Több, mint egy bolt!

2023. 20. 06., 12:15pm
A régi játékok hasonmás változatait árusító „Játékszerek Anno” üzlet nemrég ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját

 

by Szendi Horváth Éva - SBE

A bűbájos hely a budapesti Nyugati pályaudvar közelében, a Teréz körút 54. szám alatt található. A régi idők játéküzleteinek hangulatát megidéző „áruda” azonban nem csupán egy játékbolt, hanem a hajdanvolt játékszerek kiállítóterme is. A tulajdonosoknak köszönhetően ezáltal a játékkultúra kincseinek őrzője és népszerűsítője lett.

A közelmúltban a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megnyílt a Játékszerek anno - Több, mint egy bolt! című tárlat. A kiállítás a Majercsik Krisztina játéktervező, játékszakértő/gyűjtő által alapított és férjével, Kelle Antallal közösen működtetett családi vállalkozás történetét, tevékenységeit és sokszínű termékkínálatát mutatja be.

Közlekedési játék (1959-) hasonmása

A tárlókban a magyar lemezjáték gyártás 1960–1970-es évekbeli ikonikus termékei: a csipegető csibe, a kutyaházpersely, a holdrakéta mellett a Magyarországon kevéssé ismert, például a spanyol Payá cég lemezjátékai is láthatóak. Többek köztaz olyan, mára elfeledett játékok, mint az Anker kőépítő, különféle optikai játékok, zenélő szerkezetek most és itt szintén megtekinthetőek. Így a tárlatlátogatók megismerkedhetnek az igényesen megalkotott, szellemes játékszerek sokaságával. A kiállítás a műanyag térhódítása előtti, sokféle anyagot és technikai újítást alkalmazó nagyipari játékgyártás termékeire hívja fel a figyelmet, - különös tekintettel az érdekes elven működő, szerkezetes játékokra. A ma vásárlóit is elkápráztatja sokféle alapanyag: a fa, az üveg, a fémek, a fémlemez, a porcelán, a papír, valamint a különféle ötletes mechanikus megoldás, illetve az akkoriban új technológiáknak köszönhető élénk színek. 

A másolatokon túl a múzeum a Játékszerek Anno Stúdió által kifejlesztett formatervezett játékok több darabját is bemutatja. A tárlatot a játékok működését szemléltető videók és kipróbálható játékok (az üzlettulajdonosok saját fejlesztésű építő-, és mozgásfejlesztő játékai, az Anker kőépítő) színesítik, melyekkel bárki próbára teheti az ügyességét. A kipróbálható játékok közül a legkisebbek számára a hintaboszorkány ajánlható, mely egy 1920-as évekbeli játék másolata.

Lenci reformbaba, Elena Scavini, Olaszország, 1919-1938

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum több mint egy évtizede elkötelezett a játékkultúra értékeinek közvetítése iránt. 2021 óta pedig önálló játékgyűjteménnyel is büszkélkedhet. Az évfordulós tárlat kiegészítéseképpen az intézmény a saját játékkincsei közül egy tematikus válogatást is bemutat, melynek keretében a közönség Karlócai Marianne (1925-2020) óvodapedagógus gyűjteményének emblematikus darabjait csodálhatja meg. A téma iránt érdeklődőknek így lehetőségük nyílik arra, hogy megismerhessenek iparművészeti, történeti szempontból vagy játékértéküket tekintve kiemelkedő, eredeti és hasonmás játékszereket egyaránt.

Kurátorok: Majercsik Krisztina, Németh Nóra, Kelle Antal

A kiállításhoz kísérő kiadvány is készült, mely a megnyitó napjától a múzeum shopban megvásárolható.

A kiállítás helyszíne:

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum,

1036 Budapest, Korona tér 1.