Tavaszodván ha sóhajt a rét…

2022. 07. 02., 8:07pm
Juhász Gyula címben idézett szép verssora arra utal, hogy februárban már mindenki nagyon várja a „rét sóhaját”, mert az emberek végre ki akarnak szabadulni a négy fal fogságából…

by Szendi Horváth Éva (S.Balogh Edit)

A napsütötte órák számának lassú növekedése és a hosszabbodó a napok hatására az utazás szerelmesei legszívesebben máris sutba vágnák a télikabátot és nekiállnának csomagolni. A költő szavaival élve, ha „Tavaszodván ha sóhajt a rét…” eljött az ideje, hogy elinduljunk a nagyvilágba! 

Ám ilyenkor még nem mindenhol olyan az időjárás, hogy a lengén öltözött turista fel tudja tölteni a lemerült napelemeit.

Ciprus azonban az a hely, ahol ezt már kora tavasszal is megteheti, hisz’ itt már ilyenkor is kellemes az időjárás. A gyönyörű Földközi-tengeri sziget ugyanis Európa egyik legkedvezőbb éghajlatával bír. A szezon itt voltaképpen Húsvéttól november végéig tart. Az idelátogatókat napsütés, százötvenezer szoba, számos felújított parasztház és több ezer éves történelmi emlékek sokasága várja.

A szigetet megismerni vágyó az utazás előkészítéséhez és megszervezéséhez minden aktuális információt magyarul is megtalál a www.visitcyprus.com honlapon.

Ciprus a szárazföldön nem igazán megközelíthető, de Magyarországról heti több alkalommal is indulnak oda olcsó repülő-járatok. Legjobb, ha valaki már az ottani repülőtéren autót bérel, és előre felkészül a baloldali közlekedés szabályaiból. Számára magas minőségű, 300 kilométeres úthálózat teszi lehetővé a zavartalan utazást. A turista színpompás narancsligetek között gurul végig és kis távolságokon belül mindenhol csodás látnivalókkal találkozik.

Ciprus mindenkit megérint. A sziget minden zegzugában meglepetés, varázslat és pazar élmények sokasága várja. Ha pedig fáradt vándorként valahol megpihenni vágyik, akkor élvezheti a ciprusi emberek szívből jövő, páratlan vendégszeretetét.

Az utazás kedvelő magyarok többsége atavisztikus módon vonzódik a tengerhez. A vakációra utazók szabadságuk zömét a tenger partján, semmittevéssel szeretnék eltölteni.  A sziget türkizkék tengervize a világon az egyik legtisztábbnak tekinthető, így igazi búvárparadicsom is.  Az egykori halászfalvak helyén 52 kék-zászlós tengerparti strand áll a vendégek rendelkezésre.

Ám sok ember számára az élménygyűjtő kirándulás épp’ olyan fontos, mint a pihenés.                                                      

Az érdeklődők már a tengerpartok közvetlen közelében is számos látnivaló találhatnak. Cipruson a turistát lépten-nyomon és megcsapja történelem szele.   

Régészeti leletek igazolják, hogy a keleti parti Kition már az ókorban lakott volt és itt élő emberek az i.e.13. században templomot is építettek. A Larnaka és Limassol közötti magaslatok felé tovább haladó a neolitikumból származó Choirokoitia település maradványait csodálhatjuk meg. Az UNESCO a sziget legrégebbi állandó települését is a Világörökség részeként tartja számon.  Az ókori útvonal történelmi emlékei az utazót még számos, régmúltból itt maradt emlékkel ejtik rabul.

Ciprus a mítoszok hazája is, amelyek látogatót mindig magával ragadják és elbűvölik. A legenda szerint a szépség és a szerelem ókori istennője, Afrodité a sziget nyugati partjainál emelkedett ki a habokból. Kultusza a mai napig erősen él és az utazó mindenhol a hozzákötődő mítoszok nyomaival találkozik. Petra tou Romiou partjainál lehetősége van az istennő „szülőhelyének” a megtekintésére is.  A környék egyik legnagyszerűbb látványossága a Pafos-i mozaik sora, ezt és a település óvárosát az UNESCO a világörökség részeként tartja számon.

Aki tovább barangol a szigeten, annak figyelmét az ősrégi templomok, bizánci ikonokkal ékesített kolostorok kötik le. Ciprus a Kelet-Mediterrán térség fő útvonalainak metszéspontjában helyezkedik el, így ez a régió a múlt páratlan értékű vallási örökségének a birtokosa. A Troodos ormai között megbújó, a régi Bizánc idejéből származó templomok, szentélyek és kolostorok szinte érintetlenül megmaradtak. Falaik közt lélegzetelállítóan gyönyörű egyházi kincseket lehet megcsodálni. Az ortodox templomok, kolostorok közül tíz szintén bekerült az UNESCO világörökségének a jegyzékébe. A fenyvesekkel borított Troodos magasan fekvő meredek lejtőinek természeti szépsége a főszezonban a túrázókat, télen pedig a síelés szerelmeseit vonzza erre a vidékre.

A tengerparti pihenés, a búvárkodás, a sok látnivaló megtekintése mellett az ajándékvásárlási lehetőségek és kulináris élvezetek egyaránt bekerülnek az érdeklődés körébe.

Lefkara nemcsak keskeny kanyargós utcáival, kerámiafedelű házaival, hanem a messze földön híres, házi készítésű csipkéivel is felhívja magára a figyelmet. A kispadra kiülő helyi asszonyok a remekműveiket sokszor a turisták szeme láttára készítik el.

Miközben a férfiak a műhelyeikben a nagyra értékelt ezüsttárgyak előállításával foglalatoskodnak.

Ciprus a kulináris élvezetek tárháza is. Vizei ugyan halban szegények, de Görögországból bőven importálnak annyit, hogy a minden igény ki tudjanak szolgálni.

A mediterrán jellegű konyha a friss és ízes növények sokrétű felhasználásán alapszik. Az éttermek kínálatából természetes nem hiányzik az ízletes kebab, a fűszeres falusi kolbász, a remek mussaka és az ínycsiklandozó báránysült sem. A kiváló minőségű, magas alkoholtartalmú borok és a karcos törkölypálinka pedig nap, mint nap biztosítják a szigetre látogatók jókedvét!