Táj legyen táj, tengertől tengerig

2020. 07. 07., 4:40pm
Terebessy 1970 óta állítja ki műveit, kiállítóterekben és köztereken, vagy éppen a békeidőket idéző műhelymunka folyamatába enged betekintést.

Terebessy 1970 óta állítja ki műveit, kiállítóterekben és köztereken, vagy éppen a békeidőket idéző műhelymunka folyamatába enged betekintést.

Közönségének választotta a szakmabelieket és a szakmán kívülieket egyaránt. Az utóbbiakat szintén hozzáértőnek tekinti és ezzel némileg ellentmond a piaci viszonyok által diktált megfeleléskényszernek. Ennek talán az is az oka, hogy az anyagot és a szellemet, a megfoghatót és a megfoghatatlant konzekvensen együtt létezőként kezeli. Terebessy negyedszázada vette föl a Föld nevet.

Terebssy L. Föld pályája kezdete óta a természetben található anyagokkal veszi körül magát. Fával, később kővel, bronzzal, kerámiával dolgozik. Ám a madáritató medence, vagy égetett agyag révén a vizet és a tüzet is alkotásainak részévé teszi. Archaikus karakterrel bíró figuratív, vagy a tapasztalati valóságot elvont formákban megjelenítő szobrai – ahogy ő mondja: tárgyiasításai – minden esetben élő lényeket ábrázolnak, vagy az anyag révén azok gondolatait, érzéseit teszik láthatóvá, érzékelhetővé.

 A Műcsarnok Terebessy F. Föld a Táj legyen táj, tengertől tengerig című kiállítása az eredeti tervek szerint áprilisban, a Föld Napja előestéjén nyílt volna meg. Ezt azonban közismert okok miatt el kellett halasztani. Időközben, a világszerte kialakult helyzetben az alkotónak a Reischl Szilvia kurátor által gondozott anyaga különös aktualitást kapott. Terebessy L.Föld Műcsarnok#Box-ban bemutatott műveit most mindenki azzal a megerősödött gondolattal nézheti végig, hogy a tengerek által körbeölelt Föld sokszínű életének megőrzésével még jócskán van dolgunk. A kiállítás augusztus 9-ig látogatható.