Szobrászmesterek az Epreskertben II.

2022. 21. 02., 8:21pm
A 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetemen 1889-től, azaz 133 éve folyik szobrászképzés.

by Szendi Horváth Éva

Kő Pál

A Stróbl Alajos alapította Szobrászati Mesteriskola képzési metódusa hagyományosan a mester és a tanítvány személyes kapcsolatán alapszik. A Szobrász Tanszék, Szobrászmesterek az Epreskertben II. c. kiállítása abba a folyamatba enged betekintést, hogy ez a hagyomány hogyan vezetett el napjainkig.

A mesterek, majd a tanítványokból lett mesterek hogyan adták át nemzedékről nemzedékre a szobrászat több ezeréves tapasztalatát.

Somogyi József

A Szobrászmesterek az Epreskertben II. c. kiállítás válogatott fotókon és szobrokon keresztül igyekszik bemutatni ezt az áthagyományozó folyamatot.  A képek révén évszázados, szinte változatlan műtermekbe tekinthetünk be. Láthatjuk Budapest néhány köztéri szobrának létrejöttét, vagy a korrektúra egy-egy intim pillanatát. A szoboranyag a közelmúltig sorakoztat fel eddig kevéssé ismert alkotásokat.

Stróbl Alajos

A kiállításon Stróbl Alajos, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Mikus Sándor, Szabó Iván, Vigh Tamás, Borsos Miklós, Somogyi József, Jovánovics György, Körösényi Tamás és Kő Pál alkotásaiban gyönyörködhetünk.

A kiállítás megtekinthető: 2022. március 4-ig

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Epreskert

1063 Budapest, Kmety Gy. utca 26-28.