Új látványműhelyben csodálhatjuk a Tipton szemüvegek készítését

2023. 03. 07., 10:43pm
A Tipton Eyeworks minden egyes szemüvegkerete egyedileg, kézzel készül

 

Magyarország elsőszámú és legnagyobb szemüveg manufaktúrája, mely világszerte 500 optikában is elérhető kereteivel, ismét beújít.

A Tipton Eyeworks műhelye beköltözött az Erkel utcai showroomba, így már nemcsak a kész kereteket találjuk meg itt, de annak is szemtanúi lehetünk, ahogyan a műhely dolgozói elkészítik azokat – minden egyes darabot kézzel.

Zack Tipton

„Az új látványműhelyünkben zajlik a gyártási folyamat nagy része, köztük a talán legfontosabb befejezési fázis is, így a showroomba érkezők szemtanúi lehetnek annak, ahogy egy keret végső formát ölt” – mondja Zack Tipton, a Tipton Eyeworks alapítója. „Egy séfasztalhoz tudom leginkább hasonlítani, ahol a vendégek láthatják, hogyan áll össze az előkészített alapanyagokból az étel. A látványműhelyünkben is ez történik: a különböző alkatrészekből itt szerelünk össze kézzel minden keretet. A műhelyben öten dolgoznak, havonta körülbelül 450 keretet készítenek el.”

A Tipton Eyeworks minden egyes szemüvegkerete egyedileg, kézzel készül. A keretek alapanyagaként újrahasznosított vinyl lemezek szolgálnak, és a lemezek barázdái adják a keretek jellegzetes designját. A gyártási folyamat során a vinyl lemezeket farostból kivont hipoallergén cellulóz-acetáttal vonják be, hogy a szemüveg- és napszemüvegkereteken a lemezek barázdái ne sérüljenek. Ezt követően ezen anyagokat hő, nyomás és ragasztás egyidejű alkalmazásával egyesítik. Az így elkészült anyagból a keret formáját precíziós CNC-gépekkel vágják ki.

Az ergonomikus orr-kialakítás érdekében azonban innentől minden formázási folyamatot kézzel végeznek. Így tökéletesen az arcra tudják igazítani a keretet, és megszabadulnak minden felesleges anyagtól, ami a szemüveget kényelmetlenné teheti.  Hogy a keretek simák és fényesek legyenek, a megmunkálást követően 72 órán át fakockákon forgatják azokat. Ezután ismét kézi megmunkálás következik: minden alkatrészt elkészítenek, megtisztítanak, szegecselik, vésik és lepecsételik azokat, majd összeállítják a keretet. Végül az összeállított keretet egyenként, kézzel polírozzák, újfent ügyelve arra, hogy a lemez barázdái meg ne sérüljenek. A Tipton szemüvegek kiemelkedő minőségét számos minőségi ellenőrzés biztosítja.

„Egy helyre került a showroom, a látásvizsgálat és a műhely, így minden folyamatot közelebb tudhatunk magunkhoz és a klienseinket is jobban bele tudjuk vonni a Tipton világába” – mondja Zack Tipton. „Láthatják, mennyi munka van egy olyan szemüvegben, amelynek a lencséje és a kerete is tökéletesen rájuk szabott, és mi is jobban rálátunk arra, hogy klienseink számára mi a fontos.”

A Tipton Eyeworks Erkel utcai showroomjába érdemes ellátogatunk, ha igazán egyedi szemüvegkeretet szeretnénk. Modern gépparkjuk pedig az egyik legjobban felszerelt az országban, így a showroom szakértői átfogó és személyre szabott látásvizsgálatot tudnak biztosítani.

Minden fontos információ megtalálható honlapjukon: https://tiptoneyeworks.com/

 A Tipton Eyeworks:

A Tipton Magyarország elsőszámú és legnagyobb szemüvegmanufaktúrája, mely világszerte 500 optikában is elérhető kereteivel. Olyan sztárok viselik, mint: Richard Branson, Elton John, Shawn Mendes, Ed Sheeran, Robbie Williams, Antonio Banderas, és még nagyon sokan mások.

A Tipton Eyeworks története 1998-ban kezdődött. Akkoriban márka alapítója, a magyar származású Zachary Tipton Milaskey még Seattle-ben, a grunge zenei irányzat egyik központjában élt, szemüveges lett, de nem találta meg a neki leginkább tetsző keretet. Első szemüvegét így kénytelen volt saját maga számára megalkotni. A tervezéskor már ekkor megjelent a márkát máig jellemző újrahasznosító szemlélet: a Tipton első darabját édesapja bakelitgyűjteményének egy darabjából alkotta. Így született meg a grunge bölcsőjében a Tipton azóta is legsikeresebb almárkája, a Vinylize, mely stílusosan a ’wear the music’ szlogennel robbant be a világpiacra.

Zack később Magyarországra települt, testvérével Zoltánnal pedig hosszú éveken át tartó közös munkájuk eredménye az, hogy a Tipton Eyeworks szemüvegkeretek Magyarországon, saját gyárban, kézzel, egyedi technológiával készülnek, világszerte több mint 500 optikában érhetők el. Ma már több mint 3 tonna hanglemezt, több ezer méter bowden kábelt és több száz kiló töltényhüvelyt hasznosítanak újra.

A Tipon A’ Design Award és Red Dot Design Award győztes brand, emellett megkapta az Optic for Good díjat is. Utóbbi a szemüveggyártás legzöldebb díjat, melyet egy francia látszerész és zöld aktivista, Carole Riehl alapított. Olyan márkák érdemlik csak ki, melyeknél szempont az, hogy az alapanyag legyen környezetbarát, a gyártás közben pedig fenntartható megoldásokat használjanak.