Talpig nehéz rabságban

2019. 05. 11., 5:58pm
Vészabó Noémi magas fokú írástudó és képalkotó adottsággal bír. Ez nehéz rabság és óriási felelősség. Nem véletlenül indítja ars poétikáját az alábbi sorokkal: Üvegszilánkokon járok.

Vészabó Noémi magas fokú írástudó és képalkotó adottsággal bír. Ez nehéz rabság és óriási felelősség. Nem véletlenül indítja ars poétikáját az alábbi sorokkal: Üvegszilánkokon járok.

Szerte szórt csillámai, mint gyémánt szikráznak az úton előttem. Amilyen gyönyörű, olyan fájdalmas minden lépés. A művész ennek ellenére töretlen lelkesedéssel, fáradhatatlanul járja a maga útját.

Vészabó Noémi egyedülálló jelensége a magyar művészeti életnek: gondolatait olykor szavakkal, máskor pedig képekkel fejezi ki. A modern nő megtestesítője, aki abszolút jól gazdálkodik az adottságaival.

Több mint félszáz kiállítás, hungarikummá választott hollóházi porcelánok, illetve szonettek, lélektani regény, kötetbe gyűjtött novellák fémjelzik eddigi életművét. A művész mindig a lelkén keresztül emeli át a valóságot. Amit nem tud kifejezni szavakkal, azt megfesti.

Könyveivel mindig a szépre, jóra tanít, épp úgy, mint a Galenus Kiadó gondozásában közelmúltban megjelent Titok, nem titok? című hetedik kötetével is. A szerző nem véletlenül adta műve alcímének: A könyv, amely önmagadhoz vezet. Vészabó Noémi segíteni akar az olvasónak és vele együtt akarja megoldani azokat a gondokat, amelyek a boldogsága útjában állnak.

A Galenus Kiadó igazgatója, Fári István nemcsak a művész írásait, hanem festményeit is nagyon szereti, hiszen Noémi szóval és képpel egyaránt a szépség diadalát zengi. Így egyáltalán nem véletlen, hogy a Bartók Béla úton megnyílt Fári Galéria bemutatkozó, első kiállításán Vészabó Noémi képeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Az Álombéli barangolások című tárlat minden egyes képe önálló történet, melyet érzelmek hatnak át. A művész alkotásaiból sugárzik, hogy szereti az embereket, ő pedig elérte, hogy azok viszontszeretik őt és a műveit. Vészabó Noémi hitvallása, hogy nem lehet úgy itt hagyni ezt a világot, ahogy találtuk.  Ő ennek a gondolatnak mentén él és tevékenykedik.