Táguló látóhatár

2023. 21. 05., 6:44pm
A tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon mintegy négyezren voltak kíváncsiak a könyvpiac újdonságaira és szerzőikre

 

by Szendi Horváth Éva

A háromnapos rendezvényen kiderült az is, kik nyerték a Mastercard Alkotótárs ösztöndíjával járó 3-3 millió forintot. A programsorozat következő állomása, a Margófeszt a Zala vármegyei Szentgyörgyváron kerül megrendezésre.

Könyvbemutatók, dedikálások, zenei irodalmi estek

A Bookline támogatásával megvalósuló Margó Irodalmi Fesztiválon háromnapon át, több mint 50 kulturális program hozta közelebb a szerzőket az olvasókhoz. Az irodalomkedvelőknek lehetőségük volt találkozni kedvenc szerzőikkel. A teltházas programok mellett a Bookline Könyvcsere Pikniken százan cseréltek könyvet. A fesztiválon vetítették le először az Ai WeiWei-jel készült exkluzív portréfilmet, amely az érdeklődők számára hamarosan online is elérhetővé válik. A tavaszi Margón mutatkozott be a nagyközönség előtt a Budapest Nagyregény projekt, melyben a 23 kerületről, 23 szerző mesél. A Margó utolsó napján egy asztalhoz ült a város, köztük Cserna-Szabó András, Katona László, Mautner Zsófia, Saly Noémi, Scherer Péter, Tasnádi István és Török András. Az olvasók a Budapest Nagyregényt novembertől vehetik majd kézbe.

A tavaszi Margón került sor az idei Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjprogram díjátadójára is. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló programra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A közel 50 pályázó közül 2023-ban Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot.

Margófeszt Zalában

2023 augusztus 10. és 12. között a Margófeszt immár harmadik alkalommal várja a látogatókat Zala vármegye egyik legapróbb településén. A Balatontól negyedórára, az alig 300 fő lakosú Szentgyörgyvár nagyszínpadán, a templomkertben és a kúltúrházban kerül sor a régió legszínesebb kulturális fesztiváljára. A különböző helyszíneken koncertekkel, irodalmi programokkal, slam poetryvel, kiállításokkal és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

A 2023-as Margófeszt-re visszatér a népszerű elektronikus zenei duó, az Analog Balaton. Szentgyörgyvárra zenés irodalmi estet hoz Beck Zoltán (30Y) és Grecsó Krisztián közös produkciója a beck@grecsó. Fellép Kiss Tibor (Quimby) formációja, az Aranyakkord. Játszik a Fran Palermo és a Platon Karataev, valamint a Galaxisok, a Sorbonne Sexual és glsch. Az irodalom rajongók találkozhatnak többek között Visky Andrással és Tompa Andreával is.

A részletes program júniustól lesz elérhető a fesztivál honlapján.

A Margófeszt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, a Bookline támogatásával valósul meg.