Újra meghirdették a Stádium-díjat

2021. 12. 03., 10:10am
Újra meghirdették a Stádium-díjat

Közös bejelentést tett a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap Budapesten, a Reménység Szigetén.

Széchenyi Tímea, az Alapítvány elnöke részletezte: immár harmadik alkalommal hirdetik meg a tudomány, a közélet és a művészet kategóriában a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak az egyre népszerűbb Stádium-díjat.

Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatalok egyáltalán nem közömbösek nemzeti értékeinket illetően. Van véleményük a jövőt formáló teendőkről, érdekli őket a kultúra, a tudomány. 2019-ben 40 középiskola, 2020-ban pedig több mint 100 középiskola regisztrált a díjjal kapcsolatosan, a Széchenyi-család honlapján. A legutóbbi Stádium-táborba a Vajdaságból, Erdélyből és az anyaországból érkeztek középiskolások.

Széchenyi Tímea hangsúlyozta: „A világpusztító járvány sok nehézség elé állította az emberiséget, éppen ezért az emberi szolidaritásra sokkal nagyobb szükség van, mint máskor. Ennek a szolidaritásnak a jegyében hirdetjük meg az idén a Stádium-díjat, s indítjuk el a hozzá kapcsolódó programsorozatot.” Azt is elárulta, hogy a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap 2018 végén közösen hozta létre a Stádium-díjat. Kifejezetten annak érdekében, hogy a Kárpát-medencei magyar ifjúságot a nemzeti és a keresztényi értékrend mentén, Széchenyi István szellemében szólíthassák meg. Az általuk három kategóriában odaítélt díjjal és a díjazást megelőző kulturális rendezvénysorozattal kifejezésre juttatják, hogy miként is gondolkoznak ők Istenről, hazáról, magyarságról, nemzetünk mai teljesítményeiről.

A díjjal kapcsolatosan az iskolák regisztrációjának és a jelöltállításnak a határideje június 17. Regisztrálni a Széchenyi-család honlapján lehet. A járványügyi nehézségek miatt a jelöltállítás lebonyolítása az idén az iskolák feladata. Minden iskola annyi jelöltet állíthat, amennyiért kampányolni is tud. A jelölteket a diákoknak kell népszerűsítenie! Ehhez kapcsolódó írásaikat, kisfilmjeiket, kortes-beszédeiket, interjúikat a Széchenyi-család megjelenteti a honlapján és a Stádium Magazin online felületén.

2021. augusztus 19. és 22. között rendezik meg a Stádium-tábort, melynek az Erdélyi Gyülekezet ad otthont Budapesten, a Reménység Szigetén. Augusztus 25-től háromnapos Tudományos Diákkonferenciára is sor kerül.

A Stádium-díjra elektronikusan lehet majd szavazni, szeptember 21-től október 31-ig. Széchenyi Tímea fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Széchenyi-család és a Magyar Tudományos Akadémia közötti kapcsolat gróf Széchenyi István szelleméhez méltó módon látszik rendeződni. Freund Tamás néhány nappal ezelőtt fogadta a Széchenyi-család tagjait, s az Akadémia a Széchenyi-év egyik fő támogatója lett. A Stádium-díj átadásának ez évi ünnepségre a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében kerül majd sor, november 15-én.

Dr. Fazekas István, a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap főszerkesztője és a Széchenyi István Történelmi Vándorszínház igazgatója elmondta, hogy a folyóirat folyamatosan ír majd ki a középiskolásoknak vers-, novella és esszépályázatokat. A legjobbak a lapban közlésre kerülnek, ugyanakkor ezekből az írásokból karácsonyra egy antológiát is terveznek kiadni. A Történelmi Vándorszínház a Stádium-táborba is bekapcsolódik majd néhány előadással.