Több ezer diabmentor pedagógus

2022. 16. 05., 11:12am
Újabb ismeretterjesztő programokat fejleszt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

 

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója

Hogyan kell vércukrot mérni, melyek a rosszullét jelei egy cukorbeteg gyereknél, hogyan adják be az inzulint: ilyen és ehhez hasonló gyakorlati tudást kapnak a DiabMentor továbbképzésen azok a pedagógusok, akik segítik az óvodákban és az iskolákban az érintett gyerekeket tavaly ősz óta. Az Oktatási Hivatal felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szakemberei állították össze az elméleti és a gyakorlati tananyagot, és készítik fel a pedagógusokat a DiabMentor állomásain. Az eddigi DiabMentor képzéseken csaknem hatezren vettek részt– hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ismertető rendezvényén.

Erős Antónia és tv-s kollégája, Rábai Balázs

Ezzel sok év kitartó munkájának lett meg az eredménye, összegezte Erős Antónia, aki az alapítvány létrehozója, egyben maga is cukorbeteg. Régóta dolgoznak azon, legyen legalább egy hozzáértő személy az óvodákban, iskolákban, aki ismeri a diabétesz tüneteit és kezelését.

A köznevelési törvény szerint, a szeptemberben indult DiabMentor továbbképzésben azok a pedagógusok részesültek, akik a diabéteszes gyermekek intézményi ellátásának javításáért felelnek a jövőben.

Az Oktatási Hivatal felkérésére a diabmentorok felkészítését az alapítvány szakemberei végzik. A tudásanyag kiegészítéseként egy gyermekeknek és felnőtteknek szóló interaktív 3 dimenziós betegút fejlesztését is elkezdték. Az interaktív ismeretterjesztő anyag azt szemlélteti majd, hogy milyen utat jár be egy diabéteszes gyermek a betegség felfedezésétől a diabétesz gondozókon át a cukorbeteg mindennapokig. Nem csakaz érintett gyerekeket fogadó intézmények pedagógusai számára lesz hasznos eza tudásanyag, de a frissen diagnosztizált 1-es típusú diabéteszes gyermekeknek és szüleiknek is segítség lehet. A program támogatója a Miniszterelnökség Családokért felelős államtitkársága.

Az alapítvány hagyományos pedagógus diabétesz érzékenyítő programja is folytatódik: a„Belevalók” képzéssel eddig csaknem 5 000 pedagógust és egyetemi hallgatót értek el. Szakmai partner a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A Belevalók 9 éve része az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hivatalos képzési programjának. Támogatók: 77 Elektronika Kft, NexonKft, Sanofi.

A gyerekek érzékenyítését is kiemelten kezeli az alapítvány: a 13-14 éves korosztály számára TEENS néven 2020-ban elindított egészségprogram idén újabb két iskolába jut el. A program célja, felhívni a figyelmet azokra a krónikus betegségekre és egészségügyi problémákra, melyek a fiatalokat is egyre inkább érintik. Alapját online kvízek, videó bejátszások, kreatív tartalmak adják a gyerekek aktív közreműködésével. A korosztály által közkedvelt internetes alkalmazások segítségével tanulhatnak az egészséges táplálkozásról, a test és lélek összehangjáról és az egészségmegőrzésről.

Ősszel az alapítvány újabb iskolákat von be a 4 évvel ezelőtt indított KiDS elnevezésű diabétesz képzésbe is, melyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozott létre 6-14 éves általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára. A program a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és az 1-es típusú diabéteszes gyerekek elfogadására irányul. A TEENS és a KiDS főtámogatója a Sanofi.

A nemzetközi diabétesz világnaphoz kapcsolódóan, idén novemberben újra megrendezik családi egészségnapjukat, az Egy Csepp Világnapot, ingyenes szűrésekkel, gyermekprogramokkal, talkshow-kal. Támogató a Sanofi, Beurer, a Berlin-Chemie, az AstraZeneca és a Miniszterelnökség Családokért felelős államtitkársága. Fő támogató a magyar Dcont© vércukormérőket fejlesztő 77 Elektronika Kft. A cég márciustól tovább bővítette a cukorbetegség kezelését megkönnyítő eszköz portfolióját és itthon is piacra dobta a GlucoMen Day folyamatos cukormonitorozási rendszert. A mobil applikációval összehangolható glükózszenzor képes a nap 24 órájában percenként új cukorértéket mérni használójának, aki azonnal megoszthatja eredményeit orvosával vagy családtagjával.

Szabó Zsófi vércukor mérésen

Elindultak az alapítványidei ingyenes szűrései is. A sárga sátrak ott lesznek ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. A program támogatója a magyar a 77 Elektronika, a Beurer, a Berlin-Chemie / A. Menarini, a Magyar Telekom és a Nemzeti Együttműködési Alap.

Rábai Balázs a vérnyomását mérette meg

Május 31-ig tart az alapítványa Csepp pont Patikahónap programja. Ez alatt egyes gyógyászati segédeszközökhöz kedvezménnyel juthatnak a vásárlók, így lehetőség nyílik a rendszeres otthoni szűrésre is. A program támogatója a Beurer és a 77 Elektronika.

A 10 éves Magyarország Cukormentes Tortája verseny is folytatódik, melynek győztesét a Magyarország Tortájával együtt augusztusban ismerheti meg a nagyközönség.

Idén a nevezett cukor mentes torták közül nem öt, hanem hat jutott be a döntős sütemények közé, annyira erős volt a mezőny.

Május végén indul a hobbicukrászok versenye is. A programok főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft, támogatója a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Szakmai partnere a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling független laboratórium.

A tájékoztatón bejelentették azt is, hogy Erős Antónia alapítványa munkatársaival együtt a Fővárosi Állat- és Növénykert gyűrűsfarkú makiját, Gizmót fogadta örökbe.

Erős Antónia és Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője

A választás azért esett rá, mert ennél a fajnál kialakulhat a 2-es típusú diabétesz. A civil szervezet ezzel kapcsolódik az állatkert felhívásához, hogy a látogatók ne etessék felelőtlenül az állatokat, mivel több egyed is cukorbeteg lehet, vagy azzá válhat.