Tetőtéri fények

2022. 19. 05., 8:53am
Tudományos tény, hogy a hosszú téli hónapok után a tavasz és a napsütés energikusabbá, produktívabbá tesz, jobb kedvre is hangol.

 

Ilyenkor tettre készek vagyunk, és nyitottak a változásra. Ezért tudjuk olyan jól érezni magunkat egy rendszerező tavaszi nagytakarítás után vagy jut eszünkbe, hogy ideje lenne kicsit átalakítani az otthonunkat. Egy új árnyékoló egyszerre tud megfelelni újdonság iránti sóvárgásunknak, miközben a szobába áramló fény kontrollálásával a cirkadián, azaz az élettani napszaki ritmusunkat is támogatja. A napfény energikussá, de nyugtalanná is tehet. 

A tavaszi zsongás valós jelenség: az évszakok változása és a napfény tehető felelőssé érte, ami javít a hangulatodon, energikusabbá, de akár nyughatatlanná is tehet. Ez az oka annak is, ha tavasszal kreatívabbnak érzed magad és nyitottabb vagy a változásokra. A tavaszi napfény erejét tehát az előnyödre fordíthatod, de óvatosnak kell lenned vele: van olyan, hogy túl sok napfény, és ez összezavarhatja a cirkadián ritmusodat.

Hogy minden otthon töltött percet maximálisan kiélvezhess, a tetőablakokra szabott VELUX árnyékolókkal szabályozhatod, hogy mikor és mennyi napfény jusson be a szobába. Sőt, a gazdag színválasztékkal arra is lehetőséged van, hogy megtaláld a szobád stílusához és hangulatához színben legjobban passzoló árnyékolót. A fényzáró és fényáteresztő kiegészítők minden igényednek megfelelnek!

Szabályozd a fényt az otthonodban elvárásaid alapján

A természetes fény javítja a hangulatodat. Segít koncentrálni és energikusabbá tesz, ami nagyon előnyös, ha otthonról dolgozol, tanulsz, vagy csak egy csésze kávé mellett készülsz elindítani a napodat. A természetes fény 15%-kal növeli a gyerekek tanulási képességét és a munkára való fókuszálásban is segít, de a tükröződés a monitorodon vagy éppen az arcodba tűző fény egy délutáni szundikálás alatt már zavaró lehet. Így a beáramló fény szabályozása elengedhetetlen, ha a lehető legtöbbet akarod kihozni tetőtéri ablakaidból.

A szoba funkciójától függően, néha nyugalmas félhomályra vagy akár teljes sötétre lehet szükséged. Részt venni egy online meetingen és ne vakítson el a nap, vagy megnézni egy jó filmet a családdal a kanapén. Szerencsére a megoldás gyors és egyszerű, mivel az eredeti VELUX árnyékolókat VELUX ablakaidra szabták. Ez azt jelenti, hogy tökéletesen illeszkednek és egyszerű felszerelni őket. Méricskélés és vágás nélkül, akár 15 perc alatt felteheted az árnyékolókat a meglévő ablakodra, és ugyanilyen könnyen le is cserélheted őket, ha éppen arra vágysz. Az árnyékoló készletek vezeték nélküli kialakításuknak köszönhetően biztonságosabbá teszik otthonodat, és mindegyik OEKO-TEX® tanúsítvánnyal rendelkezik, vagyis garantáltan káros anyagoktól mentes.

Engedd be a napfényt – vagy zárd ki teljesen

A napfényhez való hozzáférés vagy annak közvetlen tapasztalása, ahogyan a nap természetes útján halad fölötted és közben különböző szögekben áramlik a fény a szobádba, segít megtartani a belső egyensúlyt. Egy 2022-es, a sleepfoundation.org-on publikált tanulmány szerint a természetes fény a cirkadián ritmusodra is hatással van: ha korán reggel napfény ér, akkor az esti órákban korábban leszel álmos, míg ha a nap korai óráit sötétben töltöd, azt érezheted, hogy a lefekvés ideje is kitolódik. A cirkadián ritmusod pedig összefüggésben van az anyagcseréddel és a mentális egészségeddel is: a szezonális depresszió például a depresszió azon típusa, amit az évszakok változása és a túl kevés vagy éppen túl sok napfény válthat ki. Vagyis, ha szabályozhatod az otthonodba áramló fény mennyiségét, az mindenképpen jót tesz a hangulatodnak és az egészségednek is.

A szobába áramló fény szabályozásával képes leszel a helyiséget az igényeidhez alakítani, akár teljes sötétségre van szükséged a zavartalan pihenéshez, akár tompított fényekre egy családi mozi délutánhoz.

Előfordulhat, hogy arra van szükséged, hogy az árnyékolód minden fényt kizárjon. A VELUX fényzáró árnyékolók a bejövő fény 99%-át kizárják, bármelyik árnyalatban választod is őket. Így egy ilyen árnyékoló tökéletes választás lehet a hálószobába vagy a gyerekszobába, ahol a teljes sötétség elengedhetetlen egy pihentető éjszakai alváshoz.

Más szobák, például egy nappali, egy otthoni iroda vagy egy játszószoba jobban meg tud felelni a szerepének, ha szűrt fényt kap, így ide a fényáteresztő árnyékoló lehet megfelelő választás, ami beengedi a tompított fényt, de megakadályozza a tükröződést a képernyőkön.

Irányítsd kényelmesen az árnyékolóidat akkor is, ha nem éred el őket

A VELUX redőnyök kézi és távirányítós változatban is elérhetőek, a beáramló fény szabályozása nem jelenthet gondot a nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető tetőablakok esetében sem: minden termék elérhető elektromos kivitelben is, és könnyen vezérelhető távirányítóval, mobilalkalmazással vagy akár automatikusan érzékelők segítségével is.

Dobd fel a tetőteret a kedvenc színeddel!

Ha már az energiád fellendítéséről beszélünk: a környezeted színei és stílusa a hangulatodra is hatással vannak. A kék és a zöld például a dolgozószobába ajánlott színek, mivel megnyugtatnak és segítenek koncentrálni, akárcsak a semleges árnyalatok. De az otthonod sok másnak is a színhelye – minőségi időt töltesz itt a családoddal, pihensz, a hobbijaiddal foglalkozol, és az elmúlt néhány évben még dolgozni is itt dolgoztál.

Vagyis az, hogy hogyan érzed itt magad, az életed számos területére hatással lesz.. Az ablakok és a természetes fény minden belső tér fontos szereplői, ahogyan a textúrák és a színek is. Egy új színárnyalat bevezetése vagy néhány odaillő színű szövet hozzáadása plusz lendületet adhat a tetőtérnek, hogy egy kellemes hangulatú térből design magazin-alapanyaggá váljon. A VELUX Color by You kollekcióban több ezer szín közül választhatsz, hogy a belső teredhez illő árnyékolód lehessen – így te dönthetsz a kiválasztott színről. A redőnyök ne csak nagyszerű eszközei legyenek a fény szabályozásának, de remek dekorációi is a térnek.

Alkoss olyan teret, ahol otthon érezheted magadat, és alakítsd az igényeidhez a színeket, a stílust, de még a szobába áramló fényt is!

Forrás: Light & Sleep: Effects on Sleep Quality | Sleep Foundation