Szlovén Filmnapok 2020

2020. 16. 09., 9:35am
Immár ötödik alkalommal ismerkedhet a magyar közönség a kortárs szlovén filmművészettel

Immár ötödik alkalommal ismerkedhet a magyar közönség a kortárs szlovén filmművészettel

A hagyományoknak megfelelően idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont a Szlovén Filmnapoknak. Egy hónap múlva, 2020. október 8. és 10. között a magyar közönség három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg. Köztük az idei Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert A gesztenyeerdők meséi című alkotást, valamint a Frenk vagyok című filmet, amelyben a Martin Scorsese-vel is forgatott Katarina Čas briliáns alakítást nyújt.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című, költői szépségű filmje - amely az idei Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert - a második világháború után játszódik, amikor sokan kényszerültek elmenekülni otthonaikból.

Ivo Trajkov és Metod Pevec Frenk vagyok című alkotásában Frank, gyűlölt apja után hatalmas összeget örököl. Miközben a gyanús vagyon eredetét kutatja, Frank megtudja, apja ki is volt valójában. Eközben konfliktusba kerül testvérével, a dúsgazdag Brane-nel, akinek felesége, Ines mindvégig Franket szerette. A Martin Scorsese-vel is forgatott Katarina Čas briliáns alakítást nyújt Ines szerepében.

Végül Damjan Kozole számos nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepelt Féltestvér című filmjének középpontjában is egy testvérkapcsolat és a múlt feldologázása áll.