Tisztelgés a nagy előd előtt

2022. 13. 08., 9:32am
2022. augusztus 12-14. között Mátészalkán kerül megrendezésre az I. Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivál.

 

by Szendi Horváth Éva

Hétvégén egy egyedülálló filmfesztivál indul útjára. A zárónapon, vasárnap a nézőknek a szervezők egy igazi meglepetés vendéggel kedveskednek. Ám a kilétét egyelőre titokban tartják!

A fesztiválra 19 országból közel 100 filmet neveztek be, amelyek közül az elő zsűri 45 aspiránst választott ki. A jelöltek láthatóak a fesztivál honlapján. Összesen mintegy 21 kategóriában kerül sor eredményhirdetésre.

A zsűrit Hargittai László Balázs Béla-díjas vágó vezeti, tagjai: Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító igazgatója, Sinkovics Géza, Los Angeles-i operatőr, Pikali Gerda színésznő, Buzogány Béla, a mátészalkai Szentpétery Zsigmond Színház igazgatója.

A versenyfilmeket augusztus 12-13-14-én egész napos vetítéseken ingyenesen lehet megtekinteni. Ezzel párhuzamosan szakmai programok, beszélgetések is zajlanak.

Az ünnepélyes díjátadóraa mátészalkai Szentpétery Zsigmond Színházban augusztus 14-én 17.00-kor kerül sor.

A Paramount Pictures Ricsén született alapítóatyjáról a világon ez ideig még nem neveztek el filmfesztivált. Zukor Mátészalkán végezte iskoláit. Ebben a városban 2021 októberében avatták fel az Adolph Zukor filmszínházat, mely szimbolikus jelentőséggel ad otthont a filmfesztiválnak.

A fesztivál honlapja: www.aziff.com,

facebook oldalahttps://www.facebook.com/AdolphZukorIFF