Tisztelgés a szülőföld előtt

2020. 06. 02., 4:10pm
Szokolay Dongó Balázs hangszerei: a furulya, duda, szopránszaxofon és a tárogató.

Szokolay Dongó Balázs gyermekéveit Békés megyében, Tótkomlóson töltötte. Mezőgazdasági, majd rajzpedagógiai tanulmányok után kezdett el a zenével foglalkozni. Népzenét valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik. Hangszerei: a furulya, duda, szopránszaxofon és a tárogató.

A kárpát-medencei folklór mélyebb tanulmányozása során kezdett népzene feldolgozással foglalkozni. Így születtek saját kompozíciói és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt zenei kultúráját, és ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek.

Népzenészként 1990 óta rendszeres szereplője a magyar zenei életnek. Fontos megemlíteni azt a műhelymunkát, amelyben a népzene a történeti zenében és az improvizációban teljesedik ki. 1994-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa. 2005-ben Artisjus-díjat, 2016-ban Príma díjat kapott.

Szokolay Dongó Balázst, a népi fúvóshangszerek mesterét első sorban a színpadról és lemezekről ismerjük. Játszik szólóban, számos remek formációban, illetve zenekar tagjaként, zeneisége igazi unikumnak számít. Kevesen tudják róla, hogy szabadidejében kiváló képzőművész is. A rajztanárként végzett muzsikus első sorban szülőföldje és környékének tájait ábrázolja képein. A munkák nagy része diópáccal készült.

„Ezek a képek a dél-alföldi tanyavilág és falu hangulatainak hatására Tótkomlóson és Mártélyon készültek több mint 20 évvel ezelőtt. A muzsikus lét kis szünetet diktált a festészetnek, de ezek a tanyák, faluvégek benne laknak azóta is minden hangban. Meditáció a teremtett világot nem kizsákmányoló ember tanyájáról az ecset, spakli, mint egyszeri érintőeszköz segítségével. Az alkotás hátterében ott a vásárhelyi festőiskola Alföld iránti rajongása, a sok-sok népművészeti tárgy esztétikája, és természetesen a gesztusfestészetben való hit.” (Szokolay Dongó Balázs)

A kiváló muzsikus képzőművészeti alkotásait most a Fonó Budai Zeneházban állították ki.

A tárlat a Fonó nyitvatartási idejében március 3-ig ingyenesen megtekinthető.

Szendi Horváth Éva