Újragombolt hagyományok

2022. 20. 06., 10:38pm
Az idén június 25-én, a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján újra szélesre tárják kapuikat a múzeumok.

 

by Szendi Horváth Éva

 

Az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája az idén immár huszadik alkalommal kerül megszervezésre. Ezen az estén mintegy 431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat – jelentette be Dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

Délutántól egészen éjfélig élvezhetik az érdeklődők a résztvevő intézmények színes programkínálatát. Mindenhol koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakája ezért is egyedül álló, mert egyetlen estén a legtöbb kulturális intézmény vesz részt országszerte rajta – mondta el Dr. Hoppál Péter államtitkár. - Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja. Ezen az estén évente átlagosan több mint 300 ezer belépést regisztrálnak a résztvevő intézmények, de volt már olyan esztendő is (2019), amikor mintegy 400 ezren voltak kíváncsiak országszerte az eseményre.

2022-ben Szolnok városa a kiemelt helyszín, ahol 23 városi helyszínen várják változatos programok az érdeklődőket. Ezen kívül idén első alkalommal 9 Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz – mondta el Szalay Ferenc Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere a beharangozón.

Az idei év tematikája az ÚJRAGOMBOLT HAGYOMÁNYOK.

A Múzeumok Éjszakájának nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba.  Ezért is fontos megmutatni, hogy hagyományainkat, értékeinket. Mindezt „újragombolva", azaz újszerű módon, a 21. századi audiovizuális igényeknek megfelelően. A múzeumok páratlan kincseiket ilyenkor izgalmas, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel és társművészetek bevonásával tudják a bemutatni a látogatók számára. 

Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó állt a rendezvénysorozat mellé, hogy az esemény szóvivőjeként népszerűsítse azt.

A Múzeumok Éjszakájához kötődően a bajnokkal nagyon jó hangulatú, kedvcsináló filmek készültek, amelyek az alábbi felületen követhetőek nyomon: (https://www.facebook.com/muzeumokejszakaja).

Tavasszal Lőrincz Tamás több tárlatvezetésen, interaktív programon vett részt, hogy a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én már számos saját élményről számolhasson be és ajánlhassa azokat a nagyközönségnek.

Belépők:

Budapesten a kedvezményes árú felnőtt karszalagok — amelyek érvényesek az összes budapesti részt vevő intézménybe, — 2200 forintba kerülnek.

A gyermekjegyekért (6–18 éves korig) 1000 forintot kell fizetni, 6 éves kor alatt pedig a belépés ingyenes.

Jegyek válthatóak június 12-étől a múzeumok pénztárában vagy a jegymester.hu oldalon. A karszalagok érvényesek a Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon, azonban NEM érvényesek a budapesti menetrend szerinti tömegközlekedési eszközökön.

A programokról és mindenről részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események.

Az érdeklődők számára mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely ingyenesen letölthető „EVENT@HAND MUZEJ” címen. Mindezeken túl az esemény Facebook és Instagram oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő időben érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

A karszalagok megvásárolhatóak előzetesen online a jegymester.hu weboldalon, illetve a rendezvény napján a programban résztvevő budapesti múzeumokban.

Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumokban válthatóak meg.

Youtube film: https://youtu.be/-v4gOci-5TY

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.