Történelmi ajánló a Lengyel Intézetből

2022. 07. 03., 8:30pm
Két kiadvány is megjelent az Intézet gondozásában, egy könyv a történelmi kapcsolatról Poznan és Budapest között, valamint egy hangos könyv börtönlevelekből

by Szendi Horváth Éva

Tisztelgés a hősök emléke előtt

A  minap a Nemzeti Múzeumban került sor a budapesti Lengyel Intézet és a Nemzeti Emlékezet Intézete kezdeményezésére megjelent A szabadság városai. Poznań és Budapest – 1956 című könyv ünnepélyes bemutatójára. 

A vendégeket L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója Dr. Karol Nawrocki, a Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke köszöntötte.

 A rendezvény védnöki tisztét Prof. Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete töltötte be, aki könyvbemutatót is megnyitotta. 

A könyvet a szerzők Dr. Máthé Áron, Dr. habil. Rafał Reczek, Prof. Stanisław Jankowiak, Dr. Rafał Kościańskmutatták be. A beszélgetést Dr. Tischler János  vezette.

A szabadság városai. Poznań és Budapest – 1956    

Az 1956-os poznańi munkásfelkelés és magyar forradalom okait, menetét és következményeit dolgozza fel A szabadság városai. Poznań és Budapest – 1956 című kötet, amellyel a szerzők tiszteletüket szeretnék leróni mindazok előtt, akik az egyéni szabadságért és a nemzetek önrendelkezési jogaiért harcoltak, áldozták életüket Poznańban és Magyarországon. A budapesti Lengyel Intézet és a Nemzeti Emlékezet Intézete kezdeményezésére kiadott publikáció bemutatójára 2022. február 22-én kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeumban.  

1956-ban a lengyel és a magyar társadalom egyaránt fellépett a kommunista hatalommal szemben. Június 28-án a régió legnagyobb üzemének munkásai vonultak utcára Poznańban, Nagy-Lengyelország fővárosában. Több órán keresztül folyt a harc, amely a hadsereg városba történő bevonulásával fejeződött be. Az október 23-i budapesti tüntetés, mely során a tüntetők a lengyel változások melletti szolidaritásukat fejezték ki, végül az 1956-os magyar forradalomhoz vezetett. 

A kötet első részében a szerzők - Rafał Reczek, Máthé Áron, Stanisław Jankowiak, Rafał Kościański  - Lengyelország és a régió helyzetét, a társadalmi elégedetlenség 1956. június 28-i poznańi kirobbanását megelőző folyamatokat, valamint a felkelés jogi és politikai következményeit taglalják, végül pedig kitérnek az események emlékezetére, a kommunizmus bukása előtt és után folytatott harcokra. A könyv második részében a forradalom kitöréséig Magyarországon zajló hasonló folyamatok kerülnek bemutatásra. A leírt eseményeket térképek, gazdag fotódokumentáció kíséri. A kiadvány az olyan tudományos, oktatási és ismeretterjesztő publikációk körébe tartozik, melyek célja, hogy átfogóbb tudást adjon az 1956. június 28-i poznańi munkástüntetés és az 1956. október–novemberi magyar forradalom okairól, menetéről és következményeiről. A kötet kereskedelmi forgalomban nem kapható. 

"Istenért és hazáért halok meg"

A Lengyel Intézetben került sor a Łukasz Ciepliński ezredes börtönlevelei feleségének és fiának – hangos könyv bemutatójára.

2011 óta március 1-én ünneplik Lengyelországban a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapját. 1951-ben ezen a napon végezték ki társaival együtt Łukasz Ciepliński ezredest, a XX. századi lengyel történelem, a lengyel függetlenségi harc egyik legnagyobb alakját. A varsói mokotówi börtönben írt levelei a függetlenségi konspirációban részt vevő nemzedék búcsújának szimbólumává, a háború után meggyilkolt lengyel hazafiak lelki tanúságtételévé vált. Ők abban a hitben haltak meg, hogy áldozatuk egy napon elhozza a szabad Lengyelországot. Az ezredes börtönleveleit a budapesti Lengyel Intézet bensőséges, egyben erkölcsi üzenetet hordozó, magyar nyelvre lefordított hangoskönyv formájában adta ki.   

A Łukasz Ciepliński ezredes börtönlevelei feleségének és fiának – hangos könyv  zeneszerző- előadóművésze Fábián Zoltán.  

Lengyel Intézet, mozi teremében megtartott bemutatón közreműködött:

Elżbieta Jakimek-Zapart – történész, a Nemzeti Emlékezet Intézetének munkatársa, Ł. Ciepliński ezredes életrajzírója 

Dergán Ádám – a Nemzeti Emlékezet Bizottságának főigazgató-helyettese