Új magyar kémfilm hamarosan a mozikban

2022. 10. 04., 9:38pm
A játszma, a hatvanas években játszódó magyar kémfilm, június 9-én debütál a hazai mozikban

 

by Szendi Horváth Éva

Kulka János, Staub Viktória

A játszma,az itthon és külföldön is kult filmmé vált A vizsga folytatása. Az ikonikus thriller felejthetetlen karakterei Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter alakításában térnek vissza a vászonra. Új főszereplőként Staub Viktória csatlakozott a csapathoz. Elkészült A játszma Kulka Jánosra fókuszáló werk videója is.

Nagy Zsolt, Kulka János

Köbli Norbert A vizsga és A játszma forgatókönyv írója kiemelte:

 —A játszma Kulka János miatt létezik, neki írtam. Ő ugyanaz az ember maradt, aki volt. Kulka sztrókját beleírtam A játszma forgatókönyvébe. Az általa játszott karakter, Markó Pál is sztrókot kap a film elején.”

Az élet és a fikció nagyon szépen találkozik A játszmában. Kulka visszajött egy másik világból, és mindannak, amit itt most megél, egészen más lett az értéke. Ez minden pillanatában benne van, ezt színészileg nem lehet tanulni — hangsúlyozta Fazakas Péter rendező.

Kulka János a forgatáson hatalmas akaraterővel, rendkívüli önfegyelemmel, óriási erőbedobással dolgozott. Minden feladatot maga oldott meg, kaszkadőr dublőrt  semmihez nem vett igénybe. Éjjel, nappal, hidegben, melegben helytállt: úszott éjszaka a pilismaróti víztározó jéghideg vízében, de futott lélekszakadva a fehérvárcsurgói erdő vaksötétjében is.

 Nagyon örültem a felkérésnek, és nagyon szívesen vállaltam a feladatot - mondta A játszmáról Kulka János. – Nagy feladat volt, igazi főszerep, és igazi erőpróba. Egy kémet játszom, akiről sosem tudni, jót akar-e, vagy rosszat. A figura és köztem van némi hasonlóság... De legyen ez inkább meglepetés.

 

Hámori Gabriella

A film története 1963-ban játszódik, Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt), élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella). Az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

Nagy Zsolt, Staub Viktória

A játszma történetében nem lehet tudni, hogy Markó pontosan milyen állapotban van: mennyi maradt vissza a betegségéből, mire emlékszik, mire nem, hogyan érzékeli, értékeli a külvilág változásait. Nem ismerjük a motivációt, a céljait, egy titokzatos férfi, maga a sötét, fekete lyuk. Amikor egy színész olyan szerepet játszik, amit magánemberként a saját bőrén már megtapasztalt, az olyan mély tudással, bölcsességgel, egyfajta derűvel tölti fel a filmbeli jelenlétét, ami máshonnan nem eredeztethető. Ez egy kegyelmi állapot, ami óriási pluszt ad az alakításához – én ezt a csodát látom, érzem Kulka játékában.— összegezte még a forgatás alatt Fazakas Péter.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Film Positive gyártásában készült.

Producere Lajos Tamás (Örök tél, A berni követ, Apró mesék),

Rendező Fazakas Péter (Árulók, Szabadság - Különjárat),

Forgatókönyv Köbli Norbert (Örök tél, Trezor, A berni követ, A vizsga)

Operatőr Nagy András (Örök tél, Félvilág), v

Vágó Kovács Zoltán,

Zeneszerző Asher Goldschmidt,

Látványtervező Vinnai Petra,

Jelmeztervező Kemenesi Tünde.

A főbb szerepeket Hámori Gabriella, Nagy Zsolt, Kulka János, Staub Viktória, Scherer Péter és Orosz Ákos játsszák.

A játszma 2022. június 9-én kerül a magyar mozikba az InterCom forgalmazásában.

A tavaly (2021) megjelent teaser előzetese:

https://youtu.be/Z0fXM7c6yZ8

 Social média:

https://www.facebook.com/jatszma.mozifilm

https://www.instagram.com/jatszma.mozifilm