Újra hódít a retró balatoni hamburger

2019. 02. 08., 7:30pm
Így készült gyermekkorunk kedvence! Megvan a tuti recept, amivel felidézhetjük a 80-as évek balatoni ízvilágát, és visszahozhatjuk a semmihez sem fogható hamburger ízét.

Így készült gyermekkorunk kedvence! Megvan a tuti recept, amivel felidézhetjük a 80-as évek balatoni ízvilágát, és visszahozhatjuk a semmihez sem fogható hamburger ízét. A retróburger receptjét a Zing tulajdonosa, Susánszky Ádám alkotta újra.

„Ahhoz, hogy hangulatában igazán a balatoni emlékeinkhez kapcsolódó Burgert készítsünk, ötvöztük a tónál kapható hamburgerek legjobb elemeit és modernizáltuk őket.

A jellemzően sok salátával, kígyóuborkával, és a ketchup-mustár-majonéz szentháromsággal készülő balatoni hamburgerek ízvilágát így hozhatjuk vissza.

Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel a recepttel közel fél millió forintot gyűjtöttünk össze a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványnak!” 

Hozzávalók:

1 db hamburgerzsömle

2-3 Salátalevél
¼ Lilahagyma

¼ paradicsom

½ kígyóuborka

1 gerezd fokhagyma
1-2 kisebb befőző uborka a savanyú ubis relish-hez
1 szelet érlelt trappista sajt
14 dg marhahúspogácsa

Retró hamburger szósz:

1 evőkanál, lehetőleg házi ketchup

1 evőkanál mustár

1 kávés kanál majonéz

Elkészítés:

Jó minőségű marhasúból gyúrunk 14 dekás húspogácsát, amit mindkét oldalon 3-3 percig magas lángon grillezzünk, majd sózás és borsozás után egy szelet érlelt trappistával letakarva pihentetni teszünk. A forró húspogácsán a sajt kellemesen átmelegszik és kicsit ráolvad.

Félbe vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk a zsömle belsejét, az aljára 2-3 vékonyra vágott saláta levelet teszünk, erre pedig ízlés szerint egy vagy több karika paradicsomot és lilahagymát helyezünk.

Meglocsoljuk a házi ketchupból, mustárból és majonézből 1/4-ed,1/4-ed, 1/2-ed arányban készülő retró hamburger szószunkkal. 

Erre helyezzük a húst, majd a tetejére az kígyóuborkából, befőzőuborkából és hagymából készülő "ubisali" relisht. Ehhez a zöldségeket felaprítjuk, és a keveréket leforrázzuk ecetes-cukros befőzőlével, majd egy gerezd fokhagymát reszelünk hozzá. Ezzel köszön vissza a strandbüfék régi ízvilága! A zsömle felső részét gyerekkorunk édes-pikáns mustárjával kenjük meg a tökéletes retró összhang elérése érdekében.

Ha nem vagy a konyha ördöge, akkor látogass el a frissen nyílt tihanyi Zing Bugerbe és kóstold meg autentikus környezetben a BALCSI burgert!