Újabb remekmű a film a spanyol filmek rajongóinak

2023. 14. 11., 6:02pm
A spanyol filmek elkötelezett hazai hívei az ősz elején már örülhettek,

by Szendi Horváth Éva

ám örömük november végén tovább fokozódhat Az Altatódal és az Idegen a szekrényben után tovább bővül a Pannónia Entertaintment spanyol nyelvű repertoárja. Egy életrajzi könyvet feldolgozó A vacsoravendég  a politikai thriller és a családi drámák keresztezésből jött létre.

Icíar (Susana Abaitua), Fernando (Ginés García Millán) és Amalia (Adriana Ozores) egy család. Amaliánál gyógyíthatatlan rákot diagnosztizálnak, ami jobban összehozza egymással férjét és lányát. Icíar abban a tudatban, hogy hamarosan elveszti anyját, elkezdi felkutatni és felbolygatni a múltat. Apai nagyapját, Javiert (Iñaki Miramón) 1977-ben az ETA (a baszk nacionalista függetlenségi mozgalom) emberei elrabolták és közel egy hónapig fogva tartották. A családon belül erről nem sok szó esett korábban, de a lány ezúttal nem hagyja annyiban és kikérdezi apját arról, hogy ő fiatalon (Fernando Oyagüez) hogyan is élte meg azt a pár hetet teljes bizonytalanságban és abban a tudatban: lehet, már soha nem látja majd Javier papát és milyen lehetett egy ideig elveszteni fiatalon egyik szülőjét. Azonban 1977 Bilbaójában egy emberrablás és 2011 Navarrájában egy halálos betegség közel sem ugyanolyan. Így kevés igazi párhuzamot tudnak vonni egymással, ám a felszínre törő érzelmek közelebb hozzák apját és lányát. A múltbéli trauma teljes feldolgozása után már könnyebben és együtt néznek szembe azzal, mit hoz számukra a közös jövő, miután elkerülhetetlenül csonkán marad majd a családjuk. A film Gabriela Ybarra azonos című, nagysikerű önéletrajzi ihletésű könyvét adaptálja Ángeles González Sinde rendezésében, aki 14 év után tért vissza a filmszakmához.

 

A rendezőnő közel másfél évtizedes kihagyása alatt TV-s és kulturális minisztériumi feladatokat látott el, első filmje 2003-ban az Alvó szerencse volt. Az új alkotás hűen követi az alapanyagát. Bár Ybarra a kötet megírása során fikciós elemeket is használt (a neveket eleve megváltoztatta), így színezve ki a történéseket. Természetesen az alapok (a rák, a ’77-es emberrablás és ennek 2011-es kiderítése) ténylegesen megtörténtek.

A mozis változat egy meghitt, szorongató, bánatos film lett. Egyben azonban nagyon szívhez szóló is, hisz’ tisztelettudó narratívája visszafogottan moderált, amely így a család még életben lévő tagjai érzéseit sem sértette. A két idősíkon elmesélt történet bizonyítja, hogy  legyen akármilyen a politikai helyzet  a rokoni intimitás mindennél fontosabb. Nem élhetünk úgy a jelenben a jövőt tervezve, hogy ne néznénk szembe vele és ne próbálnánk megérteni a múltat.

Alakításaik okán a kritikusok külön éltették a stábból a két színésznőt, Susana Abaituát és Adriana Ozores-t. Az előbbit legutóbb a magyar nézők épp’ az Idegen a szekrényben láthatták, utóbbi pedig már a rendező mozis debütálásában is szerepelt. Az apuka idős énét játszó Ginés García Millán többek között A Goya-gyilkosságokból lehet ismerős, míg a fiatal én bőrébe bújó Fernando Oyagüeznek ez volt első mozifilmje. Igaz a magyar közönség már találkozhatott vele a 13 ördögűzésben. A nagypapát megformáló Iñaki Miramón pedig egy igazi színészveterán, 46 évre visszanyúló nagyvásznas előélettel.

 

A 2022-es A vacsoravendég november 23-tól magyar felirattal a kiválasztott mozikban országszerte látható!