Újévi Nyitány 2022

2021. 28. 12., 11:09pm
Az egyetemes zeneirodalom remekeivel köszönthetjük az újévet a Bartók Rádióban és az M5 csatornán

 

 

Felemelő, ünnepélyes évkezdést garantál az Újévi Nyitány. Immár hagyománnyá érett a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek közös kezdeményezése. Mára a legendás esztendőindító koncertek sorába emelkedett. A Zeneakadémia Nagytermében, január elsején, ezúttal is népszerű zenekari művek csendülnek fel. A 2022-es Újévi Nyitányt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy dirigálja.

A koncertet január 1-én a Bartók Rádió élőben 18.05-től, az M5 kulturális csatorna felvételről 19.30-tól közvetíti.

Idén is a méltán népszerű Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara teremti meg azt a kivételes légkört, amelyben a várakozás és a remény hangjai szólalnak meg nagyszerű zeneműveken keresztül.

A repertoárban olyan remekművekkel találkozhatunk, mint Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya, a Bánk bán és a Hunyadi László opera egy-egy részlete. A meghatározó külföldi zeneszerzők közül pedig Beethoven, Rossini és Dvořák is képviselteti magát a koncerten. Lelket gyógyító muzsikára számíthatnak január elsején a közmédia hallgatói és nézői, ami nyitottságot, üde, lendületes és egyedi évkezdeti hangulatot sugároz.

A Zeneakadémia korábban két alkalommal a Virtuózok produkció újévi műsorának adott helyet Nagyteremében. 2019-ben viszont saját újévi programot állított színpadra, melyben kizárólag az intézmény legjobb növendékei léptek fel. Ezt követte a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek kezdeményezése egy közös műsor létrehozására. Ebben idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetségei is szerepet kapnak a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara szólistáiként. Ezúttal Marley Erickson hegedű, Matuska Flóra cselló, és Eszenyi Zsombor Dániel klarinétjátéka bűvöli majd el a hallgatóságot.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora úgy fogalmazott, egy újévi ünnepi koncert mindenhol a világon kiemelt eseménynek számít. Ebben szólistaként közreműködni egy fiatal tehetség számára óriási lehetőséget jelent, főleg ha a koncertet a közvetítés révén az egész országban látni lehet. Az ifjú tehetségek játékában a tradíció és az újító szemlélet együttes ereje nyilvánul meg.

A kiemelkedő zeneműveket 2022 első napján Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, a Zeneakadémia oktatója dirigálja, aki az évek során számos kortárs magyar opera ősbemutatóját is vezényelte. Közel hetven opera szerepel repertoárjában, többek között Verdi Rigolettója, Rossini Mózese, Gounod Faustja, Erkeltől a Hunyadi László és több Puccini-opera is. Vendégkarmesterként Európa valamennyi országában megfordult, de több alkalommal fellépett az Amerikai Egyesült Államokban, Venezuelában, Japánban és Thaiföldön. Karmesterként, az operaelőadások mellett, végigvezényelte a szimfonikus zeneirodalom jelentős részét. Nagy örömmel fogadta, hogy hosszú idő után ismét együtt dolgozhat a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Kiemelten fontosnak tartja a mostani koncertet, ami az új kezdet és vele együtt az új lehetőségek ünnepléséről szól, ehhez tökéletes alapot jelentenek az egyetemes zeneirodalom gyöngyszemei.

Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője és a Bartók Rádió csatornaigazgatója sikerszériának tekinti az eddigi koncerteket. A tavalyi előadás közvetítését neves külföldi adók is átvették. Emellett külön megtisztelő, hogy egy valódi szaktekintély, Medveczky Ádám vezényli a 2022-es Újévi Nyitányt, akivel közösen alakították ki a zenei repertoárt, és aki igazi példaképe lehet a komolyzenei tehetségek felnövekvő generációjának.​

Az est házigazdája Bősze Ádám, a Bartók Rádió műsorvezetője lesz, aki az intézmény egykori növendékeként nagy örömmel és büszkeséggel működik közre a programban.

 

Újévi Nyitány: január 1-jén 18.05-től a Bartók Rádióban és 19.30-tól az M5 műsorán.