Teológus, belsőépítész, szobrász, festő

2023. 21. 12., 1:38pm
Az Erdély Művészetéért Alapítvány harmadik alkalommal rendezett kiállítást Xantus Géza alkotásaiból

 

by Szendi Horváth Éva

A csíkszeredai festőművész Falk Miksa utcai VármegyE Galériábeli tárlatát Kontsek Ildikó, az Esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója nyitotta meg.

A Falk Miksa utcai kiállításon a Szent Orbánt ábrázoló olajkép is megtekinthető. A mű létrejöttét a Tokaji Borbarátnők inspirálták és a festményt a művész csoport felkérésére készítette el.

A verniszázson Juhász Réka népdalénekes működött közre.

 

A tárlat 2024.január 15-ig tekinthető meg.

 

Xantus Géza festőművész

Csíkszereda, 1958. 12. 17.

1982 – 1986 között kezdte el művészeti tanulmányait, mestere Beczásy Antal.

1995-ben fejezte be teológiai tanulmányait, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán szerzett diplomát.

1999 – 2003 között római ösztöndíjas. 2003 – ban a római Accademia di Belle Arti festészeti karán végzett, mestere Prof. Nunzio Solendo.

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), a Román Képzőművészek Szövetségének (UAPR) és a Barabás Miklós Céhnek (BMC).

A csíkszeredai Studio 9 művészcsoportosulás egyik alapító tagja.

Több nemzetközi kiállításon díjazták, 2003-ban a Premio Internationale Beato Angelico díjat vehette át.

Egyéni kiállításon mutatkozott be többek között Kiel, Helsinki, Budapest, Róma, Marosvásárhely, Csíkszereda, Temesvár, Arad, Nagyvárad, Nagybánya, Eger, Győr, Kolozsvár stb. közönsége előtt.

Számos csoportos kiállításon vett részt, Hong Kong, Torino, Sapporo, Barcelona, Varsó, Maastricht, Budapest, Belgrád, Ostrów Wielkopolski, Rocca di Cave, Frascati, Sermoneta, Csíkszereda, Arad, Iaşi, Marosvásárhely, Bukarest Esztergom, Kolozsvár, Nagybánya stb. - galériáiban állították ki munkáit.

Köztéri alkotásai megtalálhatóak Magyarország és Erdély számos templomában és egyházi középületében. Köztük a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia budapesti kápolnájában, a miskolci Jezsuita Gimnáziumban és az Avas – Déli plébániatemplomban, a szatmári Szent Család templomban, a csíkszeredai Szent Ágoston templomban, a kolozsvári Szent István templomban, a kisjenői plébániatemplomban, a szegedi Jézus Szíve templomban, a szamosújvári plébánia templomban.

Ő készítette a szatmári római katolikus püspöki palota helyreállításának belsőépítészeti terveit és a Gyimesi kálvária bronz dombormű sorozatát is.