Új szempontok a vitaminválasztásban

2019. 02. 12., 11:00am
Nem véletlenül debütált a Marie Claire Fashion Show-n a „megjelenésére” is sokat adó új D-vitamin. Epres Pannis is elmondta, fontos a D Vitamin.

Nem véletlenül debütált a Marie Claire Fashion Show-n a „megjelenésére” is sokat adó új D-vitamin. Epres Pannis is elmondta, fontos a D Vitamin.

Az újonnan piacra dobott D-VION nevet viselő D3-vitamin lila-sárga doboza olyan kisméretű lágy kapszulákat rejt, amik nem csak könnyen lenyelhetőek, de, a szervezet számára könnyen hasznosítható, oldott formában tartalmazzák a D3-vitamint.

A vitaminoknak is érdemes adniuk a külsejükre

Ha vitaminokról beszélünk, akkor az őszt kell említenünk, mint a szezon kezdetét. Ilyenkor minden hölgy, családanya gondosan összeállítja a saját és sokszor társa, vagy a gyerekek vitaminpalettáját. Reggel úgy néz ki egy reggelizőasztal, vagy némelyeknél az irodai íróasztaluk, mintha egy teljes vitamin fegyverarzenál sorakozna fel védelmükben.

Éppen ezért nem mindegy a sok kapszula összeválogatásakor a szempontok figyelembe vételénél, hogy milyen könnyen tudjuk lenyelni, vagy akár az, mennyire hívja elő belőlünk a sok pirula látványa a betegség érzetet.

Emiatt a kapszula megjelenésében is fontos lehet, hogy jó érzést keltsen. A D-VION kapszulákban a D3-vitamin növényi olajban oldott formában található, ami így könnyen beépül és hasznosul. A kisméretű, lágy kapszulák külső burkuk miatt könnyen csúsznak le, akár minimális folyadékbevitel mellett.

Sokan nem tudják…

A D-vitaminhoz hozzájuthatunk táplálék útján, például halak, tojás, tej vagy gomba fogyasztásával, vagy a napfény hatására.

Hiszen ha napfényen tartózkodunk, akkor ennek hatására bőrünkben elkezd D-vitamin termelődni. A gond csak azzal van, hogy elég-e az a mennyiség, amihez a két mód által hozzájut a szervezetünk? A megfelelő táplálkozás mellett is csak mindössze 10-20%-át tudjuk előállítani a szükséges D-vitaminnak.

A napfénnyel pedig két gond is van, amiről még keveset beszéltek az utóbbi évek során is, noha szerencsére a D-vitaminnal egyre többet foglalkozunk. Az érdekesség az: amennyiben napvédő krémekkel kenjük magunkat, még nyáron sem jut szervezetünk elegendő napfényhez a megfelelő mennyiségű D-vitamint előállításához, nem beszélve az őszi időszakról, amikor eleve kevesebb a napfény.

És, gondolt-e bárki arra, hogy az irodai munkát végző, vagy nyáron a légkondis üzletekbe menekülő ember, vajon mennyire jut napfényhez? Egyszóval, nem töltünk elég időt a napon ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődjön szervezetünkben. Ezért szükséges külső forrásból is bevinnünk a D-vitamint, és ezt a D-VION segítségével könnyen megtehetjük, amivel az ajánlott napi 2000 nemzetközi egységnyi (NE) mennyiséget be tudjuk vinni.

Kinek kell különösen odafigyelnie D-vitamin szintjére?

Mindenkinek, akinek fontos az erős és ellenálló immunrendszer! Ezen túl különösen fontos azoknak, akik beltéren dolgoznak - figyelem, ez a nyárra is igaz! -, túlsúlyosaknak, mert náluk a zsírszövetekben halmozódik fel a D-vitamin, ahonnan viszont nem hasznosul.

Az időseknek már a napfény sem feltétlenül segít, mert a bőrük D-vitamin előállító képessége felére csökkent fiatal korukhoz képest.

A változó korba érő nők esetében az egészséges csontok és izomzat megtartásához szükséges a D-vitamin. Erre nem elég akkor gondolni, amikor már a csontokon tapasztalható a hiány, ezért a tudatos nők 40 éves kor felett már elkezdik szedni a D-vitamint.

És, természetesen, ne hagyjuk ki a várandós nőket, akiknél egész várandósságuk alatt fontos a megfelelő D-vitamin mennyiség a szervezetben.

Miért lett ennyire felkapott a D-vitamin?

Mindig vannak újabb és újabb felkapott étrend-kiegészítők. Joggal kérdezheti bárki, vajon a D-vitamin bevitele miért lett ennyire fontos az utóbbi években.

