Tavasz van! Gyönyörű!

2023. 26. 04., 10:15pm
…A vén Duna karcsú gőzösökre gondol… - írta több, mint száz évvel ezelőtt József Attila

 

by Szendi Horváth Éva

A kultúrafogyasztó nagyközönség pedig elmélázhat azon, hogy a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál bőséges kínálatából melyik program mellé tegye le a voksát.

A május 2-ig tartó, összművészeti fesztivál 30 helyszínen, műfajokon átívelő több mint 50 programmal és jubileumra szánt élménnyel vár mindenkit.

A gazdag kínálat az idén is a városi sokszínűség, nyitottság és megújulás jegyében invitál kikapcsolódásra, szórakozásra, elmélyülésre, gondolkodásra és kapcsolódásra. Zene, színház, irodalom, kiállítás, családi és közösségi események.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál már 43 éve mutatja meg a város eleven és aktuálisan jellemző arcát. Budapest egyesítésének 150. évfordulóján közel hozza az itt lakók és ide látogatók számára a nyitott, befogadó és megújulni képes város élményét.

Az idei kínálatban, két héten át a 40 éves Katona József Színház bemutatói, Kiss Tibi kiállítása, Binálé - digitális művészeti szemle, Flying Data - Utopia, KVARK, a Trojka Színházi Társulás programjai, Prieger Zsolt zenés-irodalmi előadása, a Budapesti Fesztiválzenekar nagyzenekari koncertje, a Budapest Sound Collective zárókoncertje és még számos izgalmas, sokszínű program ad választási lehetőséget a nagyközönség számára.

10 éves a Stereo Akt Alkotócsoport, 20 éves a Gödör Klub, 40 éves a Katona József Színház, Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született. A föld, a tánc és a jazz világnapja is egy-egy program formájában mind az idei rendezvénysorozat részét képezik.

-Ez a fesztivál idén olyan, amely nem ragad bele abba a kényelembe, vagy abba a kényelmes tradícióba, ami mögötte van, hanem éppen olyan, mint a 150. születésnapját ünneplő főváros. Ez a születésnap valójában az egyesülésről szól, miként a fesztiválnak is az a szlogenje, hogy „Együtt a város”, — nyitotta meg Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Budapesti Tavaszi Fesztivált.

Karácsony Gergely

A főpolgármester reagálva a napokban bejelentett pénzügyi nehézségekre egy Churchill anekdotát idézett fel. Miszerint a háborúban nem volt pénz a kultúrára, mire Churchill visszakérdezett, de hát akkor miért harcolunk? A kultúra és a szabadság jelentőségéről, a város sokszínűségéről szóló beszédét egyik kedvenc dalszöveg idézetével zárta Karácsony Gergely: „Klasszikus, de kortárs, a konformizmus kosztümén, Pest a mély dekoltázs” - (Akkezdet Phiai).

Gáspár Máté, a Budapesti Tavaszi Fesztivál művészeti vezetője elmondta:

-A fesztivál programja egyszerre hagyománytisztelő és innovatív, büszkén épít a 150 éve egyesült város emblematikus művészeire és alkotásaira, de egyúttal igyekszik azokat új kontextusba vagy megvilágításba helyezni. A folyamatosan mozgásban lévő, nyitott, európai metropolisz jelenségeit a kultúra különös érzékenységgel képes közvetíteni. A Tavaszi Fesztivál pedig platformot biztosít az alkotókat foglalkoztató, gondolatébresztő kérdések bemutatására. Így a BTF-en lesz performansz a jövedelmi egyenlőtlenségekről és a társadalmi fenntarthatóságról, előadás a civil aktivizmusról és a szexuális identitásról, kiállítás a demokratikus értékekről és a mentális egészségről, családi program a környezettudatosság jegyében.

KVARK

A Budapesti Tavaszi Fesztivált a margitszigeti Kristály Színtér udvarán, Marton Szabolcs: KVARK - A mulandóság szimfóniája című látványos audiovizuális koncertje nyitotta meg. Az eseményen a szervezők és az alkotók ízelítőt adtak a fesztivál keretében, a Kristályban látható különleges kiállításokból. A zenei aláfestésről a fiatal jazz zenészekből álló A Flïrt duó gondoskodott.

A teljes programlista a fesztivál honlapján elérhető: https://budapestitavaszifesztival.hu/

FB: https://www.facebook.com/BudapestiTavasziFesztival
FB esemény: https://fb.me/e/3tKxZv72z
IG: https://www.instagram.com/tavaszifesztival/
YT: https://www.youtube.com/user/TavasziFesztival

Budapest Makett

A Budapest Maketten, április 21-től, a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünnepelve az 1970-es években, fából készült 1:500 arányú hatalmas városmodell a kiterjesztett valóság technológiájával egészül ki. Így egy analóg és statikus fizikai műtárgy az AR segítségével le tudja követni a város legapróbb változásait is.

A Budapest 150 emlékév össze programja megtalálható a 150.budapest.hu oldalon.

A fesztivál arcai – kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=2tJf_lIl_8Q