Tajtékos dalok - Boris Vian revü

2020. 05. 03., 5:15pm
Francia életérzés, elsöprő virtus, ’50-es évek Párizsa. Ide repít minket Boris Vian, élet és halál határmezsgyéjén egyensúlyozó, fékezhetetlen polihisztor zseni, a Tajtékos dalok sanzonjaiban.

Francia életérzés, elsöprő virtus, ’50-es évek Párizsa. Ide repít minket Boris Vian, élet és halál határmezsgyéjén egyensúlyozó, fékezhetetlen polihisztor zseni, a 20. század európai irodalmának egyik legeredetibb figurája a Tajtékos dalok sanzonjaiban.

A darab premierje: 2020. március 10. Kálmán Imre Teátrum

A négy színészre és kis-zenekarra komponált előadás Vian mozgalmas éveit, sorsának főbb fordulatait, nehezen érkező sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömet idézi meg regényeinek szereplői és a kortársak emlékei alapján. A Tajtékos dalok egy szertelenül csapongó színpadi mese, magyarul első ízben felcsendülő dalokkal. A történet - Vian alakjának megfelelő bizarrsággal - a ravatalnál indul, hiszen élete egy gyerekkori szívbetegség miatt mindvégig a halál árnyékában telt. Tudta, hogy keveset fog élni, ezért gyorsan élt. Lázasan, türelmetlenül. Szíve egy moziban állt meg, harminckilenc évesen. 

Különleges színpadtechnikával, LED-világítással és tükrökkel hozza játékba a rendező a zseni életének főbb helyszíneit, a fiatalkori szerelmek őrületét, a Szabványügyi Hivatalt, a németek által megszállt Párizst, a földalatti mulatók világát, a romokból újáépülő életet, Sartre-ot és körét.

Azután a jazz, Duke Ellington és Miles Davis, a Saint-Germain pezsgő éjjeli világába nyerünk betekintést. Féktelen képzelet, életszomj és önfeledtség, egy vészt jóslóan zörgő szívvel a fiatal mellkasban.

Az előadásban tizenegy Boris Vian sanzon elevenedik meg olyan neves alkotók tolmácsolásában, mint Kiss Csaba rendező, Kocsis tamás koreográfus, Berzsenyi Krisztina látványtervező.

Földes Tamás, Gubik Petra, Györgyi Anna és Kocsis Dénes

A két szereposztás:

Györgyi Anna / Kékkovács Mara

Földes Tamás / Pálfalvy Attila

Gubik Petra / Széles Flóra

Kocsis Dénes / Cseh Dávid Péter