Toplistás a Besh o droM 20

2020. 05. 04., 10:33am
A régió zenéit szemléző Balkan World Music Chart— mint a kelet-közép és délkelet európai piac zenei szakértője — közzé tette első negyedéves toplistáját.

A régió zenéit szemléző Balkan World Music Chart— mint a kelet-közép és délkelet európai piac zenei szakértője — közzé tette első negyedéves toplistáját.

A rangos zsűri által összeállított lajstrom abszolút irányadó a nemzetközi piacon. A mérvadó válogatásban egyetlen magyar albumként csupán a Besh o droM 20 éves jubileumi lemeze szerepel. A több évtizede a világzene élvonalába tartozó zenekar jubileumi albuma a Fonó gondozásában február közepén jelent meg impozáns kivitelben.

A Fonó nem mindennapi kivitelű albumot hozott ki a Besh o droM 20. születésnapja alkalmából. A magával ragadó energiájú zenei anyagot Kardos Gábor csodálatos koncertfotói kísérik keményfedeles, impozáns kötetben.

„Kardos Gábor koncertfotóin áthallatszik a muzsika: látja, és láttatni tudja a zenét. Egyszer csak ott állt az első sorban szerényen mosolyogva, és csak másnap tudtuk meg, milyen kíméletlenül exponál. Amit kimerevít, mozgásban marad, ami elhangzott, tovább zeng a képein,” – olvashatják az érdeklődők a lemezborítón.

A zenével kapcsolatban sem ér senkit csalódás. A remek muzsikusok táncba viszik, megpörgetik, magasba emelik a hallgatót, — egymás alá „adják a lovat”. Szép szólók, zenei poénok, melyeket megint magukkal vihetnek, hogy a következő koncerten a zenészekkel együtt telitorokból énekeljenek.

A Besh o droM húsz esztendővel ezelőtt lett élvonalbeli zenekar, ez a helyzet az évtizedek alatt sem változott. A jubileumi albumon tizenkét, igazi „beshodromos” dal található, amelyből árad az életerő és energia. Bár az együttes  tagjai három különböző országban élnek és alkotnak, ám példa értékűen tartják egybe a zenekart és művelik azt a zenei stílust, amely már jellegzetesen a Besh o droMé.