Szívárnyék Zsámbékon

2020. 05. 08., 10:20am
„feltesz egy felhőre, vagy egy madár szárnyára és elröpít a végtelenbe”

„feltesz egy felhőre, vagy egy madár szárnyára és elröpít a végtelenbe”

A Zsámbéki Nyári Színház program-sorozatának keretein belül augusztus 9. (20.00) a Zichy-kastély szabadtéri színpadán kerül bemutatásra a #KedvesZsámbék! Szívárnyék – Pilinszky János két hangon című est.

Az egyedi hangvételű, szuggesztív és szubjektív előadás két, eleddig csak ebben az előadásban összeállt kiváló színpadi előadó: Szabó Balázs /gitár, ének/ és Vecsei H. Miklós főszereplésével látható. Ők mind a ketten kötődnek Pilinszkyhez, a maguk módján mindketten feldolgozták a hozzájuk közel álló verseket, prózákat. Ennek az előadásnak a kedvéért itt és most összefűzik őket. Hangban és dalban, énekben és gitáron, brácsán. Finom szálakon kapcsolódik, néhol duetté is érik a szöveg, annak tematikus szövete. Különleges csendekkel, és ha kell, éles hangokkal „kényszerít magunkba fordulni”. Nem bánt, nem tolakszik a szöveg. A dal „ feltesz egy felhőre, vagy egy madár szárnyára és elröpít a végtelenbe”,  majd a végére finoman visszaenged a Földre. Közben előadó és befogadó bejárja a poklot és a Mennyországot. Pilinszky a 21. század Magyarországán.

A Zsámbéki Nyári Színház égisze alatt a Kedves Zsámbék felolvasószínházi sorozatban augusztus 14-én Seres Tamás rendezésében Trill Zsolt, Csákányi Eszter és Vecsei H. Miklós lép fel, zenész közreműködő: Járai Márk. Augusztus 16-án Kollár-Klemencz László és zenekara érkezik az Ég az erdő friss, decemberben megjelent, de a karanténhelyzet miatt még kevés helyen bemutatott albumával. A közönség mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalokat hallhat a természetből, az erdő közepén élő alkotótól és vonós zenekarától. A dalszerző-író-énekes Kollár-Klemencz László unikális szerzeményeire a személyes hangvétel jellemző.. A korong anyaga hitvallás, vállalás, egy nagy művészi felkiáltójel a világ számára. Augusztus 23-án Kamarás Iván rendhagyó szerepben, a zenekarával érkezik a zsámbéki Matyi Kultúrbisztró hangulatos és csodálatos kilátással rendelkező színpadára. Az Egy fess pesti este keretein belül a színpadon a művészek sok humorral tabukat döntögetnek, miközben a közönség remekül szórakozik. Erre az estére csak színházjegy, illetve színház+vacsorajegy egyaránt váltható.

A zsámbéki Romtemplom különleges atmoszférájú terénél felállított szabadtéri színpadon HOBO Halj meg és nagy leszel című estjére szeptember 1-jén kerül sor.

„Az a Hobo, akit a Halj meg, és nagy leszel szerepében fognak látni, az egyik legőszintébb ember, akit valaha ismertem. Őszintesége megrendítő és bátorságot adó” – mondja a rendező, Vidnyánszky Attila. A Kossuth-díjas művésznek, Hobónak ezzel a produkciójával zárul majd a 2020-as Zsámbéki Nyári Színház sorozata.

Az előadásokról bővebb információ és jegyek a http://zsambekiszinhaz.hu/ és a https://zsambekiszinhaz.jegy.hu/ oldalon, személyesen a zsámbéki Tourinform irodában. Jegyrendelést fogadnak a info@zsambekiszinhaz.hu e-mail címen is.

A nyitó képen: Trill Zsolt,  Csákányi Eszter, Vecsei H. Miklós, Járai Márk