Ünnep a vízen, fesztivál a parton

2022. 15. 07., 10:07pm
Csütörtökön rajtolt az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj Balatonfüredről

 

Európa legnagyobb és legnépszerűbb tókerülő versenye, az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj július 14-én, reggel 9.00 órakor rajtolt.

A mezőnyben a legújabb fejlesztésű katamaránok mellett a Balaton klasszikus hajói, és a túravitorlások is rajthoz álltak. A regatta limitideje negyvennyolc óra: szombaton reggel kilenc óráig kell befutniuk a versenyben lévő egységeknek az érvényes eredmény megszerzéséhez.

A Kékszalag hetében Balatonfüreden minden a vitorlázásról szól. A rendezvény központja idén is a Vitorlás tér, valamint a nagy móló. A Kékszalag támogatói, a sportághoz kapcsolódó aktivitásokkal, és újdonságokkal várják a városba látogatókat.

Idén is hatszáznál is több egység nevezését várta a Magyar Vitorlás Szövetség, a tókerülő verseny rendezője a Kékszalagra. A startig 516 nevezés érkezett. A regatta rajtpisztolya, a hagyományoknak megfelelően, csütörtökön reggel kilenc órakor dördült el. A biztonsági előírásoknak megfelelően a katamaránok, és rohanógépek, valamint az egytestű hajók, az idei esztendőben is külön szektorból rajtoltak a mintegy hat kilométer széles rajtvonalon.

Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke úgy fogalmazott: a Balaton ünnepe egyben a vitorlázás ünnepe is, hiszen a mezőnyben a legújabb technika, a klasszikus hajócsodák, és a szabadidős vitorlázás képviselői mérik össze tudásukat.

„Nagy öröm számunkra, nézve a Kékszalag verseny alakulását, hogy folyamatosan nő a verseny népszerűsége és presztízse. Miközben hatalmas élmény körbe vitorlázni a Balatont, hatalmas kihívás is, főleg azoknak, akik akár 48 órát, vagy annál is többet a vízen töltenek. Szerintem ennek a versenynek csak és kizárólag győztesei vannak, hiszen mindenki nyer, aki végig csinálja ezt az erőpróbát.” 

 A verseny névadó támogatója immáron negyedik éve a Raiffeisen Bank.

Zolnai György, a névadó főtámogató Raiffeisen Bank vezérigazgatója elmondta: Közös az irány a fenntarthatóságban, az energiahatékonyságban, a digitalizációban. És, ahogy a Kékszalag, a Raiffeisen Bank sem csak szavakban tesz az innovációkért… a Raiffeisen Bank az általa támogatott hajóval is jelen van a Kékszalagon, immár harmadik éve segíti a Fifty-Fifty indulását és csapatát. Továbbá hosszú ideje szponzora a Spartacus VSE-nek és Majthényi-Domokos világbajnok párosnak. 

A Kékszalag alapításától kezdve hagyomány, hogy a versenynek Balatonfüred városa ad otthont. Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere köszöntőjében kiemelte: a városvezetés nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél sokrétűbb programok jelenjenek meg az év során, ezek között a tókerülő verseny az egyik legkiemelkedőbb esemény minden esztendőben.

A verseny autós partnere 2022-ben is az AUDI. Zakariás Fruzsina, az AUDI márkaigazgatója elmondta: ezúttal is több újdonsággal készülnek a Kékszalag Fesztiválra. A látogatók egyebek mellett találkozhatnak a márka legfrissebb modelljeivel, egy vadonatúj Audi S8-assal is. A versenyzők mindemellett az Audi jóvoltából testközelből is találkozhatnak a jövő mobilitásával: az Audi Shuttle-nek köszönhetően a Kékszalagra nevezettek a legújabb modellekkel közlekedhetnek Balatonfűzfő és Tihany között. - fogalmazott Zakariás Fruzsina.

Az idei esztendőben is átadják a Kékszalag – KPMG Fair Play Díját. Az alapító KPMG  2021-től minden évben azt a legénységet jutalmazza, amely valamilyen módon megmutatja, hogy verseny közben is van tere az együttműködésnek, egymás segítésének.

A verseny díjait idén is a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készítette. Dr. Simon Attila vezérigazgató kiemelte: a tradíció és innováció gondolatiságából kiindulva a Herendi Porcelánmanufaktúra ebben az évben megújította a Kékszalag fődíját. Az új kreatív egy vitorlás hajó sziluettjét mutatja. A vitorlás hajó alatt a Balaton vize fodrozódik, amely átvált szalagba, így utalva a verseny elnevezésére.” – mondta el Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

Az Ilcsi Kozmetikumok hosszú évek óta hűséges támogatója a hazai vitorlázásának, ezen belül kiemelten a Kékszalagnak. Molnár Ferenc alapító maga is ott lesz a mezőnyben, Álom nevű hajójával. 

„A versenyen legfontosabb a nap elleni fizikai védelem: lehetőleg mindenki viseljen kalapot, hosszú ujjú felsőt. A bőrünk UV terhelését így sem ússzuk meg, de a káros hatásokat nagyban segítenek mérsékelni az Ilcsi speciális, természetes alapú készítményei. „-fogalmazott Molnár Ferenc.

 

A Kékszalag Fesztiválhoz csatlakozott a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program is. Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a vitorlázás és a Kékszalag a Balaton életének, kultúrájának meghatározó mozgatóereje; összeköt országokat, városokat, partokat, embereket – így egyértelmű volt, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a Kékszalag verseny mellé álljon.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta: az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj nevezése szerdán 11.00 órakor kezdődött a balatonfüredi Anna Grand Hotelben.

A versenyt ezúttal is élőben közvetítette csütörtökön az M4 Sport televízió csatorna.

A csütörtökön elsüllyedt az Anibel vitorlás mentését péntek délután a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata speciális eszközökkel végzi. A hajó legénységének nem esett baja.

A verseny abszolút győztese

A Fifty-Fifty  egy kétárbocos magyar fejlesztésű katamarán.

A Raiffeisen Fifty-Fifty rekordidővel, 7 óra 13 perc 21 másodperccel nyerte az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. Ez a harmadik győzelme a verseny történetében. A kormányos Józsa Márton remek legénységével futott be elsőnek.

Szombat reggelig kell beérnie érvényes részvétel igazolásához a többi hajónak. A pénteki szeles idő legtöbbjüknek szerencsét hozott. Útvonal: Balatonfüred, Balatonkenese, Siófok, Tihanyi-félsziget, Keszthely, innen fordulva kell visaszérniük Balatonfüredre.

 

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség