Gökler Kriszti fitness- és életmód blogger
Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk helyett, pár napig töklámpások, pókhálók és szellemek díszítik a lakásokat és kerteket.
Egyre népszerűbbek a halloween-hoz köthető családi és baráti összejövetelek, október 31-én pedig útnak indulnak a beöltözött gyerekek és ’Csokit vagy csalunk’ felkiáltással bekopogtatnak a szomszédokhoz, ismerősökhöz. És, ha már ez a szokás itthon is kezd egyre népszerűbbé válni, miért ne adhatnánk meg a módját?
Gökler Kriszti fitness- és életmód blogger két vendégváró receptet is megoszt most velünk, aminek a gyerekek örülni fognak a játékossága miatt, a felnőttek meg azért, mert cukormentes!
A sütőtök számtalan formában elkészíthető és nagyon jó barátságban van, akár az édes, akár a sós fűszerezéssel. Magas vitamin-, és ásványianyag-tartalma van, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú, ezért az őszi időszakban igazi szuperélelmiszer.
Kriszti nagy kedvence, ezért minden évben szívesen kísérletezik melyik ételbe vagy akár italba lehet belecsempészni: „Próbáltam már a sütőtököt kávéval, levesként különböző ízesítéssel, salátában. Nagy rajongója vagyok ősszel a sütőtöknek és szerencsére a családom is szívesen kóstol meg új ízeket.” Bár, a Halloween ünneplése náluk sem mondható még hagyományosnak, töklámpást például, már évek óta készítenek. Kriszti elmondása szerint, ha kisfiuk nagyobb lesz, az sem kizárt, hogy együtt díszítik fel a lakást vagy szerveznek családi tematikus programot az alkalomból. Nyitottak az új szokásokra.
Gökler Kriszti két receptjében bár van sütőtök, ezt elsőre nem is mondanánk meg. Ha Halloween-i partyt szervezünk, és könnyen elkészíthető vendégváró falatokat szeretnénk készíteni, vagy egyszerűen csak szívesen kísérletezünk a sütőtök felhasználási módjaival, érdemes kipróbálni a lenti receptek valamelyikét:
Sütőtökös quesadilla
Hozzávalók:
120 g csirkemell
1 ek. olívaolaj
½ ek mexikói fűszerkeverék
150 g mexikói zöldségkeverék
2 db teljes kiőrlésű tortilla lap
50 g sütőtök püré
30 g cheddar sajt
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk és felkockázzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd rátesszük a csirkét, megszórjuk mexikói fűszerkeverékkel és minden oldalát megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségkeveréket, majd fedő alatt tovább főzzük 10-15 percig, amíg megpuhulnak a zöldségek és megpirul a hús.
Az egyik tortilla lapból tetszés szerint „halloweeni tököt” faragunk, majd félretesszük. A másik tortilla lapot megkenjük a sütőtök pürével, rákanalazzuk a fűszeres zöldséges csirkét, cheddar sajtot reszelünk a tetejére, majd befedjük a kifaragott lappal. Óvatosan áttesszük egy serpenyőbe és mindkét oldalát 1-1 percig sütjük, amíg megpirul és elolvad benne a sajt.
Ízlés szerint avokádókrémmel, tejföllel is fogyaszthatjuk.
Sütőtökös-fahéjas csiga
Hozzávalók (20 db-hoz):
Tészta:
2 dl tej
1 csomag instant élesztő
80 g eritrit
½ kk. só
1 kk. fahéj
2 db tojás
60 g vaj
100 g sütőtök püré
270 g teljes kiőrlésű liszt
270 g durum fehérliszt
Töltelék:
100 g vaj
150 g eritrit
1 kk mézeskalács fűszerkeverék
1 ek fahéj
180 g sütőtök püré
Bevonó:
100 g light mascarpone
40 g porrá őrölt eritrit
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt és kb. 5 percig állni hagyjuk. Beleszórjuk az eritritet, a sót és a fahéjat, majd beletesszük a tojásokat, a vajat, a sütőtök pürét és alaposan összekeverjük. Végül több részletben beleöntjük a liszteket is és a keverőgép dagasztó fejével (vagy kézzel) alaposan összegyúrjuk. Tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyen legalább egy óráig kelesztjük.
A duplájára kelt tésztát szilikon nyújtólapon kb. 0,8 cm magas téglalap alakra nyújtjuk. A teljes felületet megkenjük az olvadt vajjal, rászórjuk az eritrit, fahéj és mézeskalács fűszerkeverékét, majd az egészet befedjük a sütőtök pürével. A nyújtólap segítségével szorosan feltekerjük a tésztát hosszanti oldala mentén. Éles késsel vagy cérnás módszerrel 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk a tekercset. A sütőformát bekenjük vajjal, majd egymástól 1-1 cm távolságra beletesszük a csigákat.
30 percig tovább kelesztjük, ezalatt előmelegítjük a sütőt 170°C-ra. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.
A krémsajtot összekeverjük a porrá őrölt eritrittel, ezzel vonjuk be a még meleg sütemény tetejét.