Színháztörténeti kamara kiállítás Kecskeméten

2021. 21. 10., 12:44am
A Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház rendhagyó színháztörténeti kiállítással készült

by Szendi Horváth Éva

A Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház rendhagyó színháztörténeti kiállítással készült, amelyet október 14-én, a teátrum 125. születésnapján nyitottak meg. 

A páholysoron Gajdó Tamás Jászai Mari mint Gertrudis című gyűjtése látható. Ennek apropója, hogy 1896. október 14-én a színház nyitó előadása Katona József Bánk bán című drámája volt, amelyben Gertrudis szerepét Jászai Mari alakította. 

A Millennium építészete a színházak esetében is meghatározó korszak volt. Az egyik ékes bizonyítéka ennek a kecskeméti teátrum, a Fellner és Helmer tervezőiroda remeke. A kiállítást végig járva az érdeklődő bepillantást nyerhet ebbe a korszakba. A nézőtéri büfében Ludmann Mihály Helmer és Fellner, a színházépítők című kiállítása tekinthető meg. A tárlat végig vezeti a nézőt a legendás tervezőpáros magyarországi munkásságán.

A közönség továbbá részleteket láthat a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 125 éves történetéből. 

A kiállítás megálmodója dr. Fekete István, a Magyar Művészeti Akadémia Tagozati Titkárságának osztályvezetője. A kamara kiállítás egyes részei egy utazó tárlat részét is képezik, hiszen 2022 januárjától az ország több színházában is megtekinthetőek lesznek. Az anyag utolsó állomásként 2022-ben 165 éves fennállását ünneplő Miskolci Nemzeti Színházba érkezik majd.

A kiállítást Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Nagy Viktor rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, valamint Cseke Péter direktor, az MMA rendes tagja nyitotta meg.

Színházunk a Millennium idején épült, amikor hasonlóan a mostani korszakhoz, a nagy építkezések korát élte az ország. A Millenniumtól számítjuk ezerévesnek ezt az országot, amihez képest a 125 év apró epizódnak tűnik.

Emberi mércével mérve azonban hatalmas idő, emberöltők, generációk sora nőtt fel úgy, hogy Kecskeméten ez a ház otthona a nyelvnek, a magyarságot megtartó kultúrának, a színház csodájának. 

Ma egy nagyszerű és dinamikusan fejlődő társulatnak és a színházszerető közönségnek jelent találkozási pontot, akik együtt játszanak estéről estére. Célunk, hogy a 125. évfordulón bebizonyítsuk – ahogy eddig mindig –, hogy a patina nem jelent avíttságot. A mögöttünk álló hagyomány érték, előttünk pedig kirobbanó tettvágy, megannyi lelkesedés és művészi ambíció áll - hangzott el Cseke Péter ünnepi beszédében.

Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy ezt a 125 éves hagyományt azzal a színvonallal, lelkesedéssel és szeretettel képviseljük és vigyük tovább, mint amilyennel tették ezt elődeink - mondta el Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A kiállítással az MMA nemcsak az épületet megálmodó kecskeméti polgárok, illetve az építészek előtt tiszteleg, hanem az épületet lélekkel és művészettel megtöltő színművészek, rendezők, énekesek, koreográfusok, karmesterek, zenészek… előtt is, hiszen a 125 év alatt számtalanszor ment fel a függöny, tapsolt a közönség, sorra születtek a kiváló előadások és emlékezetes színészi alakítások - tette hozzá Nagy Viktor. 

 

A kiállítás 2022. január 23-ig, a nagyszínházi előadások alkalmával. tekinthető meg.