Szórakoztató, kora nyáresti hangverseny

2023. 18. 05., 10:13pm
MÁV Szimfonikus Zenekar & Szeged TRombone Ensemble koncert a Várkert Bazárban

 

MÁV Szimfonikus Zenekar

Közreműködik: Szeged TRombone Ensemble

(Gyivicsán György, Czirok Zoltán, Tóth Márk, Sztranyák Dávid)

Vezényel: Hollókői Huba

2023. május 20. szombat 19.00

Műsor:

Csajkovszkij: Olasz capriccio

Szentpáli Roland: Pearls II.

Loewe: My Fair Lady

Vinicio Meza: Versenymű négy harsonára és zenekarra

Szórakoztatóan kellemes kora nyáresti hangversenyre várja a közönséget a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Szeged TRombone Ensemble a Várkert Bazárba, 2023. május 20-án, szombaton. A műsoron szereplő népszerű művek karmestere Hollókői Huba, aki mindig arra törekszik, hogy változatos zenei programmal örvendeztesse meg a hallgatóságot.

A koncerten az itáliai és latin-amerikai pozitív életérzés dallamai mellett a híres My Fair Lady-szvit is felcsendül. Valamint Szentpáli Roland Pearls II. című műve, amelyet a neves tubaművész - szerzeményeire jellemzően - a klasszikus zenei hangzás, a jazz és a pop elemeinek ötvözésével komponált.

Szeged TRombone Ensemble

Az esten közreműködik a hazai és nemzetközi viszonylatban is keresett és sikeres zenei társulás, a Szeged TRombone Ensemble. Tagjai: Gyivicsán György, Czirok Zoltán, Tóth Márk, Sztranyák Dávid

A műsorról:

Az est nyitányaként Csajkovszkij (1840-1893) Olasz Capriccioja csendül fel. Köztudott, hogy a híres zeneszerző nagyon szerette hazáját és elkötelezetten alkalmazott szerzeményeiben orosz népi dallamokat. Mégis nála a legerősebb a kötődés az európai kultúrához. Abban is hasonlít több kortársára, hogy más pályán, jogászként kezdte pályafutását és csak később szentelte a zenének életét. Erős volt benne is a kötődés Itáliához, és a vágy, hogy oda mihamarabb újra eljuthasson. 1880-ban ismét Itáliába utazott. Az öröm és az utazás élményei ihlették meg a látszólag szeszélyesen egymás után következő formarészekből álló darabot, az Olasz Capricciot.         

A hangverseny második műsorszámának zeneszerzője Szentpáli Roland (1977), a kitűnő tubaművész. Hangszeres szólistaként számos nemzetközi verseny díjazottja.  A világ számos egyetemén tanított, vagy tartott mesterkurzusokat. 2019-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tuba tanára. Neve világszerte garancia a tuba és a historikus hangszerek technikailag és zeneileg is minőségi megszólaltatására. Saját szerzeményei fontos és hiánypótló szerepet töltenek be a hangszer irodalmában. Stílusában ízléssel keverednek a klasszikus, a jazz és a popzene elemei. A Pearls II (Gyöngyök) című műve is ezek ötvözete, játékosság, líraiság és dinamikus ritmusvilág jellemzi.

A folytatásban a világhírű My fair lady című film-musicalből készült zenekari szvit hangzik el, amellyel a zeneszerző Frederick Loewe (1901-1988), a musical comedy műfajának egyik mintapéldányát alkotta meg. A film 1964-es bemutatása után kilenc Oscar-díjat kapott.

A minden bizonnyal fergeteges hangulatú koncertet Vinicio Meza, Costa Rica-i klarinétművész, zeneszerző, multi-instrumentalista és egyetemi tanár négy harsonára és zenekarra komponált versenyműve zárja.  Művei legnagyobb részében a dél-amerikai népzene és főleg a világszerte kedvelt latin-amerikai táncok stílusát alkalmazza. Egyik kedvence a híres és valóban kitűnő Costa-Rica-i Harsona-kvartett, számukra komponálta a ma felcsendülő zenekaros versenyművet is.

Vinicio Meza szerzeményének szólistája a SZEGED TROMBONE ENSEMBLE. 2006-ban alakultak a Szegedi Tudományegyetem legtehetségesebb harsonaművészeiből, Gyivicsan György nemzetközi szólista, a Szegedi Tudományegyetem volt harsonaprofesszora vezetésével. Ez a különleges zenei társulás országszerte sikernek örvend, rendszeresen fellépnek rangos nemzetközi fesztiválokon, és visszatérő vendégei a MÁV Szimfonikusoknak is.  

Az est karmestere HOLLÓKŐI HUBA, aki Finnországban, a világhírű Jorma Panula növendékeként végzett karmesterképzőt. A MÁV Szimfonikus Zenekar évek óta rendszeresen szervez Budapesten nemzetközi mesterkurzust Jorma Panula vezetésével, ezeknek is ő az állandó koordinátora, de karmesterként is többször vezényelte a zenekart. Műsorát mindig, mint jelen esetben is, a változatosságra való törekvés jellemzi.  

Hollókői Huba koncert ajánlója: https://www.youtube.com/watch?v=bQC1g2iN8aw

Jegyek: https://mav.jegy.hu/program/mav-szimfonikus-zenekar-szeged-trombone-ensemble-hangversenye-145756/957516