Szorongás, feszültség, tragédiák és életigenlés

2022. 06. 10., 8:26pm
—A Titanicon játszani nehéz, de minden tervezett bemutatót meg szeretnénk tartani,

 

by Szendi Horváth Éva - S.Balogh Edit

— mondta Rudolf Péter igazgató a Vígszínház évadnyitó társulati ülésén.

A Szent István körúton október 8-án Bodó Viktor rendezésében, ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésével kerül bemutatásra Kafka A kastély című műve.

Bodó Viktor

Az abszurd fantáziával és groteszk humorral színpadra állított „jó értelemben vett téboly” Bodó 2020-as hamburgi rendezésének majdnem hűséges másolata.

A Pesti Színházban október 22-én egy angol kortárs színmű, az Inkognitó premierjét láthatja a néző. A színjáték középpontjában Albert Einstein agyának elrablása áll.

A Szőts Artur rendezte előadás történetének meg- és felfejtése a nézők számára ugyanúgy nagy kaland, mint a színészeknek. Ugyanis Nagy Ervin, Kovács Patrícia, Márkus Luca és Horváth Szabolcs közel húsz karaktert jelenít meg a színpadon.

A Vígszínházban december 9-én Shakespeare utolsó, Szeget szeggel című, cseppet sem felhőtlen vígjátéka kerül a nézők elé. A darab középpontjában egy igazi nagy politikai játszma áll, miközben őrült vágyak tombolnak, és ravasz manipulációk folynak.

Rudolf Péter rendező a valódi csoportszínházi előadással a hatalom örök működési mechanizmusát járja körül.

A 2023-as esztendő első, februári bemutatója a Pinokkió. A világ egyik legnépszerűbb, legtöbb nyelvre lefordított és óriási példányszámban eladott irodalmi műve már több száz fel – és átdolgozást élt meg. A Vígszínház alkotócsapata: Keresztes Tamás, Presser Gábor, Sztevanovity Dusán, Kovács Krisztina és Péterfy Gergely hónapok óta dolgozik Carlo Collodi meséjének a vígszínházi változatán. Keresztes Tamás rendező szerint: egy lidérces felhangú, családbarát előadásra készülnek…

Az első magyar musical, az Egy szerelem három éjszakája, 1961-ben robbant be a színházi köztudatba. A Pesti Színházbeli előadás felvonultatja a társulat sztárjait. A december 17-i bemutatón többek közt Kern András, Lukács Sándor, Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter és Hirtling István is színpadra lép.

A mű rendezője ifj. Vidnyánszky Attila, aki „emberes kihívás” elé állította önmagát. A darab választását így indokolta: Egy olyan anyagot kerestem, ami fiatalemberek szemszögén keresztül mutatja be, miként lehet átvészelni egy olyan időszakot, amikor a világ szétesőben van.

Valló Péternek már főiskolás kora óta Tennessee Williams az egyik kedvenc írója. A Vígszínház 2023.március 11-től játssza a Macska a forró bádogtetőn című drámát, melyet majd ő állít színpadra. Williamsnek ez a darabja az emberi kapcsolatok sokszínűségéről szól: három tönkrement házasságot, és azok megmentéséért folytatott küzdelmeket elemzi. A főszerepeket Szilágyi Csenge, Brasch Bence, Hegedűs D. Géza és Igó Éva játssza.

A Vígszínház Házi Színpada az elkövetkezendő években a kortárs magyar dráma műhelyeként működik majd. November 5-én, Komán Attila K utazásai című drámai költeményének ősbemutatójára kerül sor. A Gardenö Klaudia rendezte különös „elfogyástörténet” a főszereplője a Köves Zsombor által alakított K, vagyis egy 1211 kg-os kokain szállítmány.

A Házi Színpad november 26-tól ad otthont a Béranyák című darabnak. Czukor Balázs állítja színpadra a művet, melyet a rendező Kovács Krisztina dramaturggal közösen jegyez. A szövegkönyvet valós dokumentumokból, igaz történetekből kiindulva írták és érintették az ukrán háború következtében kialakult helyzetet is. A szkeccs-szerűen, rövid képekből felépülő előadás a béranyaság különböző aspektusait érinti.