Tudományos alapok: homeopátia

2021. 29. 03., 5:51pm
Van biológiai hatása a homeopátiának?

Sokan egyértelműnek találják, sokan nem, íme egy cikk az egyik vizsgálatról:

Van biológiai hatása a homeopátiának?
A válasz egyértelmű, igen, itt is egy rangos folyóiratban megjelent magas minőségű publikáció mutatta be a homeopátia biológiai hatását az idegsejteken.

A homeopátia idegsejtekre gyakorolt biológiai hatásának bizonyítéka: sejteken végzett in vitro alapkutatás

Az első fejezet a homeopátia növényekre gyakorolt hatásáról szól békalencséken, a második a homeopátiás oldatok állatok fejlődésére gyakorolt biológiai hatását mutatja be.
Ebben a hónapban a Gelsemium sempervirens, azaz az örökzöld harangjázmin – melyet széles körben használnak a homeopátiában a stressz és a szorongás kezelésére.  – homeopátiás oldatának idegsejtekre gyakorolt biológiai hatására koncentrálunk. 
Anyagunkat egy francia tanulmány eredményeire  alapozzuk, mely a jól ismert tudományos folyóiratban az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine-ben jelent meg Guy-Ayioke Mensah-Nyagan professzor és kutatócsapata munkájának eredményeként. Mensah-Nyagan 2013 óta a strassbourgi INSERM Kutatóközpont mielinkutatással foglalkozó stratégiai csoportjának igazgatója.
A professzor és kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a Gelsemium sempervirens homeopátiás oldata az idegsejtekben termelődő allopregnanolon mennyiségére. A sejteket rágcsálók gerincvelőjéből, valamint azok limbikus rendszeréből vonták ki. A kísérletek az állatkísérletekről szóló európai irányelvek (86/609 / CE) betartásával, etikai bizottság jóváhagyását követően zajlottak.

A KÍSÉRLET

A kutatócsoport kezdeti hipotézise az volt, hogy a Gelsemium sempervirens homeopátiás oldatai stimulálhatják az allopregnanolon hormon termelését a gerincvelőben. Az említett hormon a szervezetben a stressz és a szorongás mérsékléséért felelős.

A kutatók először izolálták a patkányok gerincvelőjéből vett idegsejteket, melyeket aztán két külön csoportra osztottak:
-az első csoportot vízzel (kontrollcsoport)
-míg a második csoportot homeopátiás – ebben az esetben hígított és dinamizált Gelsemium sempervirens 5 CH – oldattal kezelték.

AZ EREDMÉNYEK

Néhány óra elteltével a tudósok azt figyelték meg, hogy a Gelsemium sempervirens 5 CH homeopátiás oldatával kezelt sejtek ötször több allopregnanolont termeltek, mint a vízzel kezelt sejtek.

A KONKLÚZIÓ
A kísérlet egyértelműen bizonyítja, hogy a Gelsemium sempervirens 5 CH az allopregnanolon, vagyis a szorongást moduláló hormon termelésére hat. A homeopátiás oldatok tehát biológiai hatást gyakorolnak az idegsejtekre. Más vizsgálatok szintén megerősítették a Gelsemium sempervirens homeopátiás oldatainak biológiai hatását ezen a sejtmodellen.
* A bemutatott adatokból semmilyen körülmények között nem lehet következtetni klinikai tulajdonságokra vagy emberi felhasználásra.

 

1 Bellavite P, Bonafini C, Marzotto M. Experimental neuropharmacology of Gelsemium sempervirens: Recent advances and debated issues. J Ayurveda Integr Med. 2018 Jan-Mar;9(1):69-74. doi: 10.1016/j.jaim.2017.01.010. Epub 2018 Feb 7. PMID: 29428604; PMCID: PMC5884012.

 

Venard C, Boujedaini N, Mensah-Nyagan AG, Patte-Mensah C. Comparative Analysis of Gelsemine and Gelsemium sempervirens Activity on Neurosteroid Allopregnanolone Formation in the Spinal Cord and Limbic System. Evidence Based Complement Alternat Med. 2011;2011:407617.