Tűz, fáradhatatlanság, odaadás

2022. 22. 05., 9:52pm
70 éve született Kocsis Zoltán

 


by Szendi Horváth Éva

Fotó: Csibi Szilvia

Kocsis Zoltán, az utóbbi öt évtized magyar zenei életének egyik meghatározó alakja hagyományt teremtett azzal, hogy minden évben, a születésnapján jótékonysági célú koncertet adott, muzsikus társait, barátait meghívva közös kamarazenélésre.

 Ezt a szép hagyományt elevenítette fel az általa majdnem húsz évig vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar, valamint alma matere, a Zeneakadémia: május 30-át a Magyar Klasszikus Zene napjának keresztelték el.

A neves muzsikus születésének hetvenedik évfordulóján, 2022-ben, a huszadik század klasszikus magyar szerzőinek alkotásai mellett – természetesen - napjaink magyar zenéje is képviselteti magát. Ősbemutatóként hallható Dragony Tímea skandináv mitológia ihlette alkotása, a 2020-as Müpa Zeneműpályázat szimfonikus zenekari művek kategóriájában díjazott kompozíciója.

A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA

Dohnányi Ernő: Pierrette fátyla, op. 18 – részletek

Dragony Tímea: BIFROST – „a Híd”

***
Bartók Béla: Magyar képek, BB 103
Kodály Zoltán: Budavári Te Deum

 Rőser Orsolya szoprán

Bakos Kornélia alt

Brickner Szabolcs tenor

Cser Krisztián basszus

Nemzeti Énekkar, karigazgató: Somos Csaba
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Oliver von Dohnányi

Rendező: Nemzeti Filharmonikusok, Zeneakadémia Koncertközpont

(Oliver von Dohnányi, az 1955-ben született dirigens a jekatyerinburgi Urali Operaház zeneigazgatója.)

A hetven éve született Kocsis Zoltán (1952–2016) az elmúlt fél évszázad magyar zenetörténetének páratlan jelentőségű alakja: zongoraművész, karmester, pedagógus, zeneszerző, hangszerelő, zenetudós, zenei író, zenepolitikus. A hetvenes években úgy robbant be a magyar zenei életbe, hogy felbukkanásával azonnali paradigmaváltást idézett elő. Ő és korosztályának néhány más, jelentős előadóművésze egy addig nem ismert, új igényesség szemléletmódját honosította meg a koncerttermekben. Alapító tagja volt az Új Zenei Stúdiónak, Fischer Ivánnal közösen hozta létre a Budapesti Fesztiválzenekart. 1997-től pedig az ő eltökélt munkájának eredménye volt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar újjászületése. Egyedülálló tudású specialistaként haláláig vezette a zeneszerző műveinek friss koncepciójú lemezfelvételeit közreadó Bartók Új Sorozat munkálatait. Tűz, fáradhatatlanság, odaadás, maximalizmus – ezt sugározta magából, s ezt tanulták tőle partnerei. Mércéjének nem volt könnyű megfelelni, hiszen szenvedélyes értékteremtőként mindig mindenkitől a legjobbat várta el. Munkájának igényességével és hatalmas lendületével felmérhetetlenül sokat adva a magyar zenekultúrának. A a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Magyar Klasszikus Zene Napján – születésének évfordulóján – Kocsis Zoltán szelleme előtt tiszteleg.