeret kóstolja.

Fotó: Princz Mihály (Pékmester szaklap)