Tökéletes Halloween-i vendégváró receptek

2022. 23. 10., 10:07pm
Ez a szokás itthon is kezd egyre népszerűbbé válni, miért ne adhatnánk meg a módját?

 

Gökler Kriszti fitness- és életmód blogger

Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk helyett, pár napig töklámpások, pókhálók és szellemek díszítik a lakásokat és kerteket.

Egyre népszerűbbek a halloween-hoz köthető családi és baráti összejövetelek, október 31-én pedig útnak indulnak a beöltözött gyerekek és ’Csokit vagy csalunk’ felkiáltással bekopogtatnak a szomszédokhoz, ismerősökhöz. És, ha már ez a szokás itthon is kezd egyre népszerűbbé válni, miért ne adhatnánk meg a módját?

Gökler Kriszti fitness- és életmód blogger két vendégváró receptet is megoszt most velünk, aminek a gyerekek örülni fognak a játékossága miatt, a felnőttek meg azért, mert cukormentes!

A sütőtök számtalan formában elkészíthető és nagyon jó barátságban van, akár az édes, akár a sós fűszerezéssel. Magas vitamin-, és ásványianyag-tartalma van, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú, ezért az őszi időszakban igazi szuperélelmiszer.

Kriszti nagy kedvence, ezért minden évben szívesen kísérletezik melyik ételbe vagy akár italba lehet belecsempészni: „Próbáltam már a sütőtököt kávéval, levesként különböző ízesítéssel, salátában. Nagy rajongója vagyok ősszel a sütőtöknek és szerencsére a családom is szívesen kóstol meg új ízeket.” Bár, a Halloween ünneplése náluk sem mondható még hagyományosnak, töklámpást például, már évek óta készítenek. Kriszti elmondása szerint, ha kisfiuk nagyobb lesz, az sem kizárt, hogy együtt díszítik fel a lakást vagy szerveznek családi tematikus programot az alkalomból. Nyitottak az új szokásokra.

Gökler Kriszti két receptjében bár van sütőtök, ezt elsőre nem is mondanánk meg. Ha Halloween-i partyt szervezünk, és könnyen elkészíthető vendégváró falatokat szeretnénk készíteni, vagy egyszerűen csak szívesen kísérletezünk a sütőtök felhasználási módjaival, érdemes kipróbálni a lenti receptek valamelyikét: 

Sütőtökös quesadilla

Hozzávalók:

120 g csirkemell

1 ek. olívaolaj

½ ek mexikói fűszerkeverék

150 g mexikói zöldségkeverék

2 db teljes kiőrlésű tortilla lap

50 g sütőtök püré

30 g cheddar sajt

Elkészítés:

A csirkemellet megtisztítjuk és felkockázzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd rátesszük a csirkét, megszórjuk mexikói fűszerkeverékkel és minden oldalát megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségkeveréket, majd fedő alatt tovább főzzük 10-15 percig, amíg megpuhulnak a zöldségek és megpirul a hús. 

Az egyik tortilla lapból tetszés szerint „halloweeni tököt” faragunk, majd félretesszük. A másik tortilla lapot megkenjük a sütőtök pürével, rákanalazzuk a fűszeres zöldséges csirkét, cheddar sajtot reszelünk a tetejére, majd befedjük a kifaragott lappal. Óvatosan áttesszük egy serpenyőbe és mindkét oldalát 1-1 percig sütjük, amíg megpirul és elolvad benne a sajt.

Ízlés szerint avokádókrémmel, tejföllel is fogyaszthatjuk. 

Sütőtökös-fahéjas csiga

Hozzávalók (20 db-hoz):

Tészta:

2 dl tej

1 csomag instant élesztő

80 g eritrit

½ kk. só

1 kk. fahéj

2 db tojás

60 g vaj

100 g sütőtök püré

270 g teljes kiőrlésű liszt

270 g durum fehérliszt

Töltelék:

100 g vaj

150 g eritrit

1 kk mézeskalács fűszerkeverék

1 ek fahéj

180 g sütőtök püré

Bevonó:

100 g light mascarpone

40 g porrá őrölt eritrit

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt és kb. 5 percig állni hagyjuk. Beleszórjuk az eritritet, a sót és a fahéjat, majd beletesszük a tojásokat, a vajat, a sütőtök pürét és alaposan összekeverjük. Végül több részletben beleöntjük a liszteket is és a keverőgép dagasztó fejével (vagy kézzel) alaposan összegyúrjuk. Tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyen legalább egy óráig kelesztjük.

A duplájára kelt tésztát szilikon nyújtólapon kb. 0,8 cm magas téglalap alakra nyújtjuk. A teljes felületet megkenjük az olvadt vajjal, rászórjuk az eritrit, fahéj és mézeskalács fűszerkeverékét, majd az egészet befedjük a sütőtök pürével. A nyújtólap segítségével szorosan feltekerjük a tésztát hosszanti oldala mentén. Éles késsel vagy cérnás módszerrel 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk a tekercset. A sütőformát bekenjük vajjal, majd egymástól 1-1 cm távolságra beletesszük a csigákat.

30 percig tovább kelesztjük, ezalatt előmelegítjük a sütőt 170°C-ra. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.

A krémsajtot összekeverjük a porrá őrölt eritrittel, ezzel vonjuk be a még meleg sütemény tetejét.