Természetjárás, szabadtéri kalandok

2022. 07. 09., 1:14am
Tippek a megfelelő túrabakancs kiválasztásához

 

Túrabakancs vásárlásakor a természetjáróknak számos döntést kell meghozniuk, a lábbeli anyagának megválasztásától a megfelelő méret meghatározásán át a láb speciális adottságainak figyelembe vételéig.

A százéves múltra visszatekintő bajor túrabakancs gyártó Hanwag szakértői szerint, bár nincs két egyforma lábfejű vásárló, ám néhány egyszerű tanács betartásával bárki könnyedén megtalálhatja a számára tökéletes lábbelit.

A túrázás az egyik legszórakoztatóbb, leginspirálóbb szabadtéri tevékenység, azonban rosszul illeszkedő cipőben a kellemes kikapcsolódás könnyen rémálommá válhat. A vízhólyagok és feltört sarok megelőzése a megfelelő lábbeli kiválasztásával kezdődik, amelynek a kifogástalan kényelem érdekében tökéletes méretűnek kell lennie. A bajor Hanwag több mint egy évszázados tapasztalattal rendelkezik a túracipők és -bakancsok gyártása terén, termékeik között pedig a speciális igényekkel rendelkező természetjárók is megtalálják a hozzájuk illő lábbelit. Az alábbi tippek segítségével gyerekjáték lesz kiválasztani azt a darabot, amely még hosszú évekig szolgálja viselőjét a szabadtéri kalandok során.

A megfelelő anyag

A túrabakancsok illeszkedését nagyban befolyásolja az anyag, amelyből készülnek. A bőr olyan sokoldalú alapanyag, amely megfelelő ápolás mellett jól idomul a lábfej formájához, ezzel hosszú távú kényelmet kínál a túrázóknak.

Tapasztalataim szerint érdemes bőrbéléssel készült túracipőt és hegymászó bakancsot választani, mert ez jobban alkalmazkodik a textilbélésű vagy vízálló membránnal ellátott daraboknál” – mondja Alexander März, a Hanwag kereskedelmi vezetője.

A kaptafa a lényeg

Egy cipő formáját elsődlegesen a kaptafa alakítja ki: ez az a fából vagy műanyagból készült modell, amely köré a cipész felépíti a lábbelit. Az anyag csak egy bizonyos pontig teszi lehetővé a túrabakancs alkalmazkodását, így a tökéletes kényelemért érdemes felpróbálni az egyedi lábtípusokhoz készített különböző modelleket is.

A Hanwag szakemberei hat különböző kaptafát alkalmaznak: a széles és keskeny lábfejű, hosszabb lábujjú, sőt, még a bütykös lábú vásárlók is megtalálhatják a számukra megfelelő túrabakancsot. Emellett a márkánál figyelnek arra is, hogy a női és férfi cipők külön kaptafán készüljenek, szem előtt tartva a két nem fizikai felépítésében megfigyelhető alapvető különbségeket.

A méret kiválasztása

Sokan nem tudják, de az utcai cipőkkel szemben túrabakancsból érdemes egy fél, vagy akár egy egész számmal nagyobb méretet választani.

Egy ujjnyi helynek maradnia kell a lábujjak előtt, amely megelőzi a kidörzsölődést és a lábujjak beleütközését a cipő orrába. Könnyed, sokoldalú textil cipőknél különösen gyakran előfordul, hogy nagyobb méretre van szükség, ilyenkor a nagyobb talphossz szolgálja a hosszú távú kényelmet” – teszi hozzá a szakértő.

 Próba nélkül egy lépést sem!

A túracipőket és a túrabakancsokat elengedhetetlen felpróbálni vásárlás előtt, hiszen kizárólag így lehet megbizonyosodni a megfelelő méretezésről és formáról. A szakértő szerint a délutáni és esti órák a legalkalmasabbak, mert eddigre kissé feldagad a lábfej, a cipő pedig biztosan nem lesz túl szoros. Az üzletben érdemes a túrák során használt zoknival próbálni, és annyi időt eltölteni a cipőben, amennyit csak lehetséges.

Hasznos lehet néhány olyan helyzetet modellezni, amely a természetjárás során is felmerülhet: lépcsőzni, emelkedős és lejtős szakaszokon lépkedni, különböző felszínű talajokon sétálni. A mozgás során pedig aranyszabály, hogy a sarkak stabilan üljenek a lábbeliben, a lábujjaknak pedig maradjon hely a szabad mozgásra.