Túl a félmillió látogatón és háromezer programon

2024. 02. 02., 10:04pm
2023-ban  igazán sikeres évet zárt a ZsÖK

 

by Szendi Horváth Éva

Zsolnay negyed

 A tavalyi évben  pécsi kulturális holding, a Zsolnay Örökségkezelő programjai és látnivalói több mint 574.000 látogatót vonzottak. A mintegy háromezer program után 2024-ben a cég újabb nagy dobásokra készül.

Az előző évvel összevetve a ZsÖK minden helyszínét több látogató kereste fel. 2023-ban nőtt a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ, a belvárosi- és világörökségi helyszínek látogatószáma is. A szervezet a 2022-es 538 337 fő után 2023-ban 574 504 látogatónak biztosított élményt és szórakozást.

Az előző évhez képest a fizető látogatókból származó bevétel rendkívüli mértékben, 35%-kal emelkedett. Ez az adat azt bizonyítja, hogy sikerült olyan kínálatot kialakítani, amit vonzónak talál a közönség.

Programszámban is növekedés látszik. A 2022-es 2712 eseményhez képest a cég helyszínein 2023-ban 2993 program valósult meg.

-Ez a mintegy háromezer program azt jelenti, hogy Pécsett átlagosan minden napra jut nyolc darab, a Zsolnay Örökségkezelő hatáskörébe tartozó program. A kiválasztásnál érdemes átböngészni havi programfüzetünket, mely a print kiadás mellett elérhető online is (https://www.pecsiprogram.hu/programfuzet), és 40 oldalon keresztül sorolja az aktuális havi programlehetőségeket, – hívta fel a figyelmet Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője. 

2023-ban a Zsolnay Örökségkezelőnél több újdonság indult el

A pécsi világörökségi helyszínek megújulása révén új applikáció, időkapszula játék, kisfilmek, VR szemüvegek, modern multimédiás tartalmak, szelfipont és egy látványos makett segít szórakozva megismerni Pécs ókeresztény örökségét.

Kodály Központ

Első ízben rendezték meg a Kodály Központ Hangjai című tematikus napot. A kínálatban exkluzív kulisszák mögötti séták, elektroakusztikai kiállítás, hangtechnikai előadások és a Popori Acoustics legújabb hangfalainak bemutatója is szerepelt. Ugyancsak új rendezvény volt a Pécs The Force Be With You - Első Pécsi Star Wars Nap, amely azonnal telt házzal nyitott.

És 2024-ben sincs megállás! A Kodály Központba olyan közönségkedvenc előadók érkeznek, mint Zorán, a Punnany Massif, Koncz Zsuzsa, a Budapest Klezmer Band, Charlie, Rúzsa Magdi, Hobo, a Csík zenekar és a Bagossy Brothers.

Folytatódnak a Zsolnay Színház előadásai, amelyek iránt akkora az érdeklődés, hogy versengés folyik a jegyekért. Februárban a Zsolnay Negyedben Páratlan Páros néven a szerelem jegyében komplex programajánlatok várják az érdeklődőket. Az E78-ba érkezik idén többek között a Ripoff Raskolnikov Band feat. Roberto Luti (ITA), a Pál Utcai Fiúk Akusztik, az Európa Kiadó, a Bohemian Betyars, a Deák Bill Blues Band és a Tankcsapda.

Természetesen a programkínálatból nem hiányozhatnak a cég szervezésében megvalósuló fesztiválok és nagyrendezvények sem. A Városi Gyereknap, a Zsolnay Piknik, a Sétatér Fesztivál, a Zsolnay Fényfesztivál, a Szamárfül Fesztivál, a Második Pécsi Star Wars Nap, a Zsolnay Negyed Éjszakája, a Pécsi Napok, az Adventi Kézműves- és Mesevásár, valamint a Városi Szilveszter mindenkit szeretettel és örömmel vár Pécsre!