Születésnapot ünnepelt a MKVM

2022. 25. 08., 1:34pm
Az idei díjazott Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője

 

by Szendi Horváth Éva

A nemzeti ünnepen a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egész napos programmal várta az érdeklődőket.

Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője

A nap végén a MKVM-emlékérem átadására is sor került. A kitüntetésben mindig olyan személyek (a múzeum korábbi munkatársai, szakmabeli-, illetve tudományos szakemberek, partnerek) részesülnek, akik az intézmény érérdekében kiemelkedő jelentőségű, több éven át átívelő tevékenységet folytattak.

A díjat a kitüntetetteknek a múzeum mindenkori munkatársai ítélik oda. A díj alapjául szolgáló, eredeti érmet 1970-ben a múzeum alapítói, illetve az alapítási tevékenységben részt vevő fontos személyek kapták meg. Az érmet Győry Miklós grafikus tervezte, Halász Antal öntötte; a Musaeum Artis Hospites Excipiendi In Hungaria (Magyar Vendéglátóipari Múzeum) latin felirat, valamint az idegenforgalom és a vendéglátás jelképei díszítik. Az MKVM-emlékérmet 2020 óta, minden év augusztus 20-án, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum alapításának évfordulóján, a múzeum születésnapi rendezvényén osztják ki.

Az idei díjazott Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője. Nevét a Magyar Cukrász Ipartestület berkein belül mindenki ismeri, — pedig nem cukrász, nincs cukrászdája sem, és saját bevallása szerint még sütni sem tud. Mégis, aki ismeri, tudja, hogy milyen elkötelezettje a tradicionális magyar cukrászatnak és annak népszerűsítését, fejlesztését tekinti hosszú évek óta önnön vállalt feladatának.

Pályája kezdetén híres cukrászdákban, szállodában dolgozott. Pár évtizeddel ezelőtt kiállításokat szervezett belföldön, magyar cukrászati napokat külföldön, hogy ily’ módon népszerűsítse a magyar cukrászatot. Több évtizede szervezi, koordinálja, mentorálja szakmunkások, szakoktatók, fiatal pályakezdő cukrászok szakmai tovább fejlődését. Tevékenysége elismeréseként vehette át a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.

Az ezredforduló elején külföldi tapasztalatai során látta, a francia cukrászok nagy megújulása és a forradalmi változások annak köszönhetőek, hogy az új ismereteket megosztották egymás között és megnyitották műhelyeiket. Emellett elindultak világjáró körutakra, hogy megismerkedjenek más nemzetek                                                  cukrászatával, amit nagyon szakavatottan ötvöztek a hazai ízekkel,

technológiával. Több éves külföldön tartózkodása során komoly kapcsolatokat épített ki szakmai szervezetekkel, szakiskolákkal. Úgy gondolta, hogy ezt a kapcsolati tőkét felhasználva, itthon elindítja ugyanezt a folyamatot, az új trendek megismerésével hozzásegítve a magyar cukrászokat és a magyar cukrászatot a szükséges megújuláshoz.

Több hazai és nemzetközi esemény szervezése a kiváló kapcsolatteremtő készségét és közösségépítő munkásságát jelzi. 2018-ban az Ipartestület az ő ötlete nyomán indította el a sweeTEN elnevezésű pilot programot, amely a tehetséges/eredményt már felmutató fiatalok továbbképzését szolgálja.

Vojtek Éva főszerkesztője a Cukrász Ipartestület Cukrász Mester magazinjának. Tudósításokban, riportokban rendszeresen beszámol a hazai cukrászvilág híreiről, eredményeiről, emellett önkéntes pályázatírója az Ipartestületnek. Segítségével több száz szakember és pályakezdő fiatal jutott már ki külföldre, illetve részt vehetett számos hazai és nemzetközi versenyen.

2014-ben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Kortárs Cukrászat címmel népszerű rendezvénysorozatot indított el. Havi rendszerességgel, több mint öt éven keresztül mutatta be a jelenlegi hazai cukrászok munkásságát. Vojtek Éva aktívan segíti az intézmény műtárgy-célgyűjtési tevékenységét, közreműködik a múzeum cukrász-tematikájú időszaki kiállításainak létrejöttében. Most is ezt tette a szintén augusztus 20-án nyíló, Spelter Henrik cukrászmester életművét bemutató időszaki tárlat kapcsán. Az idén az intézmény bevonásával szervezi a Spelter Henrik-, valamint a Rákóczi János Emlékévet. Szenvedélyesen gyűjti a tortalapátokat. Magánygyűjteményének válogatott darabjait az MKVM 2013-ban mutatta be egy időszaki tárlat keretében.

A magyar cukrászat megszállottjaként munkáját évek óta önzetlenül, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi. Tevékenysége fő célja a cukrászok szakma szeretetének és kooperatív szemléletüknek erősítése, a tradíciók tiszteletének átültetése és a hazai cukrászat társadalmi elismertségének növelése.