Újrahasznosítás a téli divatban

2021. 26. 10., 10:31pm
Fenntarthatóság a divatban: innovatív és környezettudatos anyagokkal újít az őszi-téli kollekció

 

A márka nem ismer kompromisszumot, ha a tartósság és a környezettudatosság ötvözéséről van szó. A svéd márka 2021-es őszi-téli kollekciójában a fenntartható anyagok fejlesztésére irányuló innovatív megoldások kerülnek előtérbe. Ezek egyszerre szolgálják a nagyvárosi kalandorok, a természetjárók és a bolygó érdekeit. A hosszú évek kutatómunkájának eredményeként létrejött újdonságok segítségével a Fjällräven ismét nagy lépést tett fenntarthatósági törekvéseinek megvalósítása felé.

A környezettudatosság 1960-as megalapítása óta kiemelten fontos szempont a Fjällräven működésének minden területén. A tartósság és funkcionalitás mellett ez az alapelv határozta meg a svéd márka termékfejlesztési törekvéseinek fő irányait az elmúlt 60 év során. Innovatív anyaghasználatával és fenntartható megoldásaival a 2021-es őszi-téli kollekció folytatja a több évtizedes hagyományt, így mind a túrázók, mind a városlakók sokoldalú és fenntartható termékekkel bővíthetik ruhatárukat.

Legendás kollekció új köntösben

A 1974 Expedition kollekció sikerei után a termékcsalád legújabb és legkönnyebb tagja, az Expedition X-Lätt kabát most még sokoldalúbb és funkcionálisabb megoldást kínál a hideg és mozgással teli téli napokra. Remek választás, ha egy héjkabátnál többre van szükség. Ugyanakkor pehelykönnyű bélése okán kényelmes és jól csomagolható ruhadarab, sokoldalúan használható. Enyhébb időben önmagában is megállja a helyét, a hűvösebb napokon jól szellőző kialakításának köszönhetően pedig alá öltözetként is alkalmazható.

Ezáltal egész évben a túrázók ruhatárának hasznos darabja lehet. A márka fenntarthatósági törekvései az Expedition X-Lätt esetén az anyaghasználatban mutatkoztak meg, hiszen a kabát 100 százalékban újrahasznosított poliamid szövetből, bélése pedig 80 százalékban újrahasznosított poliészterből készült.

A nagyon csini, inkább utcai viseletre ajánlott női kabátok kivehető béléssel alakíthatóak az időjárás pillanatnyi helyzetéhez.

Bővül a Kånken család

A legújabb Kånkenek formavilágát a legelső kollekció dizájnja inspirálta, azonban az anyaghasználatot tekintve a svéd márka olyan jövőbemutató újdonsággal rukkolt elő, amely fenntartható alternatívaként hosszú távon felválthatja a fosszilis forrásból származó szövetek alkalmazását.

Az őszi-téli szezon újdonságai, a Tree-Kånken hátizsákok fő szövete és bélése ugyanis a Fjällräven legújabb fejlesztésű Pine Weave nevű anyagából készült, amely fából kinyert rostszálakból áll össze. A forradalmi újdonság nem csak fenntartható, de a megszokott teherbírást és tartósságot is biztosítani tudja az ikonikus hátizsák rajongói számára. Emellett a szövet kizárólag minősített erdőkből származó faanyagból készül, ezáltal garantált a felhasznált anyag visszakövethetősége is.

Gyapjú fenntartható forrásból

A gyapjú számos előnnyel rendelkezik, nem véletlenül tartják a természet egyik legfunkcionálisabb alapanyagának.

A cég ezt felismerve hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél sokoldalúbban építse be ruhadarabjaiba ezt a természetes anyagot. Ám ami ennél is fontosabb, hogy a márka fenntarthatósági céljaival összhangban különösen ügyel a gyapjú származási helyére. Kizárólag újrahasznosított, helyreállított, illetve visszakövethető forrásból származó anyagokkal dolgozik. A Fjällräven ennek köszönhetően képes ökológiai lábnyomának folyamatos csökkentésére. Az idei szezonban a többi között a puha, visszakövethető gyapjúból készült Övik kötött kardigán,

a helyreállított gyapjúbéléssel rendelkező Keb Wool Padded kabát,

illetve a színpompás újrahasznosított anyagból kialakított Re-Wool Kånken hátizsákok gondoskodnak arról, hogy a természet szerelmesei és a városi kalandorok is megismerjék a gyapjúban rejlő lehetőségeket.

Érdemes szót ejteni a nadrágokról is, amik mind a női, mind a férfi modellek esetén nagyon kényelmesek, emellett jól funkcionálnak. A kirándulás, túra vagy munka során állítható szellőzéssel, azaz cipzárak nyitásával a hő leadására vagy megtartására alkalmasak. Szabásuk és anyaguk pedig a trendiséggel együtt a fenntarthatóságot helyezi előtérbe.

Sapka nélkül nincs ősz/tél/tavasz. Különböző vastagságúak, formájúak, színűek, kinek - kinek tetszése, alkalmazása szerint. A kötött fazonok a leginkább keresettek, de a textil sildes sapik is népszerűek.

A divat nyárra is diktálja ezt a viseletet, akinek erre van igénye, tegye föl!

Jövőre is lesz Fjällräven vándortúra, a Balaton-felvidék lankáiról gyönyörű kilátás nyílik a tájra.