Karácsonykor a szeretet és a család harmóniájában, valljuk be, az ajándékozásé és a közös falatozásé a főszerep.
Újabb és újabb különleges finomságok lesznek a karácsonyi menüsorok részei. A számtalan finomságból a tej, a tejtermékek, mint a túró, a tejföl vagy a sajtkém sem hiányozhatnak.
No, de mit tegyenek a tejfehérje-allergiások, laktóz érzékenyek és más, tejmentesen táplálkozók, mint a paleo és keto étrendet követők, illetve nekik kedveskedni vágyók? Számukra nyújt kiváló lehetőséget a ToTu termékcsalád. A 100%-ban magyar fejlesztésű és gyártású, tojásfehérje alapú termékcsalád tagjaival pótolni tudjuk a rögös túrót, sajtkrémet, vajkrémet, tejet, sőt ízesített változataikkal a gyümölcsös joghurtot, kávéitalt is.
Vannak kifejezetten a decemberi időszakban népszerű, sőt, talán kijelenthetően csak ekkor fogyasztott édességek, pékáruk, sütemények, amilyen a bejgli is.
Tejmentesen „túrós” bejgli érkezik idén Karácsonyra
Minden évben jelennek meg új ízesítésű, néha egészen extrém töltelékkel elkészített bejglik. Azonban van, amikor pont a hagyományos ízek megőrzése a cél egy olyan fogyasztói csoport számára, akik eddig nem fogyaszthatták az adott terméket. Így született meg a tejmentesen „túrós”, azaz ToTu-s bejgli is.
-A tej-, glutén-, szójamentes ToTu-s bejglit főként a túrós bejglit kedvelő tejfehérje-allergiásoknak, laktózérzékenyeknek ajánljuk. Ugyanakkor a töltelék magas fehérjetartalma valamint alacsony zsír- és szénhidráttartalma miatt a fogyókúrázók és sportolók karácsonyi étel-bűnözés mértékének tompítására is kiváló lehet - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.
A tejmentesen „túrós” bejgli egyébként több, napjainkban népszerű életmód karácsonyi menüjébe is beleilleszthető, így a paleosok is bátran kipróbálhatják.
Ráadásul ezek a zsír-, és szénhidrátmentes ToTu termékek a konyhában pont úgy viselkednek, mint a tejtermékek. Így kiváló sütemények és torták alapanyagai is lehetnek, mint fenti túrós bejglié vagy az alább bemutatott narancsos ToTu paleo tortáé is.
Narancsos ToTu paleo torta:
Hozzávalók:
-a piskótához:
3 tojás
3 dkg darált mandula
3 dkg eritrit
csipet só
-a narancs zseléhez:
20 dkg frissen facsart narancslé
5 dkg eritrit
6 gramm pektin
-a narancs krémhez:
1 adag ebből, amihez pluszban 4 gramm zselatint is hozzáadunk főzés előtt
-a fehér krémhez:
30 dkg ToTu Rögös
8 dkg eritrit
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
1/2 bio citrom leve és reszelt héja
3 lapzselatin (vagy 5 gramm por)
1 dl víz
-a habhoz:
4 dl kókuszkrém
1 evőkanál eritrit
Elkészítés:
A narancszselét akár hetekkel a torta összeállítása előtt is elkészíthetjük. A narancslét felforraljuk. Hozzákeverjük a pektinnel elkevert édesítőt. 2 percig forraljuk. Sütőpapírral bélelt 18 centis tortaformába simítjuk. Kifagyasztjuk. A piskótához a tojásfehérjéből, csipetnyi sóval, kemény habot verünk. A verést folytatva egyesével hozzáadjuk a sárgájákat is. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a mandula és eritrit keverékét. A masszából sütőpapíros tepsire 23cm-es tortalapot kenünk, végül 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Amíg sül a piskóta, elkészítjük a narancskrémet az itt leírtak szerint (ne felejtsünk el 4 gramm zselatint is hozzáadni pluszban), és kihűtjük.
A fehér krémhez a zselatint a vízben kis lángon feloldjuk, majd a többi hozzávalóval együtt sima krémmé turmixoljuk. A habhoz a kókuszkrémet 30 percre fagyasztóba tesszük, majd az eritrittel kemény habbá verjük. Silikomart Kit Tarte Meringué formába simítjuk, és kifagyasztjuk. Ha nincs ilyen formánk, akkor a torta összeállításának legvégén csillagcsőrös habzsákból is nyomhatunk rá csillagokat, de akár csak simán el is simíthatjuk a tetején.
A torta összeállítása:
A piskótát oldalán sütőpapírral vagy wax fóliával bélelt 23cm-es kapcsos tortaforma aljába tesszük. Ráöntjük a fehér krémet. A közepére tesszük a kifagyott zselét. Enyhén belenyomjuk. Annyi időre, amíg a fehér réteg megdermed, hűtőszekrénybe tesszük. Rásimítjuk a narancskrémet. Visszatesszük a hűtőbe, amíg ez a réteg is megdermed. Ráhelyezzük a kifagyott habtetőt, (ez szépen felpuhul, de nem esik majd össze, a narancszselé a közepén szintén puhává válik majd, de nem lesz folyós.) vagy rányomjuk, rásimítjuk a habot.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek