Újabb remekművek az Iparművészeti Múzeumban

2023. 07. 09., 9:37am
A nagy múltú intézmény gyűjteménye kortárs üvegműtárgyakkal gazdagodott

 

by Szendi Horváth Éva

Katalógus - borító 

A Magyar Zene Házában július elején nyílt meg először a Glassification.hu című kiállítás. A tárlat két éven keresztül a világ számos pontján, először Velencében, majd Szófiában és finn városokban hirdeti majd, hogy a kortárs magyar üvegművészet elsőrangú és a világ élvonalába tartozik. A vándorkiállítás 20 darabból álló tárgyanyaga kimondottan erre az alkalomra készült. Kiemelkedő színvonalú művészeti alkotásokból áll, számos múzeumi szintű darabbal büszkélkedhet. A nemzetközi turné végeztével ebből a 20 műtárgyból 6 darab az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és Üveggyűjteményébe kerül. Így a folyamatosan bővülő kollekcióban a kiállítás minden alkotójától lesz majd egy-egy műtárgy.

-A kortárs alkotók csoportos felajánlása példaértékű ritkaság – mondta a múzeumnak adományozott tárgyakat bemutató eseményen  dr. Jékely Zsombor gyűjteményi főigazgató-helyettes a budapesti Ráth György-villa látványtárában, ahol egy pop-up kiállítás keretében volt együtt látható a hat műalkotás. A Glassification.hu-t szervező és támogató Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Lengyel Miklós helyettes államtitkár elmondta, hisznek abban, hogy az élő művészet és tudomány aktív szereplői nemcsak elvont szinten mutatják be a magyar eredményeket, hanem termékeny nemzetközi együttműködéseket képesek kezdeményezni és megvalósítani. Kiemelte: már több alkalommal bebizonyosodott, hogy a magyar művészi és tudományos gondolkodás nemzetközi bekapcsolódása kézzelfogható és mérhető eredményekkel jár. Emlékeztetett arra, hogy 2022 az üveg nemzetközi éve volt. Hozzátette: 2023 nagy várakozásokkal teli esztendő, mivel a cseh, francia, német, spanyol és finn kezdeményezéshez csatlakozva a magyar üvegművesség is felkerülhet az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

 A Glassification.hu Halasi Rita Mária kurátor szándéka és meglátása szerint egy hiánypótló vándorkiállítás, mert egyrészt a kortárs magyar üvegművészetet bemutató utazó kiállítást utoljára közel két évtizeddel ezelőtt szerveztek.

Varga Gyöngyvér Amala munkája

-A kortárs üvegművészet kimagasló, világszínvonalú teljesítménye nem vált a kulturális identitásunk részévé, elfelejtettük kommunikálni az eredményeinket. Ezzel a kiállítással a legmagasabb állami szinten tesszük ezt és a nagyvilágnak mutatjuk meg, hogy a magyar üveg nemzetközi szinten is párbeszédképes, - tette hozzá.

A kiállító művészek közül néhánynak a munkái a világ legnagyobb közgyűjteményeiben és vezető művészeti gyűjteményeiben megtalálhatók, illetve a legnagyobb presztízsű üvegművészeti díjainak is birtokosai. Az Iparművészeti Múzeumot is fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium sokrétűen segíti az állami közgyűjtemények és a hazai kortárs alkotók együttműködését. Vincze Máté helyettes államtitkár bátor, előremutató kiállásnak nevezte az üvegművészetre összpontosító utazó tárlatot. Megjegyezte: egy kevésbé ismert és felkapott művészeti irányzatról van szó, de remélik, hogy a magyar művészek meglepetéseket tudnak okozni a világnak, és egyben nemzetközi elismertséget szereznek a magyar üvegművészetnek.

Bihari Kristóf munkája

A kiállító alkotók négy művészgenerációt képviselnek. A tíz művészből négynek a munkái már szerepelnek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében. A múzeumba most kerülő műveket az alkotók - Bihari Kristóf, Bősze Eszter, Darabos Anita, Edőcs Márta, László Kyra és Varga Gyöngyvér Amala - jelenlétében mutatták be. Az üveges technikák tekintetében szintén a lehető legnagyobb változatosság reprezentálására törekedett a kurátor, azaz tíz különböző művészi attitűd és gyakorlat, az üveg tízféle megközelítése van jelen a kiállításban.  Számos, a műtárgyak mögött húzódó üvegmegmunkálási technika nemzetközi mércével mérve is unikális. Az alkotók képviseletében az eseményen Edőcs Márta úgy fogalmazott: a legfontosabb hazai közgyűjtemény részévé válni más, magasabb dimenzióba helyezi egy művész pályájának megítélését, egyszersmind művészi felelősségét.