Új helyszínen az Orientale lumen

2022. 28. 01., 11:35am
A Szent Efrém Férfikar és a Doros Ensemble koncertje: tizenegyedik évadába lépett az Orientale lumen, a Szent Efrém Férfikar népszerű vokális sorozata.

 

Szent Efrém Férfikar

A 20 éves együttes szakítva a hagyományokkal új helyszíneken rendezi meg a keleti és nyugati zenék párhuzamait bemutató előadásait.

Elsőként január 28-án, az újonnan megnyíló Magyar Zene Házában koncerteznek a világhírű moszkvai Doros együttessel.

Másnap, január 29-én pedig a debreceni Szent Anna-székesegyházban adják elő a műsort.

A programban többek között Kodály Zoltán, a kortárs orosz mester, Georgij Szviridov és Mohay Miklós művei csendülnek fel, zárásként pedig Dmitrij Bortnyanszkij nagyszabású kórusművét, a Te Deumot éneklik majd egyházi szláv nyelven.

Mindkét társaság nagyszerű zenei élményeket ígér a közönségnek: az orosz énekegyüttes elnevezése görögül ajándékot jelent, a magyar férfikar névadóját pedig kortársai a Szentlélek hárfájaként is emlegették.

Moszkva talán legismertebb építészeti emlékét, a Vörös téri Boldog Vazul székesegyházat szinte mindennap a Doros hangja tölti be. Az együttes 2019-ben - akkor még kvintettként - a SzentEfrém meghívására koncertezett először hazánkban. Most egy hatodik taggal bővülve térnek vissza.

A két világhírű együttes nem csupán zenei érdeklődésben osztozik: egyidősek is, hiszen 2002-ben alakultak meg. A Szent Efrém Férfikar a bizánci kereszténység vokális örökségének avatott előadója, de épp ilyen elkötelezett a magyar férfikari hagyományba tartozó művek és a kortárs kóruszene megszólaltatása iránt is. Tagjai nem riadnak vissza attól, hogy átiratokat készítsenek vagy komponáljanak, sőt nem idegen tőlük a humor sem. A Doros Ensemble otthonosan mozog a szláv kórusrepertoárban, és szívesen vesz részt a keleti keresztény egyházzenét új kontextusba helyező projektekben.