Újévi fogadalmak: mozgás, életmódváltás

2022. 18. 01., 12:11am
Így tarthatjuk meg az edzésre vonatkozó újévi fogadalmat: apró lépések és rendszeresség a megoldás

 


Kétségtelen, az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom a mozgással és életmódváltással kapcsolatos. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy januárban megnő az edzőtermi bérletek és fogyókúrás szerek eladása. Végül, mégis csak kevesen tartják be hosszútávon a saját maguknak tett ígéreteiket.

De mit lehet tenni?
Az elmúlt évek alatt, a covid kirobbanása óta mindannyiunk számára fontosabbá vált az egészségünk. Nem csak a betegségek elkerülése a lényeges, hanem ahogyan a WHO is fogalmaz: a teljes fizikai, szellemi, és szociális jóllét az egészség. Hazánkban az egyik leggyakoribb egészséget érintő probléma valójában maga az elhízás.

Az emberek jó része megfogad egyet, s mást az újévben, általában egy szebb, jobb, boldogabb, egészségesebb élet reményében. Noha ezeket a döntéseket könnyű meghozni, az ilyenkor tett fogadalmak leggyakoribb ismérve, hogy nem tartjuk be őket. A képzeletbeli listát a statisztikák szerint a testmozgással kapcsolatos ígéretek vezetik. Am a szilveszteri ígéretek mintegy 90 százalékát nem tartjuk be és februárban már teljesen elfogy a lelkesedés is. De mit lehet tenni?

Bontsuk fel a célokat apró lépésekre
Fontosak a nagy célok, de még fontosabb, hogy akarjuk is megvalósítani azokat. Bontsuk a célunkat apróbb lépésekre! Ismerjük el a legkisebb előre lépéseinket, és ne adjuk fel!

Ahogyan arra számos tanulmány rámutat, nem kell drága felszereléseket vagy edzőtermi bérleteket vásárolnunk ahhoz, hogy a mozgást az életünk szerves részévé tegyük. Emellett azt is megerősítik, hogy aki elkezd rendszeresen mozogni, szinte azonnal megérzi az ebből fakadó előnyöket, ami segíti fenntartani a szokás kialakítását. A szakemberek szerint az első lépés egyszerű: csak egy kis mennyiségű mozgást adjunk hozzá a mindennapi rutinhoz.

„Azt látjuk, hogy az újévi fogadalmak száma évről évre csökken. Belátjuk, egész évben a sok munka, és rohanás közepette nem tudjuk magunkat egyetlen fogadalomhoz tartani. De a valós életcélokra érdemes több időt szánni. S mi más lenne fontosabb az egészségünk megőrzésénél?” - mondta Stubán Dominik, az iGym egyik alapítója.

A magyar fiatalok által fejlesztett online edzőplatform nem csak abban nyújt segítséget, hogy profi szakértők segítségével mozoghassunk otthon. Elérhető áron kívánnak minél szélesebb körű edzésformákat rendelkezésre bocsátani.

A rendszeresség a kulcs
„A lényeg a rendszeresség. Akár a legkisebb energia és időbefektetés is megtérül, amikor sportolásról beszélünk. A fizikai aktivitás növeli a szellemi aktivitásunkat, jobban érezzük magunkat a bőrünkben tőle. Ezen pozitív hatások tudatosításával, a rendszeres sport tevékenységgel tudjuk a nagyobb céljainkat is elérni. Életmódváltozásra van szükségünk, ilyen esetekben nem érdemes s.o.s. megoldásokat keresni” – állítja az iGym társalapítója.

Dominik arról is beszélt, hogy a magyar fejlesztésű online edzésplatformon a különféle mozgásformák bármikor elérhetőek és visszanézhetőek.

Az év első felében pedig különleges promóciókkal is készülnek, hogy segítsenek megtartani a testmozgással kapcsolatos újévi fogadalmakat. Az első egy hét mindenkinek ingyenes, ráadásul a videók első 5 percébe ingyenesen bárki bele is kukkanthat, hogy megtalálja a számára ideális edzőt és edzőtípust.