Tökéletes gyerekszoba

2022. 22. 02., 10:07pm
Egy kisbaba érkezése az egyik legfontosabb esemény egy család életében, a gyerekszoba berendezésén pedig hamar elkezdenek gondolkodni az újdonsült szülők.

 

Itt általában a többi helyiségtől eltérő szempontok érvényesek, hiszen ezúttal a biztonság, a környezet- és gyerekbarát kialakítás az elsődleges. Emellett persze kiemelten fontos a kényelem, a praktikum és az aktuális trendek is. Hogyan lássunk hozzá, hogy mindez megvalósuljon? Boncz Péter, a Praktiker szakértője osztotta meg tanácsait.

Az alapok

A gyerekszobában mindenképpen a kicsi érkezése előtt legalább két hónappal végezzük el a festést, tapétázást, a padló felújítását vagy a bútorok festését, hogy mindennek legyen ideje alaposan kiszellőzni. Falfestékből olyat válasszunk, amelynek alacsony az illékony szerves anyag (VOC) tartalma, minden más festékből vízbázisút keressünk, és a tapéta is legyen környezetbarát anyagból. Célszerű mosás- és dörzsálló, könnyedén és higiénikusan tisztítható diszperziós falfestéket vásárolni. A szoba alapszíneit érdemes a semleges, pasztell árnyalatok közül kiválasztani.

Általában a szőnyegpadló nem a legjobb megoldás. Nehezebben tartható tisztán, ugyanakkor egy puha szőnyegre mindenképp szükség lesz, amikor a kicsi már mászik – ez legyen antibakteriális és jól tisztítható. Legjobb a sík szövött, vagy a rövidszálú változat, amelynek nem tudja kitépni és a szájába venni a kicsi a szálait játék közben. Minden szőnyeg, még a kisebbek alá is kerüljön csúszásgátló!

Bútorok

Az alap bútorokból szerezzünk be jó minőségű darabokat, amelyek praktikusak, esetleg bővíthetőek. Fontos az időtálló design és anyagválasztás is – a legjobb megoldás természetesen a fa. A többfunkciós, alakítható bútorokat tovább tudjuk használni, hiszen könnyebben változtathatóak az éppen aktuális igények szerint. A nagyobb, költségesebb tételek esetében nem érdemes a divatot követni, hiszen a kicsit valójában még nem érdekli. Az évek elteltével pedig a mi stílusunk és a trendek is változnak – gyermekünk ízlése pedig majd kezd formálódni. Ügyeljünk rá, hogy a gyerekszobában legyen elég tároló hely, ebből idővel egyre többre lesz szükség!

A bútorozás esetén sok biztonsági szempontot is figyelembe kell venni. A kisbabák esetén például kulcsfontosságú a babaágy elhelyezése: nem kerülhet huzatos helyre, ablak mellé, de ugyanilyen rossz az is, ha fűtőtest mellé rakjuk.

Semmiképp ne kerüljön polc a kiságy fölé, és ne tegyük közvetlenül erős fényforrás alá sem, mert ez megzavarhatja a kicsi pihenését.

A bútorok sarkai legyenek lekerekítettek, hogy a gyerek ne tudja beütni a fejét, amikor már kúszik-mászik a szobában. Szintén fontos a bútorok falhoz rögzítése – ezt a lakás többi részében is tegyük meg. Ugyanígy minden helyiségben fontos a konnektorvédők elhelyezése és a gyerekzárak felszerelése az alsó fiókokra, ajtókra. Figyeljünk oda a korlátok, lépcsők biztonságossá tételére is!

Világítás

Fontos, hogy a gyerekszoba kapjon elegendő természetes fényt, emellett a mesterséges világítást is praktikusan alakítsuk ki! A vásárlásnál a természetes meleg, energiatakarékos LED-es megoldásokat részesítsük előnyben! Gondolkodjunk több, kellemes, meghitt fényt adó fényforrásban, akár éjjeli fényben, ha szükségét érezzük! A pelenkázó környékére elengedhetetlen egy erősebb fényforrás, ez a baba ápolása szempontjából fontos – legjobb, ha ide szabályozható fényerejű lámpa kerül. Mindenképp lássuk el a gyerekszobát fényzáró függönnyel vagy egyéb árnyékolóval, amivel megfelelő sötétítést tudunk biztosítani.

Kiegészítők

A különböző textilek olyasmik, amelyek esetén nyugodtan választhatunk éppen felkapott motívumokat. Becsempészhetjük a vágyott különleges stílust, hiszen később könnyen lecserélhetőek. Ezek lesznek azok az elemek, amelyeken majd a gyermekünk ízlése is megjelenhet az évek múlásával. A fali matricák és egyedi dekorációk ugyancsak kreatív megoldásnak számítanak, amikkel még különlegesebbé tehetjük a gyerekszobát.

A falakra felvihető, lemosható folyékony krétamarkerrel is használható táblafestékkel a későbbi „alkotásoknak” és az üzenő falnak is helyet adhatunk.

A kialakításnál a legfontosabb az egyensúly: a hosszabb időre szánt bútorok, az alapszínek kiválasztásakor nyúljunk az egyszerű, természetes megoldások felé, míg a kisebb elemek, dekorációk esetén engedjük szabadjára kreativitásunkat!