Új koncertterem nyílik Óbudán

2022. 29. 03., 12:32pm
Megújult, koncertek megrendezésére is alkalmassá varázsolt próbateremben folytathatja munkáját az ország egyik leginnovatívabb klasszikus zenei társulata, a Danubia Zenekar.

 

by Szendi Horváth Éva

Hámori Máté - foto Ritter Doron

Az együttes következő évadának műsora gondolatiságával és a jelenre való érzékeny reflexióival emelkedik ki a hazai koncertkínálatból.

A Hámori Máté vezette zenekar eddig is több társadalmi programban mutatta meg a művészi szerepvállalás fontosságát. Már harmadik évada fut sikerrel a hallássérülteknek szóló Beethoven-projekt. Az idén teljesedett ki a Máltai Szimfóniával közösen életre hívott Közös Hang projekt, amelyben a zenekar mélyszegénységben élő gyerekekkel muzsikál együtt.

Mindeközben az ÉNekÚT.hu hiánypótló online oktatási platform is egyre bővül. A következő évadban a régi zenétől a kortárs művekig számos jelentős alkotást mutatnak be. Olyan kiemelkedő művészek működnek közre, mint Gilbert Varga, Vashegyi György, Farkas Gábor, Balog József, Szinetár Dóra vagy Horvát Lili. A Zeneakadémia és a Budapest Music Center mellett zenei eseményeknek ad majd helyet a zenekar frissen megnyílt, felújított óbudai próbaterme is.

Muszáj hálát adni néha, és talán nehéz időkben a szokottnál is gyakrabban érdemes összeszedni, hogy mennyi mindenért tartozunk köszönettel. Mi például Önöknek azért, hogy velünk vannak, jönnek és beülnek. Ha kell maszkban, de ott vannak hús-vér valójukban, és így az áramlás nem szakad meg. És hálát adunk a reményért, ami a remekművekből sugárzik felénk: Ezek a zenék azt mondják, sőt, ordítják felénk, hogy – Kölcseyt meghazudtolva – igenis van remény, az ember nagyszerű és csodálatos szörnyeteg. Igen, a kettő együtt, de tudjuk A varázsfuvolából, hogy mi az, ami a szörnyetegeket is kezes báránnyá változtatja – hát igen, éppen a zene. Új évadunk a szépséget hirdeti és a reményt, a fiatalságot, a tehetség és a kitartás diadalát az unalom és a közöny felett. Az összetartozás erejét hirdeti, a szolidaritást és a felelősséget, amit egymásért vállaltunk abban a pillanatban, hogy a világra jöttünk, és az embert hirdeti. Legyünk büszkék arra, amit együtt elértünk, legyünk büszkék az őseinkre, akik örökül hagyták a szépség óceánját, és legyünk büszkék az ifjakra, akik ebbe az óceánba saját (öröm)könnycseppjeiket hullajtják.

És adjunk hálát mindezért, hogy zenélhetünk, együtt lehetünk, ünnepelhetjük az életet. Magáért az életért, végső soron, —mondta Hámori Máté.

A Zeneakadémián a 2022. őszi évadban Enrico Onofi, Gilbert Varga, Vashegyi György, Keller András és Hámori Máté vezényletével, négy alkalommal lép színpadra a Danubia Zenekar. Az együttes többek között olyan kihagyhatatlan műveket ad elő, mint a Haydn Teremtése, vagy Beethoven VIII. szimfóniája. Ám műsorukon szerepelnek olyan kortárs unikumok is, mint Hans Abrahamsen balkezes zongoraversenye, a Left, Alone.

A Budapest Music Centerben háromrészes sorozatot indít a Danubia Szól a pálca – A szépség forradalma címmel, az estek címéül pedig Weöres Sándor egy-egy verssorát választották.

Önmagunk szépségét felismerni, az ember szépségére rácsodálkozni, erre van erőnk? Van időnk? Hiszen ez lenne a lényeg, a legfőbb felismerés. Erről szól ez a sorozat is– olvasható a széria ismertetőjében.

A zenekar kiemelt figyelmet fordít a családokra, gyerekekre is, igyekszik számukra tágra nyitni a koncerttermek kapuját. Közkedvelt a Kalandra Fül Fesztivál. A program mindig messze túlmutat a klasszikus zenén. Az eseményre az idén májusban, a gyereknapi hétvégén várják az érdeklődőket.

Kalandra Fül Fesztivál

A Danubia Zenekar klasszikus zenei gyerek- és családi fesztiválja

Művészeti vezető: Hámori Máté, Műsorvezető: Szinetár Dóra

  1. május 28–29. szombat-vasárnap 10.00–20.00

Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. A zenekar immár harmadik alkalommal gyűjti egyhelyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat. Az akció célja, hogy szórakoztató módon hozza közel a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. A fesztivál házigazdája az Óbudai Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni.

A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja. A fesztivál háziasszonyának szerepét az idén Szinetár Dóra tölti be, aki a két nap során egy-egy produkcióban is feltűnik majd.

Programbontás:

  1. május 28. szombat

10.00 – Karmesteriskola

11.30 – Nem klasszikus mesezenék

15.00 – Pam-PARA-Pam – Parafónia Zenekar

16.30 – Meselejátszó – Dénes-Worowski Marcell és Seidl Dénes

18.00 – Király-zenék Szent Efrém Férfikar

 

  1. május 29. vasárnap

10.00 – Így neveld a közönséged

11.30 – Üssed, öcsém!

15.00 – Közös hang

16.30 – Meselejátszó – Dénes-Worowski Marcell és Seidl Dénes

18.00 – Medveháború

Jegyár koncertenként 14 éves kor alatt: 1000 Ft, felnőtteknek: 1500 Ft

A kísérőprogramok ingyenesen látogathatóak.