Tojásos reggeli ötletek a hosszú téli szünetre

2022. 16. 12., 12:35am
Pár perces reggeli receptekkel tanítja tojást sütni a diákokat TikTokon a Tojásszövetség

 

A magyar középiskolások harmada még mindig nem reggelizik iskola előtt. Illetve az otthon elkészített étel és a családi közös étkezés is egyre ritkább élménye a mai fiataloknak – derült ki egy friss kutatásból. Ezen szeretne változtatni a ​ Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség): pár perces receptvideókkal tanítják népszerű TikTokereken keresztül, hogyan lehet nagyon gyorsan tápláló reggelit készíteni tojásból. Ezek a receptek nemcsak a diákoknak, hanem a szüleiknek is segítenek az egy héttel hosszabb téli szünetben tápláló reggeliket készíteni.

A magyar középiskolások több mint egyharmada (38%) havonta párszor, másik harmaduk (31,5%) pedig hetente csupán egyszer, kétszer vagy háromszor eszik készételt. Nagyon ritka, hogy otthon elkészített ételeket közösen, együtt fogyasszon el a család – derült ki egy novemberi, magyar kutatásból. Ha esznek is reggelit, azt többnyire egyedül nagyon gyorsan fogyasztják el.

Roppanós melegszendvics sonkás tojással

A középiskolások 34 százaléka reggeli nélkül kezdi a napot, és ez negatívan befolyásolja a koncentráció képességet. Pedig a tojás jótékony hatásai miatt, egy három tojásból készített rántotta reggelire sokáig eltelít és legalább kora délutánig feltölt energiával. A Tojásszövetség azt szeretné megmutatni a fiataloknak a receptvideókon keresztül, mennyire egyszerűen és gyorsan lehet tápláló, változatos reggeliket készíteni friss tojásból.

Süt-főz a TikTok népe

Magyaros tojásrántotta sercegő szalonnával 

A Tojásszövetség 2019 tavaszán indította el a „rEGGelem” országos, ismeretterjesztő programját, amely az egészséges és teljes értékű reggelizés fontosságára hívta fel a figyelmet. 2020 decemberében a világhelyzethez igazodva a koronavírus járvány miatt az iskolákból új platformra, a TikTokra költözött a "rEGGelem". Így a program elmúlt három éve alatt több millió fiatalhoz jutottak el a tojásos receptvideók gasztroinfluencereken keresztül és a tojás jótékony hatásáról szóló posztok Dr. Kulja András közvetítésével.

Tojásos reggeli ötletek a hosszú téli szünetre

Spenótos tojás tortillába csomagolva

Az idei téli szünet – az ünnepnapokkal és a hétvégékkel együtt – 19 napos lesz: december 21-től 2023. január 8-ig tart. Ezek a TikTok receptvideók nemcsak a diákoknak, hanem a szüleiknek is segítenek az átlagosnál hosszabb téli szünetben gyors és tápláló tojásos ételeket készíteni. Próbáljátok ki ezeket a villámgyors recepteket!

Aranysárga tojásrántotta gofri sütőben

https://www.tiktok.com/@gorbepalko/video/7156857963855072518

Roppanós melegszendvics sonkás tojással

https://www.tiktok.com/@gorbepalko/video/7164074629558979845

Magyaros tojásrántotta sercegő szalonnával

https://www.tiktok.com/@szorongokesfozok/video/7169617083028770054

Spenótos rántotta tortillába csomagolva

https://www.tiktok.com/@szorongokesfozok/video/7163720624202861830