Ünnep a fülnek

2023. 20. 12., 12:42am
A Nemzeti Filharmonikusok jubileumi európai turnéja hatalmas sikert aratott

 

by Szendi Horváth Éva

 

Valóságos ünnep a fülnek”, „Végezetül ráadásként a nagyszerű zenekar még hátrahagyja névjegyét  Brahms népszerű V. magyar táncával, mely magától értetődően kínálkozik Magyarország számára. Köröskörül elragadtatás.”, „Pontosan ezt a minőséget mutatta meg az aprócska Alevtina Ioffe egy nagy hagyományokkal rendelkező, kiemelkedően kiváló magyar zenekar vezetésével, amely idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját.”, – a kritika  ilyen elragadatott szavakkal méltatta a Nemzeti Filharmonikus Zenekar több állomásos európai turnéját.

Az együttes az idén ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. Ennek kapcsán december 2-14. között egy 7 koncertből álló turnén vettek részt a moszkvai születésű női karmester Alevtina Ioffe vezényletével és Alexander Malofeev zongoraművész közreműködésével. Az ifjú szólista, aki mindössze huszonkét éves, már tizenhárom évesen elnyerte a Fiatal Muzsikusok Csajkovszkij Versenyének aranyérmét.  

December 2-án Zágrábban, 3-án Ljubljanában, 7-én Budapesten, 10-én Münchenben, 11-én Innsbruckban, 12-én  Linzben, majd 14-én Athénban adnak hangversenyt.

Szeretnék úgy elmenni ezekbe az országokba, hogy az embereknek az élet értékeiről szóljunk, hogy emlékeztessük mindannyiunkat, hogy a szeretet, a boldogság és a béke a legfontosabb dolog az életben.” – monda a turné kezdetekor Alevtina Ioffe.

[A teljes film itt tekinthető meg: https://youtu.be/j_sR1rDBCOU]

A sorozat műsorán Liszt, Bartók, Bellini, Chopin, Prokofjev művei szerepeltek. Ráadásként estéről-estére Brahms elmaradhatatlan 5. magyar tánca zárta a teltházas előadásokat.

A Nemzeti Filharmonikusokkal a hazai közönség a Müpában december 23-án, a karácsonyi koncertjükön találkozhat.

https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/karacsony-lipcseben-1723-a-nemzeti-filharmonikusok-unnepi-hangversenye/