Ünnepi esemény a kettős évforduló tiszteletére

2021. 10. 10., 2:27pm
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem alapítója idén 210 éve, Cziffra György pedig 100 éve született.

by Szendi Horváth Éva

A Zeneakadémia a hagyományos október 22-i, Liszt Ferenc születésnapján megrendezett hangversenyét ezúttal a Cziffra György-emlékévvel karöltve tartja. Az ünnepi eseményen Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra100 sorozat művészeti vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense Cziffra 1956. október 22-i legendás koncertjét idézi meg.  Közreműködik Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Takács-Nagy Gábor vezényletével.

 

Balázs János zongoraművész - Fotó: Emmer László

A műsor középpontjában most is, ahogy a 65 évvel ezelőtti, nagy visszhangot kiváltott esten, Bartók 2. Zongoraversenye áll, amely Balázs János szólójával hangzik el, aki maga is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Liszt Ferenc 3. Magyar rapszódiájával a Zeneakadémia első elnöke és névadója emléke előtt tisztelegnek az ünneplők, majd – akárcsak az 1956-os Bartók Fesztivál nevezetes záróestéjén – most is Brahms 2. szimfóniája zárja a koncert műsorát.

Különleges élményt nyújt idén immár hagyományos október 22-i, születésnapi hangversenyünk, amely a Liszt Ferenc születésének 210. évfordulójára szervezett fesztivál eseménysorozatának utolsó rendezvénye. Előtte, október 9-től 22-ig változatos programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és konferenciákkal várjuk a látogatókat csaknem 150 éves intézményünkben – hangsúlyozta dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

Az 1956-os év hazánk történelmében és Cziffra György életében egyaránt meghatározó esztendő volt. Egy forró hangulatú és viharos sikerű koncert valósággal összekapcsolta egymással a művész és nemzete sorsát. A friss Liszt-díjas Cziffra ugyanis október 22-én, a forradalom kitörésének előestéjén a Mario Rossi által vezényelt Állami Hangversenyzenekarral előadta Bartók évekig tiltott-mellőzött 2. Zongoraversenyét. A közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva– írták később a kritikusok. Sokan máig állítják, hogy e hangversenynek nem kis szerepe volt az október 23-i hangulat alakításában. A másnap kitört forradalom idején Cziffra György és családja Franciaországba emigrált.

Takács-Nagy Gábor karmester

Takács-Nagy Gábor lett nemrég a Zeneakadémia növendékeiből álló szimfonikus zenekar művészeti vezetője. A nemzetközi tekintélyű karmester évek óta dolgozik az együttessel – amely ettől az évtől a Nemzeti Ifjúsági Zenekar megtisztelő címet viseli –, 2020-ban pedig a Cziffra Fesztivál Életmű-díját nyerte el. A klasszikus zene értői úgy tartják, hogy amikor a világhírű hegedűművészből és kvartettalapítóból lett dirigens vezényel, energiája belengi a színpadot és a nézőteret. Takács-Nagy Gábor vallja, hogy mindenek felett inspirálni kell a zenészt, nem irányítani: mert ők játszanak, nem én.

 Minden zongoraművész számára nagy technikai kihívás Bartók 2. Zongoraversenye – emlékeztetett Balázs János. 1956-ban azért kérték fel Cziffrát e zongoraverseny előadására, mert előtte több zongoraművész visszaadta a felkérést. Ő végül öt hét alatt készült fel a koncertre, emlékezetes előadását azóta is etalonként tartják számon a világban. Örülök, hogy a Zeneakadémia fiatal tehetségeiből álló zenekar közreműködésével és Takács-Nagy Gábor kiváló karmesterrel léphetek fel. Ahogyan Cziffra György számára, számomra is nagyon fontos a fiatalok támogatása. Hiszem, hogy csodálatos estén fogjuk együtt újrateremteni ezt a koncertprogramot.

 Az est folyamán ünnepélyes keretek között mutatják be a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György emlékérméjét, amelyet a művész születésének 100. évfordulója alkalmából bocsátanak ki. A centenáriumot Magyarország hivatalos emlékévvel ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogással valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével.