Térfoglalások

2022. 01. 03., 9:23am
A Régi Műcsarnok történetei gondolat jegyében reprezentatív kiállítás nyílt a minap a 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a frissen restaurált Lotz-freskókkal

by Szendi Horváth Éva

A Magyar Képzőművészeti Egyetem fennállásának 150. évfordulóját egy nagyszabású, az egész tanévet átívelő programsorozattal ünnepli. Az MKE150 fő pillére az a reprezentatív kiállítás sorozat, melynek harmadik, egyben utolsó nagy állomása a Térfoglalások - A Régi Műcsarnok történetei című tárlat. A fókuszában a frissen restaurált, káprázatos Lotz-freskók állnak.

A Térfoglalások - A Régi Műcsarnok történetei kiállítás egy ikonikus épület életrajza. A Képzőművészeti Egyetem egyik műemléki épületét, az Andrássy út 69. alatt álló palotát állítja a középpontba

Az épület a világszerte híres sugárút egyik legszebb palotája. 1945 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem otthona. Hányattatott sorsa alatt volt kiállítótér, múzeum, műterem, vásári látványosság, hivatal, színház, sőt kabaré is. A díszes palotát, Műcsarnok néven, a Magyar Képzőművészeti Társulat emeltette, azzal a céllal, hogy — a párizsi szalonok mintájára — itt rendezzék meg az évi, nagy képzőművészeti tárlatokat. Az 1877-ben elkészült épületet itáliai reneszánsz mintát követve Láng Adolf tervezte.

Az Andrássy 69. alatt felépült Műcsarnok volt a magyar kortárs képzőművészek első professzionális kiállítási tere. Az első 20 éve alatt sok ezer festményt, szobrot és grafikát tártak itt a közönség elé. 1882-ben itt mutatta be Munkácsy Mihály a Krisztus Pilátus előtt című festményét, de itt kapott helyet az Iparművészeti Múzeum első kiállítása is. Amikor 1896-ban, a Hősök terén elkészült az új Műcsarnok, a Magyar Képzőművészeti Társulat odaköltözött. Ettől kezdve az Andrássy 69. alatt álló palota neve ’Régi Műcsarnok’ lett. 1896 után a Régi Műcsarnokban a magas művészet átadta helyét a népszórakoztatásnak: Plasticon néven megnyílt a viaszmúzeum, 1907-ben pedig a Modern Színház Kabaré. 1945 után a palota kiállító tereiben a Képzőművészeti Főiskola műtermei leltek otthonra, az alagsori régi kabaré helyén pedig a Bábszínházat alakították ki.

A Térfoglalások - A Régi Műcsarnok történetei kiállítás egyedülálló archív hang- és képanyagokkal — különleges régi dokumentumokkal, fotókkal, építészeti tervrajzokkal, műtárgyakkal — idézi fel a 19. századi Régi Műcsarnok szalontárlatainak hangulatát, de a századforduló kabaré miliőjébe is belefeledkezhetünk.

A tárlaton az archív anyagokat modern és kortárs alkotások is kiegészítik: megcsodálhatjuk többek között Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Czene Márta, Csók István, Ferenczy Károly, Gróf Ferenc, Jovánovics György, Kósa János, Lengyel András, Lotz Károly, Réti István, Szőnyi István, Tranker Kata, Katarina Ševic, Vaszary János alkotásait.

A Képzőművészeti Egyetem hallgatói pedig új, izgalmas alkotásokkal reflektálnak az ikonikus palota történetére. A 19. században a belső udvart egy gyönyörű majolika kút díszítette - Fischer Mór porcelán gyáros ajándékaként - amiről csak dokumentumfotók maradtak ránk. Laneury Tom hallgató újraformálta a dísz kutat. A kiállításra drótokból készítette el a majolika kút kicsinyített mását. Egy hallgatói csoport - Heim Fanni, Panák Laura, Döbröntei Klári, Sziládi Szabolcs - archív fotók felhasználásával látványos animációban eleveníti fel az épület első pár évtizedének hangulatát.

A híres Lotz-freskók

A Térfoglalások - A Régi Műcsarnok történetei kiállítás fókuszában az épületrész legnagyobb látványossága, a frissen restaurált, csodálatos Lotz-freskók állnak. A Képzőművészeti Egyetem Régi Műcsarnokának mennyezetét díszítő Lotz-freskók restaurálása 2021 végén fejeződött be. Ugyanekkor újult meg az épület díszes előcsarnoka, aulája, lépcsőháza és rektori folyosója is.

A restaurálás során az épületrész díszítőfestése mellett a fa, üveg, fém és kő épületelemek is megújultak. A Lotz-faliképciklus allegorikus női figurái a művészeti ágakat - Festészet, Szobrászat, Rajz, Építészet, Iparművészet, Művészettörténet - valamint az akadémikus művészet alapfogalmait - Valóság, Képzelet, Fantázia, Harmónia - testesítik meg. A Lotz-freskók restaurálása különleges szakértelmet igényelt, mivel a falfestések szekkó technikával, száraz vakolatra, olajfestékkel készültek. A kiállítás bemutatja Lotz-freskók előtörténetét, festményváltozatait, valamint egy különleges válogatást is az egyetem Művészeti Gyűjteményének Lotz-kollekciójából. A káprázatos archív anyagot az egyetem volt és jelenlegi tanárainak és diákjainak a Lotz allegóriákhoz kapcsolódó munkái egészítik ki.

A kiállítás designját a Képző látványtervező hallgatói valósították meg. A grafikai arculatát a Tervezőgrafikai Tanszék egyik hallgatója, Tarcsa Rebeka készítette. Az arculat alapmotívuma a mőbiusz-szalag, amely utal a kiállítótér egykori funkcióinak megismételhetőségére, egy történet lezárásának lehetetlenségére, valamint a fizikai adottságokkal rendelkező terekből való kilépés nehézségeire is. 

Az egyetem szombatonként tárlatvezetéseket tervez.

 A kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében /Budapest, Andrássy út 69—71./ tekinthető meg 2022. március 19-ig, hétfőtől-péntekig, 14.00-19.00-ig, szombaton pedig 10.00-18.00 óráig.