A modern társadalmakban a megnövekedett átlagéletkorral az is jár, hogy ezt a magasabb kort az emberek szeretnék minél aktívabban megélni. Ehhez azonban szükség van egészséges csontozatra és izmaink megfelelő működésére. Csontjaink egészsége fokozatosan romolhat, szüksége van a szervezetnek többek között a D-vitaminra ahhoz, hogy megőrizzük az egészséges csontozatunkat és izomfunkcióinkat. De az immunrendszer normál működéséhez is nélkülözhetetlen ez a vitamin.

Tehát ha aktívan akarjuk megélni az időskort, és ezáltal minél több boldogság-percet szeretnénk szerezni magunknak, akkor időben érdemes odafigyelnünk D-vitamin szintünkre is.

A D-VION Aktív életért installációja a Marie Claire Fashion Days-en debütált. Az installáció azokat az információkat gyűjti könnyen érthető formába, melyek fontosak, hogy mindenkihez időben eljussanak. Egy napfény lámpát is rejt magában, mely olyan, mintha csak a napon töltenénk egy kis időt: eléállunk, sütkérezünk a napfényben, mialatt a szervezetünkben elindulhat a D-vitamin előállítása.

Mindez nem csak a Marie Claire Fashion Days vendégei számára volt elérhető, hanem decemberben egy-egy hétvégén a MOM és az Aréna Plázákban bárki kipróbálhatja.

D-VION® 2000 NE D3-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő lágy kapszula. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

Epres Panni: "Fontosnak tartom a természetesség megtartását, így én inkább a megelőzésben hiszek."

1. Panni, neked személyesen mit jelent az egészségtudatos életmód?

Elsősorban a jóminőségű élelmiszerek megvásárlását jelenti. Minden nap rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, azonban amikor nincsenek idénygyümölcsök, mint például ilyenkor télen, akkor fontosnak tartom a plusz vitaminbevitelt. A D-vitamint például eddig csak ősztől tavaszig a napfény hiánya miatt szedtük. Amióta tudom, hogy mennyi fontos élettani hatása van hosszútávon, nagyon odafigyelek, hogy mindig fel legyenek töltve a raktáraink.

2. Milyen étkezéssel tartod karban magad? Esetleg hoztál magaddal Olaszországból egészséges szokást?  

Nem fogyasztok lisztes ételeket, a cukrot is igyekszünk kerülni a mindennapjainkban, ezt elsősorban alternatív cukrokkal helyettesítjük, mint például a gyümölcscukor. Viszont nem tudunk annyit enni az egészséges dolgokból, amennyi fedezné a vitaminszükségletünket, ezért nálunk mindenki kap egy kis plusz kiegészítést.

3. Nyakunkon a tél, a megfázások időszaka, a korai sötétedés- rád hogyan hat ez az évszak?

Sajnos sokkal fáradékonyabb vagyok és kedvetlenebb, amikor nem süt a nap akkor nekem is nehezebben indulnak a hétköznapok. Kevesebb az energiám, ezen kívül a hajamon és a bőrömön is érzem a napsütés hiányát. Napfény híján könnyen kimerülhet D-vitamin raktárunk, pedig hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Eggyel több ok, amiért mostantól ragaszkodom ehhez.

4. Milyen viszonyban vagy a napfénnyel? Hivatásból is óvnod kell a bőrödet, szoktál-e napozni?  

Szoktam napozni, szeretem az egészséges barna bőrt, de természetesen mindent megteszek a védelme érdekében, mindig bekenem magam, illetve a gyerekek bőrét is magas fényvédő faktorú naptejjel.

5. Tudnivaló, hogy nagyon szeretsz futni és a heti edzésed három szigetkörből áll. Az a hír járja, hogy a futás igénybe veszi az ízületeket- te látod magad idősebb korodban, ahogyan a Margitszigeti futópályát rovod?    

Amikor csak tehetem, akkor egy szigetkörrel indul a reggelem, érzem, hogy ez karban tart, felfrissít és remélem, hogy ez még jó sokáig így lesz, én mindent megteszek ennek érdekében!

6. Foglalkoztat az idő múlása? Szerinted milyen a jó öregedés? Vannak olyan szokásaid, amelyek segítenek abban, hogy hosszútávon egészséges és aktív maradhass?

Foglalkoztat az öregedés, de szerintem csak egészséges mértékben, próbálom külsőleg és belsőleg is egyaránt ápolni és védeni magam. Fontosnak tartom természetességünk megtartását, így én inkább a megelőzésben hiszek. Figyelek a táplálkozásra, a D-vitamin-bevitelre napfény és étrendkiegészítő formájában. A sportolásra is, amennyire időm engedi, hiszen nem szeretnék soha lemondani a mozgás, az aktív élet örömeiről.