Tízéves a Gyugyi-gyűjtemény

2020. 25. 09., 9:55am
A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben 2010 szeptemberében nyílt meg a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény.

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben 2010 szeptemberében nyílt meg a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény.

Az elmúlt évtizedben a Negyed legnépszerűbb kiállításává vált, amit eddig összesen közel 300.000 látogató csodált meg. A jubileumot egy újonnan megjelent könyvvel és két új műtárggyal ünnepli a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK).

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megnyílt tárlat az induláskor 588 Zsolnay kerámiaritkaságot számlált. A műgyűjtő, dr. Gyugyi László elhivatott munkájának köszönhetően ez a szám évről évre nőtt. A tízéves jubileum kapcsán a gyűjtemény két újabb műtárggyal bővült. Így immár 719 darabból áll, és a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként tartják számon.

A két új műtárgy egyike az Ülő török című szobor, ami Mattyasovszky-Zsolnay László ajándékaként gyarapítja a tárlatot.

A másik pedig dr. Selymes Zoltán révén került a kiállításra, ez a falitál Zsolnay Teréz munkája. Különlegessége, hogy 1877-ben Teréz maga szignálta és évszámozta. Az új darabok szeptember 21-től tekinthetők meg a gyűjteményben.

Az évfordulóra jelent meg a Gyugyi László Zsolnay gyűjteménye című reprezentatív könyv, amelyet Csenkey Éva, Steinert Ágota és Murányi Zsuzsa jegyez. Az album a kiállítás érdekességeit tárja a látogatók elé, olyan műtárgyakat is bemutatva, amelyeket a gyűjteményről korábban megjelent kötetek nem tartalmaznak. A könyv már megvásárolható a Zsolnay Negyed Infopontjain.

—Külön öröm a számunkra, hogy a jubileum megünneplésével a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozathoz is csatlakozhattunk, hiszen ezek a Zsolnay műtárgyak a kulturális örökségünk kiemelkedő darabjai – számolt be Rózsa Zoltán, a ZsÖK ügyvezető.

Kiemelt kép: Gyugyi László