Télbúcsúztató Zsámbékon

2022. 14. 02., 2:09pm
A Fékomadta Fesztivál ismét a megszokott, farsangi időszakban, február 26-án várja a családokat

by Szendi Horváth Éva - S.Balogh Edit

A páratlan eseményt ezelőtt négy évvel zsámbéki hagyományőrzők, helyi művészek és alkotók hívták életre. A minden szempontból a rendhagyó programok betekintést engednek Zsámbék középkori múltjába, hagyományaiba, megidézik a rég’ elfeledett szokásokat, mesterségeket.

„Egy igazi vásári forgatagon keresztül évszázadokat röppenünk vissza az időben, hogy megmutassuk a fesztiválra ellátogató vendégeinknek azt a múltat, ami egy kicsit ma is itt él köztünk a romtemplom falai között, de ilyenkor élettel, bábosokkal, harcosokkal, zenészekkel, mozgással, hangokkal telik meg. A zsámbéki alkotók elképesztően kreatív ötletekkel állnak elő évről évre: lesznek óriásbábosok, középkori csata, gasztronómiai különlegességek, és boszorkányégetés! Nálunk az élményszerzésen van a hangsúly, így rengeteg interaktív programba kapcsolódhat be az ide látogató.” - Russói Tamás, a Zsámbék-medence Idegenforgalmi Egyesület elnöke

Zsámbék építészeti emlékeiben tapinthatóan jelen van a középkor. A Fékomadta Fesztiválon az itt élő művészek és hagyományőrzők évről évre megidézik azokat a szokásokat, hiedelmeket, tradíciókat, melyek meghatározták az itt élő közösségeket. A középkori vásári játékok sajátja, hogy bárki bekapcsolódhat és egy pillanat alatt a közösség részévé válik.

„A régi ember életében mindenre meg volt az alkalmas idő és ez által a stabilitás. A farsang arra való, hogy az ember lazítson. Félre rakták a problémákat és nehézségeket, ilyenkor a feje tetejére állt minden és mindenki egyenrangúként együtt vígadott. A Fékomadta igazi sátoros ünnep. Égnek a tüzek, sülnek a pecsenyék, felfújják a dudákat, itt nem fellépők és nézők vannak, hanem mindenki része a mulatságnak! Miben lesz más a fesztivál, mint a tavalyi? Idén, például felgyújtunk egy falut!” - Fejér Máté, a Fékomadta művészeti vezetője

Az egyik kiemelkedő résztvevő a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület, akik a X. és a kora XI. századi magyarság és Kelet-Európa hadi és népi kultúrájával foglalkozik.

A fesztiválon remek, ehhez a korszakhoz kapcsolható zenekarok lépnek fel és muzsikálnak az eseményekhez.

Az este természetesen tánccal és táncházzal lesz teljes, ahogyan az előző években, idén is a Kontárossal.

A Hollóének Hungarica Régizene Együttes középkori- és világzenei produkció, 12-17. századdal bezárólag, középkori duda, ciszter, középkori dob szerepelnek hangszereik között, zenéjük pedig igazi középkori punk and roll!

A Csángálló egy öt lelket egyesítő család, léptük nyomán muzsikaszó, s vigadalom fakad. Zenéjükben a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, melyek szabad gondolkodásmóddal kibővülve, improvizációval, komponálással és énekkel válnak egy új egésszé. Így zenéjük nemcsak egy virtuóz buli esemény, hanem muzsikájuk eredetének tudatállapota is. Közös álmuk 2009-ben indult útjára, Sára Csobán és Bősze Tamás Jean-Pierre vezetésével. Azóta állandó szereplőivé váltak a magyar népzenei és világzenei életnek, rendszeres fellépői a budapesti táncházaknak, kluboknak és nyári fesztiváloknak, emellett többször koncerteztek már külföldön is.

A Kontáros a hangzókról és a moldvai öregektől tanulta ennek a máig élő, de egyre inkább veszélyeztetett kultúrának a zenéjét, amelynek autentikus visszaadására törekszenek. Táncházaikba bárki szabadon becsatlakozhat legyen tapasztalt táncházas, vagy kezdő érdeklődő.el

A rendezvény látogatása nem kötött védettségi igazolványhoz.

Fékomadta Középkori hagyományőrző találkozó és óriásbábos felvonulás

 1. február 26. Zsámbék, Zichy tér
 • 13.00 Hagyományőrzők találkozója, Városdúlásra indulnak a maskarák
 • Középkori vásári forgatag dobosokkal, dudásokkal. Bor és ser, omló hús a csontjáról. Izzik a kovácstűzhely, dolgoznak a faragók!
 • 13.30 Hűbéreskü, fegyvermustra, kardforgatás, íjászat
 • 14.00 Vasaló, bemelegítő haditorna
 • 14.30 Várfoglaló Ha gyerek, ha felnőtt az ember, csatában bizonyíthat!
 • 15.30 Birkacinca A zsámbéki buzkashi győztes csapatát tetemes mennyiségű bor illeti!
 • 16.30 Harc a hídért-történelmi bemutató. Idén márpedig felgyújtunk egy falut…
 • 17.30 Óriásábos felvonulás, Boszorkánypör
 • 17.30 Zsámbéki bestiárium, gyönnek az óriások meg a szörnyek.
 • 18.00 Boszorkánypör, mulatérozással vegyített banyaegrecéroztatás
 • 18.30 Máglyarakás meg boszorkányégetés, avagy VESSZEN A KISZE!
 • 19.00 Csángálló, Hollóének
 • 21.00 Kontáros táncház – „megakiakar a tűz mellett”